Social Icons

marți, 14 noiembrie 2017

Drama prostului cu recoltă bogată și buzunare goale

PIB-ul crește, veniturile la buget scad
   Dacă România ar avea o ocupație, cu siguranță ar fi un fermier care, deși are producție bună toamna, nu încasează mare lucru din cauza samsarilor, a soartei, a voinței scăzute de a se asocia, a nepriceperii, etc. Oricum, chiar și când recolta e record, fermierul nostru e cu buzunarele goale.

   INS-ul ne spune că PIB-ul nostru e o rachetă ce mai are puțin și ajunge în cosmos. Față de trimestrul III de anul trecut, PIB-ul româniei a crescut cu 8,8% pe serie brută (8,6% pe seria ajustată sezonier) și cu 7% în primele trei trimestre ale anului față de aceeași perioadă de anul trecut pe serie brută (6,9 pe serie ajustată sezonier - accesează aici comunicatul INS). 
    Cifrele creșterii economice sunt demne de economia chineză, dar marea problemă e că veniturile la buget sunt ca în Botswana, iar rezultatul ca moneda ei.

    De la începutul anului, prognoza pentru PIB a crescut de la 814,5 miliarde de lei, la 837,1 miliarde lei, iar ultima prognoză înaintează o valoare de 842,5 miliarde de lei, la o creștere reală de 6,1%. Datele semnal ale INS din trimestrul III ne arată că și ultima cifră e probabil să fie depășită, pentru că deja creșterea economică pe primele trei trimestre e mai mare și inflația dă semne că va depăși pragul de 2,2% la sfârșit de an. E foarte probabil ca PIB-ul nominal de la final de an să fie mai mare de 842,5 miliarde lei.

   Deci, la un PIB de 842,5 miliarde lei sau mai mare decât atât, veniturile la bugetul consolidat în primele nouă luni ale anului au ajuns la 180,4 miliarde lei. În execuția bugetară din septembrie veniturile sunt raportate la un PIB de 837,1 miliarde lei și nu la 842,5 miliarde lei, cifră înaintată de CNP acum o săptămână și ceva. 
   Chiar și așa, prin raportare la vechea prognoză de PIB, gradul de colectare pe primele nouă luni era mai mic decât anul trecut, de 21,6% din PIB, față de 21,8% din PIB, cât a fost în primele nouă luni din 2016, iar anul trecut a fost un an dezastruos pentru buget, înregistrându-se, pentru prima dată din 2000 încoace, o reducere a veniturilor bugetare față de cele încasate în anul anterior. 

   Dacă raportăm veniturile bugetare de 180,4 miliarde de lei la noua prognoză de PIB (842,5 mld. lei), atunci gradul de colectare coboară la 21,4% din PIB. Și gradul acesta de colectare va mai scădea, dacă ținem cont că, până la finalul anului, semnalele ne arată că PIB-ul nominal va fi mai mare. Ne îndreptăm cu pași repezi către cel mai prost an de colectare a veniturilor de la revoluție încoace

   Ce face domnul Ionuț Mișa, ministrul de finanțe, în fața unei asemenea perspective? 

   Dă apă la șoricei în fața lui Gâdea și ne spune că și el e om, își iubește cu patos țara și e chiar bine intenționat, doar că nu poate, nu știe sau o combinație din cele două. Penibil.
    Cea mai mare creștere economică din UE se va confrunta anul acesta cu una din cele mai slabe colectări, situată, probabil, pe la 28 % din PIB, în condițiile în care media UE e de aproape 45% din PIB. La un asemenea grad de colectare, veniturile bugetului consolidat la final de an se vor ridica la aproximativ 236 miliarde de lei

   Dacă Mișa al nostru ar fi fost un mediocru și ANAF-ul la fel, veniturile de anul acesta ar fi trebuit să fie de aproape 380 miliarde de lei și nu de 236 miliarde lei. 

   Imaginați-vă cun ar arăta un buget cu 144 miliarde de lei (31 mld. euro) în plus! 

   Puteam face încă vreo trei autostrăzi cu Bechtel anual, puteam să dăm salarii bugetarilor peste două ori mai mari, puteam să dublăm pensiile, și tot ar mai fi rămas câteva miliarde de euro. Așa, cu un ministru plângăcios ce vrea să sperie multinaționalele și cu un ANAF avariat serios în zona competenței, stăm și ne uităm la buzunarele goale ale bugetului și încercăm jonglerii marca Vâlcov.


7 comentarii:

  1. Salut!

    Poti incerca, te rog, sa faci o previziune in ceea ce priveste PIB/capita ca procent din media europeana, pentru anul 2017 pt Romania (folosind niste estimari 'neutre' pentru rezultatele din Q4, pt. Romania si UE)?

    A existat recent (dar inaintea publicarii rezultatelor din Q3) o astfel de previziune in zf (http://www.zf.ro/opinii/romania-a-ajuns-economic-de-facto-spre-g4-visegrad-si-lasa-in-urma-balcanii-16810552), conform careia Romania va urca de la 59% din media UE la 61%. Si totusi, Romania va avea anul acesta o crestere econonmica (peste 7%) cu 4-5 puncte procentuale mai mult decat media UE (~ 2.5%). Ceva nu se leaga, poti eventual sa explici si formula pe baza careia se calculeaza PIB/capita ca % din media europeana?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E probabil să aibă dreptate în privința atingerii nivelului de PIB/cap de locuitor pps 61% din media UE, dar nu pentru că ar fi calculat corect, ci pentru că o să avem probabil o creștere economică mai mare de 6% pe tot anul. Calculele sale nu sunt ajustate cu nivelul prețurilor în raport cu media UE (evoluția parității de cumpărare), dar chiar și așa, creșterea prețurilor de pe final de an într-un ritm superior mediei UE va fi anulată de creșterea economică mai mare, dacă ne luăm după datele semnal din trim. III. Deci, nivelul de PIB/cap de locuitor PPS la 61% din media UE e realist.

      Ștergere
  2. Ok, dar inflatia in Romania a intrecut media UE abia in Octombrie: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8456366/2-16112017-AP-EN.pdf/f8123350-5adf-4d76-a829-19bd0fe0535f. La o crestere atat de ridicata a PIB, ar trebui sa recuperam cel putin 3 puncte procentuale, daca nu chiar 4. Doar doua (59->61) pare cam putin. Ce imi scapa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În octombrie, inflația cumulată față de luna decembrie a anului trecut a fost de 1,6%. În UE a fost de 1%. Până la finalul anului s-ar putea să ajungem la o inflație dublă față de media UE.

      Ștergere
    2. So, nici o sansa sa ajungem la 62% EU Avg pt anul 2017?

      Ștergere

    3. Nu neapărat, putem ajunge la 62% dacă avansul din trimestrul III se menține și în ultimul trimestru, iar celelalte economii se mențin la nivelul trimestrului II. Deocamdată vorbim de niște date semnal pentru trimestrul III, iar până la mijlocul anului viitor, când se vor publica datele Eurostat privind PIB-ul pe cap de locuitor pps, se vor modifica de încă trei ori ( date provizorii 1, provizorii 2 și semi-definitive). Datele definitive le vom avea peste un an.

      Ștergere
  3. Ok, mersi pentru raspunsuri. Contez pe tine sa faci o estimare in premiera, as soon as the results for Q4 are out. :)

    De asemenea, ar fi interesanta o comparatie cu tarile din jur in ceea ce priveste politicile economice. L-am auzit ieri pe Ionut Dumitru vorbind despre 'usual suspects' tarile baltice, Romania, Ungaria, Bulgaria. Deci n-am fi singurii care avem o politica fiscala prociclica.

    RăspundețiȘtergere