Social Icons

luni, 27 aprilie 2020

Toate statele estice din UE stau mai bine la mortalitatea covid-19 decât Germania

De ce statele estice din UE au o mortalitate mai mică a covid-19 decât cele vestice
   Germania e țara care ne este dată exemplu de fiecare dată în ultimele două săptămâni în privința gestionării de succes a situației create de virusul covid-19. De fiecare dată ni se spune că a reușit să gestioneze bine situația datorită sistemului de sănătate performant și, mai ales, a dotării suficiente cu aparate de ventilație mecanică.

   Totuși, dacă e să comparăm datele mortalității cauzate de covid-19 cu cele ale mortalității generale din primele patru luni ale anului 2019, ne dăm seama că, deși raportul din Germania e de 1,8%, toate statele estie ex-comuniste au un procent mai scăzut decât Germania (vezi tabelul din imagine). 
   Ok, poate în cazul nostru nu putem pune prea mult preț pe raportările Centrului de Comunicare Strategică, dar cred că și dublând cifrele tot arată mult mai bine decât în statele vestice.

   Am preluat datele numărului total de decese cauzate de covid-19 valabile până în prezent de pe pagina Worldometer și cele ale mortalității generale din primele 4 luni ale anului trecut din statistica Eurostat. Am inclus și luna ianuarie a anului curent din cauză că primele cazuri de infectări cu acest virus raportate în UE au apărut în această lună. 
   Comparând cele două variabile ne rezultă că, la nivelul UE, numărul de decese covid-19 (119 mii) e echivalent cu 6,4% din totalul de decese din primele patru luni ale anului trecut (1,875 milioane - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari valori ale acestui raport s-au înregistrat în Belgia (18,6%), Spania (15,4%), Italia (11,2%), Franța (10,4%) și Marea Britanie (10,2%). La polul opus, conform valorilor rezultate din acest raport, se situează statele din est, Bulgaria (0,1%), Letonia (0,1%) și Slovacia (0,1% - vezi tabelul din imagine) înregistrând cele mai mici valori.
   Trebuie precizat faptul că, pe lângă statele estice ex-comuniste din spațiul comunitar, valori mici au mai înregistrat Cipru (0,6%), Grecia (0,3%) și Malta (0,3%). 
   Noi, cu un raport de 0,7%, ne situăm pe locul 17 între cele 28 de state luate în calcul (Marea Britanie a fost inclusă în calcule). În România, până la data în care am preluat aceste cifre, au fost raportate 631 de decese cauzate de covid-19. Cifra este sub media zilnică normală de decese înregistrată în primele patru luni ale anului trecut, conform datelor Eurostat (776 decese zilnic).

   Pentru a avea o imagine mai completă am comparat și numărul deceselor de covid-19 cu cel al totalului de decese cauzate de pneumonie în anii 2016 și 2017, în funcție de actualizarea datelor din statisticile Eurostat. De ce pneumonie? Pentru că de cele mai multe ori complicațiile infectării cu covid-19 duc la forme severe de pneumonie, urmate decesul pacienților. 
   Dacă nu știați, în 2016, la nivelul UE, s-au înregistrat 131,5 mii decese cauzate de pneumonie (datele Eurostat de la nivel comunitar din 2017 sunt publicate doar pentru unele state). Cele 119 mii de decese cauzate de covid-19 până în prezent sunt echivalente cu aproape 91% din totalul deceselor de pneumonie din anul 2016 (vezi tabelul din imagine).
   Și în cazul acestui raport statele estice ex-comuniste și cele trei state sudice (Grecia, Cipru și Malta) stau mai bine decât majortatea statelor vestice, inclusiv Germania (30,5%). 
   Cele mai mari valori ale raportului s-au înregistrat în Spania (230%), Finlanda (221%),  Italia (197%), Belgia (181%) și Franța (175%). La polul opus se situează Letonia (3,6%), Polonia (3,4%) și Slovacia (0,8% - vezi tabelul din imagine).
   România, cu un raport de 8,7%, se situează pe locul 20 între cele 28 de state luate în calcul.

   Aceste două raportări ne arată că statele estice au un avantaj în fața celor vestice, cel mai probabil fiind vorba de vaccinarea contra tuberculozei. Această vaccinare se face și în cele trei state sudice cu valori ale rapoartelor reduse. Poate părea o speculație, dar până acum e cea care oferă cea mai bună explicație pentru diferențele de mortalitate dintre vest și est.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu