Social Icons

joi, 20 februarie 2014

Mărinimia Petrom se numără-n bănuți, la propriu

Profitul Petrom din anii 2000 - 2013
   Veniturile medii lunare ale unui salariat anul trecut erau de 1090 lei, cheltuielile aceluiași salariat fiind de 967 de lei. Salariatului nostru din statistică  îi rămâneau 123 de lei lunar în medie, iar tot anul trecut, Georgică, să-i zicem, a avut un profit de 1476 lei.
Putem considera că acesta e profitul lui Georgică al nostru pentru anul 2013. 0,45% din acest profit reprezintă 6,64 lei. Acest procent este echivalența mărinimiei lui Georgică anul trecut comparativ cu cea a Petrom-ul. Da, anul trecut Petrom a fost caritabil în cuantum de 0,45% din profitul net realizat, deci le-a aruncat mărinimos românilor cinci milioane de euro din cele aproximativ 1,1 miliarde de euro la cât se ridică profitul pe 2013.
    Câți români au donat, ajutat, spuneți cum vreți, mai mult de 6,64 lei în anul 2013? Probabil mulți, dar niciunul nu și-a făcut din asta un titlu de glorie, așa cum își face Petrom-ul cu Țara lui Andrei. TLA e acromnimul pentru Ţara lui Andrei. Iniţial am crezut că Andrei Năstase, fiul lui Adrian - îl știțipe Adrian? e cel care ne-a scăpat de grija Petromului și l-a măritat pe un preț de două ori mai mic decât profitul pe anul trecut. De fapt, de când a fost măritat Petrom a făcut profituri cumulate de vreo zece ori cât prețul de vânzare. Dar să lăsăm ca meditatorul transcedental de la Jilava, ale cărui remanații sunt cățărate pe blog spre a ne lumina despre ce și cum, să-și ispășească karma, pentru că restul românilor și-o ispășesc la pompă la fiecare plin, din plin.
   Tot din TLA aflăm că Petromul ne umple de caritate după ce ne goleşte buzunarele şi face toate acestea pentru că e o companie responsabilă ce vrea prelungirea licențelor de exploatare. Asta e un „răutăcism” adăugat inutil și pentru aceasta vă rog să nu mă scuzați. Acum vreo câteva săptămâni auzeam că Mark Zuckeberg a donat circa un miliard de coco în scopuri caritabile. Petromul și Facebook-ul au încheiat cam cu același profit anul trecut (1,1 mld. euro pentru Petrom și 1,5 mld. $ pentru Facebook), dar pentru a echivala gestul lui Zuckerberg e nevoie de vreo două secole în ritmul mărinimiei actuale. De fiecare dată când apar zvonuri de vreo limitare a profiturilor, de o taxare suplimentară sau mai știu eu ce, iese geamăna lui Marianei Câmpeanu de la Petrom și ne dă cu micii-n nas pe românește, zicându-ne că orice taxare suplimentară se duce pe conductă direct la pompă și de-acolo în volumul de mici îngurgitat. Chiar dacă nu apare nicio taxare suplimentară, în următoarele săptămâni, micii din farfuria românilor se împuținează, c-așa-i în tenis!, mai ales când când joci singur cu zidul de nesimțire.
   Odată cu privatizarea Petrom am intrat în zorii „independenței energetice”, iar acum ne îndreptăm rapid spre apusul deplasării pe bază de carburanți. Vom fi o națiune sportivă, în care transportul cu cârca va deveni sportul național, iar la interviurile idioțeilor de la știrile sportive vedetă va fi Ion - atletul ce-a cărat singur de la LIDL două baxuri de apă minerală, un sac de cartofi, trei sticle de vin, două sacoșe cu ce era la ofertă și care tocmai ce-a obținut un contract de sponsorizare din partea Petrom. Mare companie, mari profituri, mari caractere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu