Social Icons

marți, 17 septembrie 2019

Pe ce loc s-a situat anul trecut România în privința veniturilor generate de lohn între statele UE

Topul statelor UE după veniturile nete din lohn încasate în 2018
   Anul trecutveniturile României de pe urma serviciilor de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților, adică ceea ce numim generic lohn, au fost de 2,82 miliarde de euro


   Plățile efectuate de companiile din România pentru lohn-ul realizat în afara țării s-au ridicat la 172,5 milioane de euro, ceea ce a condus la o balanță pozitivă de 2,65 miliarde euro, ceea ce ne poziționează pe locul secund în topul statelor comunitare după balanța lohn-ului. Doar Polonia a avut anul trecut venituri nete de pe urma lohn-ului mai mari decât ale României (3,74 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Lohn-ul nu înseamnă doar confecții, cum e percepția generală, ci poate fi și o cantitate de țiței prelucrată în rafinăriile românești sau poate fi producția de componente auto cum, de altfel, e cazul în multe facilități de producție localizate, în general, în vestul țării.

   Datele Eurostat pentru anul trecut ne arată că cele mai mari venituri de pe urma lohn-ului le-au înregistrat Franța (8,7 mld. euro), Germania (7,6 mld. euro) și Olanda (5,5 mld. euro).  Tot Franța (7,6 mld. euro) și Germania (5,6 mld. euro - vezi tabelul din imagine) au înregistrat și cele mai mari plăți în contul lohn-ului realizat în alte state, fapt ce a condus la un nivel mai scăzut al veniturilor nete.

   Interesant e faptul că cifrele lohn-ului din România anului trecut nu diferă cu mult față de cele din anul 2008. Datele Eurostat ne arată că, în anul 2008România avea o balanță pozitivă a lohn-ului cu mai puțin de patru sute de milioane de euro mai mică decât cea de anul trecut (2,28 față de 2,65 mld. euro - vezi tabelul din imagine). La mai mult de un deceniu de la aderarea la spațiul comunitardimensiunea veniturilor nete produse de lohn-ului românesc s-a menținut peste pragul de 2 miliarde de euro.

   Ce state finanțează lohn-ul nostru?

   Din cele 2,82 miliarde de euro ce reprezintă veniturile României de pe urma lohn-ului2,74 miliarde de euro au provenit din statele spațiului comunitar și doar 86 de milioane de euro au provenit din afara UE.

   Din datele Eurostatului rezultă că România a încasat anul trecut cele mai mari venituri de la companiile din Germania (843 mil. euro), Italia (779 mil. euro), Franța (281 mil. euro), Marea Britanie (188 mil. euro) și Austria (170 mil. euro).
   Cele mai mari plăți ale companiilor din România în contul lohn-ului realizat în afara țării s-au înregistrat pe relația cu Germania (27,5 mil. euro), Italia (26 mil. euro),  Franța (7,7 mil. euro), Ungaria (7,5 mil. euro) și Bulgaria (6,2 mil. euro). 
   Veniturile nete sau balanța lohn-ului românesc a înregistrat cele mai mari valori pe relația cu Germania (816 mil. euro), Italia (753 mil. euro) și Franța (273 mil. euro).

   Dacă balanța lohn-ului românesc de anul trecut (2,65 mld. euro) s-a menținut peste pragul de 2 miliarde de euro, ca pondere în PIB, aceasta a înregistrat o scădere față de anul 2008 de la 2,05% la 1,31%.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu