Deși pare greu de crezut, România stă mai bine decât Bulgaria în ceea ce privește principalii indicatori circulației turistice din 2018 (număr de sosiri și înnoptări de turiști în structurile de cazare).
Datele INS-ului nostru și ale Institutului de Statistică al Bulgariei ne arată că, anul trecut, România a înregistrat un număr mai mare de sosiri de turiști în structurile de cazare decât sosirile înregistrate de vecinii de la sud de Dunăre (12,81 față de 7,80milioane sosiri).
În ceea ce privește numărul de înnoptări ale turiștilor în structurile de cazare, România are un ușor avans față de Bulgaria (28,45 față de 26,65 mil. înnoptări - vezi tabele din imagine), dar acest avans, mult mai redus decât în cazul sosirilor ne arată că, la capitolul sejur mediu pe turist în anul 2018, vecinii bulgari ne conduc (3,4 față de 2,2 nopți/turist). Asta înseamnă că turiștii din România au petrecut anul trecut cu aproape o treime mai puțin timp în structurile de cazare față de cei din Bulgaria.
Vecinii bulgari ne iau fața atunci când comparăm cifrele aferente turiștilor străini. Atât la numărul de sosiri de turiști străini în structurile de cazare (3,91 față de 2,79 mil.), cât și la numărul de înnoptări ale turiștilor străini din 2018 (17,75 față de 5,30 mil. - vezi tabelele din imagine), bulgarii sunt peste noi. Când comparăm sejurul mediu pe turist străin de la noi (1,9 nopți/turist) cu cel înregistrat în Bulgaria anul trecut (4,5 nopți/turist), ne dăm seama că avem o problemă în a-i face să petreacă mai mult timp pe la noi.
Cum arată în cifre circulația turistică din zona litoralului românesc și bulgăresc?
Bulgaria are trei județe (echivalent al județelor) ce au ieșire la Marea Neagră, acestea, de la nord la sud, fiind: Dobrich, Varna și Burgas.
Cele două județe ale noastre cu ieșire la Marea Neagră, Tulcea și Constanța, au înregistrat anul trecut un număr de 1,481 milioane de sosiri ale turiștilor în structurile de cazare, asta însemnând 12% din totalul sosirilor de la nivel național.
Cele trei județe de pe litoralul bulgăresc au înregistrat anul trecut un număr de 3,403 milioane de sosiri de turiști, adică 44% din totalul sosirilor de turiști înregistrat în Bulgaria.
E clar că turismul bulgăresc se bazează într-o mai mare măsură decât cel românesc pe zona de litoral. Această realitate e și mai bine pusă în evidență de cifrele aferente înnoptărilor de turiști în structurile de cazare. Dacă la noi, pe parcursul anului trecut, 19% din numărul total de înnoptări s-au înregistrat în cele două județe de pe litoral (5,39 din 28,45 mil. înnoptări), la vecinii bulgari procentul a fost de 66% (17,80 din 26,85 mil. înnoptări - vezi tabelele din imagine).
Dacă analizăm cifrele aferente turiștilor străini, ne dăm seama că litoralul nostru nu există pentru turiștii străini.
Anul trecut, în Tulcea și Constanța, doar 88,5 mii de turiști străini s-au cazat în structurile de cazare, asta însemnând 3% din totalul sosirilor de turiști străini de la nivel național.
Pe litoralul bulgăresc, în 2018, numărul de sosiri de turiști străini înregistrat a fost de 2,41 milioane, adică 62% din totalul de sosiri de turiști străini din Bulgaria.
Diferența dintre cele două litoraluri devine și mai mare atunci când analizăm înnoptările turiștilor străini.
În Bulgaria, cele trei județe de la Marea Neagră au înregistrat anul trecut un număr de 14,38 milioane de înnoptări de turiști străini, de 57 de ori mai mult decât cele două județe de pe litoralul nostru (254,2 mii înnoptări de turiști străini - vezi tabelul din imagine).
Datele celor două institute de statistică ne arată nu avem nicio șansă să ne batem cu bulgarii în domeniul turismului de litoral, dar câștigăm deocamdată bătălia dacă privim cifrele per ansamblu. De asemenea, suntem în urma vecinilor de la sud de Dunăre în privința numărului turiștilor străini, dar ecartul ce ne separă nu e insurmontabil, diferența în privința sosirilor fiind ceva mai mare de un milion. Totuși, e greu de recuperat diferența dintre numărul înnoptărilor de turiști străini, bulgarii înregistrând o cifră de peste trei ori mai mare decât noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu