Social Icons

vineri, 3 ianuarie 2014

Prognoze economice la început de an

Cinci previziuni pentru 2014
   La început de an, după cârnați, tobă, caltaboși, cozonaci, licori bahice și crize biliare, din neuronii osteniți de toate cele enumerate, sforțăm câteva prognoze pentru anul ce se așterne înainte. Așa că, pornim la jocul de-a Mama Omida cu ceva metode făr`de incantații nearticulate și conjugări faultate, dar cu o oarecare tentă de realism rezultat din combinația între statistica oarbă și economia slobodă de priponul econometric. Deci, să dăm cu bila de cristal în popicele economiei!
Previziunea evoluției prețului petrolului în 2014
   1. Barilul de petrol va retesta nivelul de 88 USD până la jumătatea anului 2014. Dacă acest nivel este depășit, atunci, în anul 2015, ne putem aștepta la retestarea nivelului de 65-67 USD pe baril.
Cum va evolua prețul aurului în 2014   2. Cotația aurului  va continua să scadă în a doua parte a anului, după schimbarea de la vârful FED-ului, nivelul de 1000 USD pe uncie este o țintă pentru sfârșitul de an. După o rebalansare a prețului la pragul de 1200, în al doilea trimestru prețul va continua trendul descendent, spargerea nivelului de 1200 deschizând calea către nivelul 1000 USD pe uncie aur.
EUR-USD previziuni 2014

3. Euro se va aprecia în prima parte a anului în raport cu dolarul, atingând nivelul de 1,43 USD pentru un euro, după acest nivel va urma o scădere până la 1,275, nivel ce se va atinge la sfârșitul anului sau începutul anului următor.

4. Economia europeană va rămâne la stadiul actual, acela de stagnare economică, perspectivele de creștere pentru anul 2014 sunt diminuate de consumul redus, persistența recesiunii în zona sudică și diminuarea exporturilor zonei euro.
5. Economia României va înregistra o creștere sub așteptări, nivelul situat în ecartul 1,5 - 3% avansat de unii analiști fiind optimist. Creșterea sub așteptări va surveni pe fondul stagnării din zona euro, a diminuării consumului ca urmare a creșterii taxelor și a absenței investițiilor străine cu impact major în economie.
Previziuni economice pentru România în 2014
Dat fiind anul electoral ce urmează și tendința de înfrumusețare a situației economice de către INS în anii electorali, vom afla cât a avansat în realitate economia națională în 2014, după jumătatea anului 2015. Prevăd estimări extrem de optimiste în primele nouă luni ale anului, estimări de natură să inducă  sentimentul reușitei unor politici de creștere, politici ce n-au avut loc niciunde.
   La nivel de ramuri vom asista la un an de creștere a sistemului bancar, nu din cauza avansului creditării, ci în urma unei politici de comisionare excesivă din anii anteriori, menținută în anul curent, și de pe urma curățării situațiilor financiare prin eliminarea creditelor neperformante.  Această creștere va induce o evoluție pozitivă și la nivelul sectorului serviciilor. Industria își va reduce avansul ca urmare a stagnării exporturilor și a anemiei consumului intern. Agricultura va depinde de condițiile meteorologice, primitivismul ce domină acest sector face din această dependență o constantă post-decembristă.
   Acestea sunt previziunile pentru anul 2014, îndeplinirea acestora nu va face decât să-mi gâdile orgoliul sau, din contră, să mă determine ca pe viitor să mă abțin de la a mai face pe Gigi cu globul de cristal ce dă gherle întocmai precum Comisia Națională de Prognoză sau BNR, alegeți voi, că niciuna dintre acestea nu le prea nimerește atunci când vine vorba de creșterea economică și inflația pe un orizont de 12 luni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu