Social Icons

joi, 16 noiembrie 2017

Topul beneficiarilor de pe urma turiștilor străini în Europa

Ce state din UE câștigă cel mai mult de pe urma circulației turistice internaționale   Anul trecut, turistii români care și-au făcut vacanțele în afara țării au cheltuit cu 378 milioane de euro mai mult decât turiștii străini care și-au făcut vacanțele la noi.


   Noi și alte opt state din UE am încheiat 2016 cu un deficit al balanței serviciilor turistice (vezi tabelul din imagine). 
   Datele Eurostat privind balanța de plăți la nivel de state de anul trecut ne arată că turiștii străini au cheltuit în România 1,56 miliarde de euro, iar turiștii români au cheltuit în afara țării 1,94 miliarde euro. Vecinii noștri din UE, Ungaria (3,16 mld. euro) și Bulgaria (2,06 mld. euro), au înregistrat excedente în cazul balanței serviciilor turistice.

   La nivelul UE s-a înregistrat un excedent în cazul serviciilor turistice de 25,67 miliarde de euro
   În contul curent din balanța de plăți a unui stat, serviciile turistice sunt tratate ca exporturi și importuri. Turiștii străini care vizitează acel stat sunt echivalentul exporturilor, iar turiștii din acel stat ce vizitează alte state sunt echivalentul importurilor
   Noi, care am înregistrat anul trecut un deficit de 378 milioane de euro, înseamnă că am avut un export de servicii turistice mai mic decât importurile.

    Care sunt statele membre UE care au câștigat cel mai mult de pe urma serviciilor turistice anul trecut?

    Cele mai mari încasări de pe urma turiștilor străini (partea de credit) au fost înregistrate în Spania (54,5 mld. euro), Franța (38,3 mld. euro), Italia (36,7 mld. euro), Marea Britanie (35,6 mld. euro) și Germania (33,8 mld. euro - vezi tabelul din imagine). Doar primele trei state au statutul de receptori neți de turiști, adică cheltuielile făcute de turiștii străini în aceste țări sunt mai mari decât cele efectuate în străinătate de turiștii proveniți din aceste țări. 

   Cele mai mari pierderi de pe urma călătoriilor turiștilor proprii în alte stateau fost înregistrate în Germania (73,3 mld. euro), Marea Britanie (57,3 mld. euro), Franța (36,5 mld. euro), Italia (22,3 mld. euro) și Spania (18,2 mld. euro). Primele două state, Germania și Marea Britanie, sunt cei mari emițători neți de turiști din UE.

    Cei mai mari beneficiari de pe urma balanței serviciilor turistice au fost Spania (excedent de 36, 3 mld. euro), Italia (14,4 mld. euro), Grecia (11,2 mld. euro), Austria (8,8 mld euro) și Portugalia (8,8 mld euro - vezi tabelul din imagine).
    Cei mai mari perdanți au fost Germania (deficit de 39,5 mld. euro), Marea Britanie (21,7 mld. euro), Belgia (7 mld. euro), Olanda (3,4 mld. euro) și Finlanda (2,2 mld. euro).

    Statistica Eurostat cuprinde și câteva state din afara UE, dintre acestea, Turcia e cel mai mare beneficiar, cu un excedent al balanței seviciilor turistice de 2,5 miliarde euro în anul 2016 (vezi tabelul din imagine).

    Datele Eurostat ne arată că suntem singura țară est-europeană din UE care nu reușește să aibă un excedent al balanței serviciilor turistice, asta semnalizând un deficit de competitivitate. Românii sunt dornici să vadă alte țări, iar turiștii străini sunt reticenți în a ne vizita țara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu