Social Icons

marți, 17 martie 2020

Uniunea ideilor puține, fixe și bune de folosit pe post de hârtie igienică

Ce ne așteaptă la finalul pandemiei?
   Criza coronavirusului ne-a arătat că, în materie de reacții rapide la crize, UE e un rahat cu moț frumos ambalat și cu stele presărate în jurul său. Ursula a sunat adunarea pe Skype doar după ce Berlinul s-a prins că treaba e serioasă și închiderea granițelor va face din spațiul comunitar, dar și din exporturile Germaniei, două forme fără fond.

   La Paris, idioțelul cu complexe de mama`s boy a decretat ca fiecare franțuz să se joace la scara lui, asta, după ce, în weekend i-a chemat pe toți să-i voteze mișcarea sufletului. Pentru că și-a cam luat-o pe spinare la vot, brusc a realizat pericolul molimei și a anulat al doilea tur, instituind stare de urgență, poate doar așa mai potolește mișcarea vestelor galbene.
   Spania își aleargă cetățenii pe străzi cu dronele trimițându-i acasă, în timp ce pe străzile din Benidorm sute de burtoși din Albion râgâie bere în plină stradă și cântă God Save the Queen, acolo unde o fi ea refugiată din fața molimei. Pesemne Benidormul a devenit independent înaintea Cataluniei.
   Italia toată behăie în balcoane, în aplauzele publicului de pe rețelele sociale, cei din etajele inferioare beneficiind din plin de un duș de scuipat al celor de deasupra, cu sau făra covid-19, în funcție de noroc. Seara, la ora șase, toți își țin respirația când se anunță numărul de morți, după care urmează un nou concert colectiv.
   Berlinul, ca să nu fie mai prejos, a închis granițele și el, dar i-a trimis vorbă Ursulei să facă pe dracu-n patru numai să faciliteze mișcarea bunurilor, dovadă că între cele patru libertăți de mișcare comunitare (a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a populației), doar una, cea a populației, e negociabilă. Merkel ne arată încă odată din ce material e făcută. Miroase? Serviți cu hârtie igienică, dacă mai găsiți!
   Peste ocean, de voie, de nevoie, Trump a decretat stare de urgență și ne-a anunțat că a făcut un tremendous job până acum și că treaba ar fi fost și mai tremendous dacă nu era Obama înainte de el, adică acum patru ani. 
   Trudeau al canadianilor și Orban al nostru sunt în izolare și aici se opresc asemănările dintre cei doi.

   Izolarea la domiciliu e văzută ca fiind soluția cea mai bună pentru a lupta cu pandemia. Cică așa, ținând sub control numărul de cazuri, nu punem sub presiune sistemul medical public. Cel privat nu trebuie deranjat, el se ocupă doar de cazurile serioase, precum implanturi mamare și injecții cu botox. Doamne ferește să rămână unul ca Falcă fără botox.
   Până când să stăm izolați? Cel mai probabil până vor rămâne vistieriile statelor fără bani. Acum, singurele sectoare ale economiilor carantinate care funcționează sunt comerțul cu alimente și cel cu hârtie igienică. Cele două se pare că merg mână în mână deocamdată. Transporturi, industrie prelucătoare, comerț cu bunuri nealimentare, construcții, turism, toate vor avea o soartă mai cruntă decât cea din 2008 - 2010, dacă geniile ce ne conduc aleg să joace cartea izolării câteva luni de-acum încolo, în speranța că pandemia va trece dacă ne închidem în case. 
   Toată această optică de retragere în bârlog până trece urgia se va schimba când guvernele vor râmâne fără bani, iar dobânzile la împrumuturile externe vor exploda, pentru că vor fi zeci de țări care vor întinde mâna pe piețele financiare.
   Atunci, probabil vom afla că, de fapt, pandemia nu-i așa de mortală și că oricum sistemele publice de sănătate nu mai fac față pentru că nu mai sunt bani. Binențeles că focarele de virus se vor reactiva odată cu redeschiderea granițelor pentru că multe state nu testează suficient populația, dar atunci, cu foamea-n gât, nu va mai interesa pe nimeni câte victime sunt. Se va dovedi că abordarea a fost greșită pentru că a fost luată în condiții de panică și pe baza informațiilor incomplete, cum e cazul mortalității din Italia, stat unde, cel mai probabil, numărul real al cazurilor de infestați e de câteva ori mai mare.
   Ce vom face atunci? Austeritate, binențeles. N-ați văzut ce benefică a fost până acum, mai ales în privința consolidării sistemelor publice de sănătate?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu