Social Icons

miercuri, 15 noiembrie 2017

Cât au crecut salariile la nivel de ramuri ale economiei în ultimii ani

Topul creșterilor salariilor nete la nivel de activități ale economiei
   Între septembrie 2013 și septembrie 2017, salariul mediu net la nivel de economie a crescut cu aproape 48% (de la 1.609 lei la 2.376 lei).

   Datele preluate de la INS din luna septembrie a anului curent ne arată că cel mai mare salariu mediu net lunar se înregistra în activitățile de informații și comunicații (4.772 lei - vezi tabelul din imagine). La polul opus se situau salariile din activitățile de hoteluri și restaurante (1.399 lei). 
   Tot în aceeași lună septembrie, la o reuniune a patronatelor din turism, mulți membri se plângeau de absența forței de muncă. Nivelul salariului din aceste activități (59% din salariu mediu net de la nivel de economie) ne dă explicația de ce nu se înghesuie nimeni să ocupe locurile de muncă disponibile. 

   În 2013, tot în luna septembrie, pe prima poziție în topul salariilor medii nete pe activități principale ale economiei naționale se situa cel din intermedieri financiare și asigurări (3.521 lei - vezi tabelul din imagine). La acea vreme, salariul mediu net lunar de la nivel de economie era de 1.609 lei, iar cele mai mici salarii se înregistrau tot în activitățile de hoteluri și restaurante (883 lei). De fapt, salariul net din activitățile de hoteluri și restaurante a fost în toți anii analizați pe ultimul loc ca mărime

   Se observă, între 2013 și 2017 o creștere a celor mai mici salarii nete și o descreștere a celor mai mari salarii de la nivel de activități economice în raport cu salariul mediu de la nivel național. 
   Dacă în septembrie 2013 salariul net din hoteluri și restaurante era echivalent cu 55% din salariul net pe economie, în septembrie anul acesta era echivalent cu 59%. 
   În cazul salariilor mari, cel mai mare salariu net din septembrie 2013 (intermedieri financiare și asigurări) era echivalent cu 219% din salariul mediu net pe economie, iar în urmă cu două luni, salariul net din activitățile de informații și comunicații (cel mai mare) era echivalent cu 200%.

    În ce activități economice au crescut cel mai mult salariile nete din 2013 încoace?

   Salariile din sănătate și asistență socială au înregistrat cea mai mare creștere procentuală între septembrie 2013 și septembrie 2017 (83,4% - vezi tabelul din imagine). Pe locul doi sunt salariile din activitățile de spectacole, culturale și recreative, cu o creștere procentuală de 67,5%. Podiumul creșterilor procentuale e completat de salariile din activitățile de servicii administrative și de servicii suport (67,3%). 

   Nici salariile din administrația publică, apărare, aigurări sociale din domeniul public nu stau rău în ceea ce privește creșterea salariilor între septembrie 2013 și septembrie 2017 (66,7% - vezi tabelul din imagine). Învățământul e puțin mai în spate, dar creșterea salariilor e tot peste cea salariului mediu de la nivel de economie (60,1% față de 47,7%).
   Observăm că o mare parte din salariile în sectorul public au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale în ultimii ani

   Dacă ne raportăm la sumele efective, atunci clasamentul creșterilor salariale la nivel de activități se schimbă. Astfel, între septembrie 2013 și aceeași lună de anul acesta, cea mai mare creștere în lei a salariului mediu net s-a înregistrat în activitățile de informații și comunicații (+ 1.695 lei). Pe locul doi, cu o creștere a salariului net de 1.525 lei, se află activitățile de administrația publică, apărare, aigurări sociale din domeniul public. Sănătatea și asigurările sociale sunt pe locul trei, cu o creștere a salariului net de 1.212 lei.

    Cea mai mică creștere procentuală a salariului net între septembrie 2013 și aceeași lună din anul acesta s-a înregistrat în activitățile de intermedieri financiare și asigurări (17,1% - vezi tabelul din imagine). 
   În valori absolute, cea mai mică creștere a înregistrat-o salariul net din construcții (448 lei). Și în domeniul construcțiilor există o lipsă acută a forței de muncă. Dacă salariile cresc în patru ani cu doar o sută de euro, adică cu 25 de euro pe an, e foarte probabil ca această criză să continue și în viitor.

   Anul viitor, în statistica Eurostat, vom fi mai sus decât multe state ex-comuniste în privința salariilor. Asta pentru că statistica Eurostat operează cu salariile brute, iar salariile brute de la noi vor crește spectaculos după trecerea tuturor contribuțiilor la angajați. Pe brut vom fi cu mult mai bogați, iar pe net vom fi la fel în cel mai bun caz, și nu m-ar mira ca vreun geniu din guvern să se laude cu viitoarele cifre ale Eurostatului.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu