Social Icons

marți, 21 noiembrie 2017

Cât câștigă România de pe urma exportului net de servicii IT&C și de pe urma căror parteneri

Topul statelor UE după exportul net de servicii IT&C
   Anul trecut, România a exportat sevicii IT&C în valoare de 3,28 miliarde euro, în vreme ce importurile s-au ridicat la valoarea de 1,36 miliarde euro. Per total, anul trecut România a obținut un excedent din importurile și exporturile de servicii IT&C de 1,92 miliarde de euro, situând-ne pe locul 10 între statele UE după surplusul realizat (vezi tabelele din imagine).

   Exportul net de servicii IT&C (diferența dintre exporturi și importuri) al României a luat avânt în ultimii ani. Dacă în 2012 excedentul realizat de balanței acestor servicii era de 840 milioane de euro, anul trecut am avut un câștig de peste două ori mai mare (1,92 mld. euro). Anul acesta, conform datelor Eurostat, în primul semestru avem un excedent mai mare cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut (942 mil. euro față de 918 mil. euro).

   Structura balanței de servicii IT&C ne arată că cel mai mare câștig al României provine de pe urma serviciilor IT (excedent de 1,71 mld. euro), partea de telecomunicații înregistrând anul trecut un excedent mult mai modest (201 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   Care state europene câștigă mai mult de pe urma exportului net de servicii IT&C?

   Irlanda, noul paradis fiscal pentru marile corporații, e de departe cel mai mare exportator net de servicii IT&C. Anul trecut, excedentul realizat de acest stat de pe urma acestor servicii a fost mai mare decât rezultatele celorlalte state comunitare la un loc (62,7 mld. euro față de 45,2 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   Doar trei state din UE (Malta, Danemarca și Franța) au înregistrat anul trecut deficite de pe urma balanței serviciilor IT&C.
   
   După Irlanda, cele mai câștigate state de pe urma exportului net de servicii IT&C din 2016 erau Marea Britanie (excedent de 10,2 mld. euro), Suedia (6,7 mld. euro), Spania (4,6 mld. euro) și Olanda (3,9 mld euro - vezi tabelul din imagine).
   România, așa cum am mai spus, s-a situat anul trecut pe poziția a zecea în UE, cu un excedent de 1,92 miliarde euro. Dintre fostele state ex-comuniste, doar Polonia ne depășește în privința excedentului realizat (1,98 mld. euro).

   De pe urma căror state câștigă cel mai mult România din exportul net de servicii IT&C?

   Jumătate din excedentul realizat de România de pe urma exportului net de servicii IT&C provine din spațiul comunitar (0,99 mld. euro din 1,92 mld. euro - vezi tabelul din imagine). În afara UE, cele mai mari câștiguri le realizam din schimburile cu SUA (512 mil. euro), paradisurile fiscale (offshoruri - 148 mil. euro) și Elveția (142 mil. euro).
   
   La nivelul UE, cele mai mari excedente ale României s-au înregistrat în relația cu Germania (366 mil. euro), Marea Britanie (225 mil. euro), Franța (185 mil. euro), Olanda (107 mil. euro) și Italia (92 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   De pe urma exportului net de servicii IT&C, România înregistra cele mai mari deficite din relațiile  cu Slovenia (-17 mil. euro), Cehia (- 13 mil. euro), Austria (- 13 mil. euro), Polonia (- 10 mil. euro) și Ungaria (- 9 mil. euro - vezi tabelul din imagine). 
   Dintre statele ex-comuniste mai importante, doar de pe urma relației cu Bulgaria avem de câștigat (0,9 mil. euro). Asta ne arată că avem un deficit de competitivitate în relația cu aceste state în privința serviciilor IT&C.

    Datele din primul semestru al anului ne arată că era creșterilor spectaculoase a exportului net de servicii IT&C pare să se fi încheiat în cazul României. 

   Dacă în primul semestru din 2015, excedentul rezultat din balanța serviciilor IT&C era mai mare cu 19% față de cel din primul semestru al anului 2014 (705 mil. euro față 594 mil. euro), iar în semestru I din 2016, creșterea față de aceeași perioadă din anul anterior a fost de 30% (918 mil. euro față 705 mil. euro), anul acesta, creșterea din primul semestru față de aceeași perioadă din anul anterior e mult mai modestă, de doar 2,6% (942 mil. euro față de 918 mil. euro).

   Să sperăm că în a doua jumătate a anului datele vor arăta mai bine, dar, ținând cont de iureșul fiscal din țară, ce afectează și acest domeniu, sunt slabe șanse de remediere a situației.
   

Un comentariu: