Social Icons

marți, 5 aprilie 2016

Rătăciți în Panama

15% din companiile cu capital străin din România provin din paradisuri fiscale
   În urmă cu un an și ceva mă miram de avântul comerțului dintre România și insulele exotice, majoritatea dintre ele fiind și paradisuri fiscale (vezi aici). Cea mai mare parte a exporturilor în aceste insule era acaparată de I-le Virgine Britanice. 
   Ultimile date ale INS (din 2014, datele pentru 2015 vor fi publicate pe parcursul anului curent) ne arată că tot acest paradis fiscal se menține pe primul loc în exporturile exotice ale României (vezi datele din imagine), cu 86,7 milioane de dolari. Pe locurile 2 și 3 urmează Gibraltarul, cu exporturi de 62,7 milioane de dolari, și Panama, cu exporturi de 13 milioane de dolari.

   Cum devine România principalul partener comercial al Insulelor Virgine Britanice?

    Din 2000 până în 2014, România a exportat în Panama mărfuri de 467,4 milioane de dolari, deci cam de 31 de milioane de dolari anual. Panama e pe locul doi în materie de exporturi exotice, după Gibraltar, alt paradis fiscal, ceva mai aproape de noi, unde am exportat mărfuri de 832 milioane de dolari între 2000 și 2014. I-le Virgine Britanice sunt o destinație preferată a exporturilor din ultimii doi ani, când exporturile au sărit brusc de la 100 de mii de dolari în 2012, la 259 de milioane de dolari în 2013, coborând în 2014 la 86,7 milioane de dolari (vezi tabelul din imagine). 

   Curios cum cresc, de la un an la altul, exporturile de 2.500 de ori, nu? Epoca de glorie a exporturilor României în Panama se pare că a apus. Vârful a fost atins în 2007 - 2010, când media anuală trecea de 100 de milioane de dolari. Băieții s-au reorientat și-au găsit alte piețe mai profitabile. Dacă în cazul Panama, conform World Factbook, importurile totale în 2014 au fost de 23,5  de miliarde de dolari, deci, cele 13 de milioane cât am exportat noi, n-ar fi o problemă, în cazul Insulelor Virgine Britanice, importurile de 290 milioane de dolari ne fac principalul partener comercial, ținând cont că, în 2013, am exportat mărfuri de 259 milioane de dolari și de 86 milioane de dolari în 2014. Ce am exportat noi în Insulele Virgine Britanice de 259 milioane de dolari, nu știu, dar dacă importurile acestui stat din 2013 s-au situat aproape de cele din 2014, atunci „virginii britanici” au mâncat doar ce le-am exportat noi.

   Câți „investitori stategici” din Panama și alte paradisuri fiscale s-au rătăcit în România?

   În România, situația companiilor cu acționariat străin nu e decelată decât până la nivelul de 50 de state, iar o parte din paradisurile fiscale nu sunt cuprinse sau sunt incluse în categoria fără cetățenie. Conform statisticii furnizate de Registrul Comerțului, în februarie anul curent, cele mai multe companii cu acționariat din paradisuri fiscale din afara UE erau din I-le Virgine Britanice (383 de firme cu un capital social de 359 milioane de dolari - vezi tabelul din imagine), urmate de Panama, cu 236 de societăți (capital social de 75 milioane dolari) și I-le Bermude, cu 200 de societăți (capital social de 67 milioane dolari). 

   Deși figurează cu doar 15 companii, Antilele Olandeze era un investitor major. Capitalul social subscris de către companiile cu acționariat în acest paradis fiscal era de 725 milioane de dolari. După Antilele Olandeze, în funcție de capitalul subscris, urmau I-le Virgine Britanice (359 milioane dolari), Gibraltarul (100 milioane dolari) și, abia pe locul patru, Panama, cu 75 de milioane de dolari. În total, societățile din paradisuri fiscale sunt în număr de 1.213, cu un capital social subscris de 1.5 miliarde de dolari (vezi tabelul din imagine). 

  În paradisurile fiscale n-am inclus Cipru, deși, peste 5.700 de companii cu un capital social de peste 5 miliarde de dolari au acționariat cipriot (locul patru în rândul investitorilor străini din România după capitalul social subscris). De asemenea, lipsesc Liechtenstein, Luxemburg și Andorra (cu firme ale căror capital subscris e de 1,88 miliarde dolari, în cazul Luxemburgului, și 51 milioane dolari în cazul Liechtensteinului, Andorra nu e inclusă în statistică). Deci, dacă adunăm capitalul subscris al companiilor din Cipru, Luxemburg și celorlalte paradisuri fiscale evidențiate în statistica Registrului Comerțului ne rezultă o sumă de 8,48 miliarde de dolari, adică aproape 15% din totalul capitalului social străin investit în România (57,05 miliarde dolari în februarie 2016).

   15% din companiile cu participare străină la capital din România provin direct din paradisuri fiscale. Ponderea e mai mare, dacă ținem cont că firmele cu acționariat în alte state pot avea la rândul lor acționariat în paradisuri fiscale. Uitați de Panama, Cipru face cât vreo 70 de Panama, e la doi pași și la fel de cețos în materie de matrapazlâcuri!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu