Cine nu crede în teoria inflaționistă a universului ar trebui să se uite la evoluția PIB-ului Irlandei din ultimii ani.
De la un an la altul, PIB-ul acestei țări a crescut de la 194 miliarde de euro la 262 miliarde de euro. Asta a fost în 2014 și 2015.
Anul trecut, PIB-ul Irlandei ajunsese la 276 miliarde de euro (vezi aici datele). PIB-ul irlandez e un fel de bombă de cauciuc sovietică care nu s-a oprit din sărit și încă face din statistică un fel de ghiveci vrăjitoresc.
Creșterea reală a economiei acestui stat a fost de 25,6% în 2015 și de 5,1% în 2016. În ritmul acesta, pragul unui PIB de 300 miliarde de euro poate fi atins în câțiva ani, mai ales că o mare parte din companiile britanice vor deja să se mute în această țară după brexit.
Cred că prim-ministru acestei țări de numai 4,7 milioane de locuitori a ieșit și el ca Tudose al nostru să se laude cu o creștere economică mai mare decât China. Irlandezul de rând s-a culcat în 2014 cu un PIB pe capul lui de 42 de mii de euro și s-a trezit în 2015 cu capul greu de la atâta Guinness, dar și cu un PIB de 56 de mii de euro. Dimineața, când se spăla pe față, în ochii irlandezului de rând scria Productiviate.
Buzunarele irlandezilor însă nu au ținut deloc pasul cu PIB-ul.
Salariul minim a crescut cu o sută de euro din 2013 încoace (de la 1.461 la 1.563 euro), veniturile nete anuale pe persoană cu venituri medii, fără copii, sunt la fel ca în 2008 (28 mii euro), procentul din populație aflată în risc de sărăcie sau excluziune socială e mai sus decât înainte de anul 2008 (26% în 2015 față de 23,7% în 2008).
Remunerarea salariaților din economie a crescut cu mai puțin de 5% (de la 73,2 mld. euro în 2014 la 76,8 mld. euro în 2015), iar în 2014 crescuse cu 3,5% față de anul 2013. Deci, ciu-ciu PIB în buzunare, exact ca într-o țară de mai la est numită România.
Atunci, poate, buzunarele guvernului s-au umplut de atâta PIB?
Fiscul irlandez e la fel de prost ca și cel românesc, ba chiar mai prost decât al nostru în ultimii doi ani. Când vrem să ne dăm mari că e unul în clasă mai prost ca noi, arătăm în majoritatea cazurilor către bugari. În cazul colectării la buget, bulgarii ne dau peste nas, așa că ne uităm la irlandezi. Suntem mândri, ca de obicei, că e cineva mai prost decât noi.
Dacâ în 2014 veniturile la buget în Irlanda erau de 33,9% din PIB, iar acum vreun deceniu ajungeau la 36% din PIB, în 2015 și 2016 au fost echivalente cu 26,9%, respectiv 26,4% din PIB. Deci, în vreme ce PIB-ul a crescut cu 25,6% în 2015, gradul de colectare la bugetul Irlandei a scăzut cu 21%.
Dintr-o creștere nominală a PIB-ului de 68 miliarde de euro în 2015 față de 2014, bugetul Irlandei a crescut cu doar 4,7 miliarde de euro și nu e sigur că toți acești bani în plus de la buget sunt contribuția fiscului, pentru că în venituri intră și fondurile în plus atrase de la UE (2 mld. euro în 2015 față de 1,5 mld. euro în 2014).
Nici bugetul n-a înnebunit de bani prea mulți în urma saltului PIB-ului.
De unde a venit creșterea PIB-ului și de ce se regăsește prea puțin spre deloc în buzunarele populației și ale guvernului
Ce a crescut atât de spectaculos în economia Irlandei? Exporturile nete de bunuri (de la 40 mld. euro în 2014 la 113 mld. euro în 2015, conform datelor eurostat). În valoarea adăugată brută, creșterea e reflectată pe partea de industrie prelucrătoare, unde VAB-ul a crescut de la 38 la 90 miliarde de euro. Pe partea de creștere a numărului de angajați ... pauză. Numărul acestora a crescut cu vreo 50 de mii într-un an, ceea ce intră în trendul normal de creștere. Așadar, irlandezii nu au dat buzna în industria prelucrătoare să se angajeze și să spargă barierele convenționale ale exporturilor.
Toată creșterea de productivitate vine de pe urma unor multinaționale care și-au mutat sediul în această țară. Ele fac producția în afara acestei țări, dar e trecută ca fiind făcută în Irlanda și, fără să întâlnească vreodată trifoiul irlandez, e exportată în celelalte state UE. Pe hâtrie PIB-ul a explodat, în buzunare, mai puțin spre deloc, iar în realitate, irlandezul își umflă pieptul cu mândrie ca Tudose al nostru când se uită în statistici.
În România, PIB-ul crește ca Făt-Frumos, nu se vede în buzunarele guvernului, se zărește puțin în buzunarele unor categorii de bugetari, multinaționalele își iau partea leului (remunerarea salariaților e la fel de scăzută ca în Irlanda) și turează creșterea prețurilor, golind și mai mult buzunarele celor ce n-au beneficiat de măriri salariale, iar Tudose e mândru nevoie mare că are PIB-ul cât China.
Irlanda a momit multinationalele sa se mute in aceasta tara oferindu-le impozite f. mici. Acum UE obliga Irlanda sa colecteze 14 miliarde de euro de la aceste firme. Intrebarea este unde ar fi fost Irlanda dpdv al PIBului daca n-ar fi existat multinationalele.
RăspundețiȘtergereIn ceeace priveste Romania este clar ca fiscul nu-si face treaba si nu exista o disciplina financiara.
In acelasi timp nu se poate spune ca cresterea economica, la noi, se face pe baza consumului dar ca cresterea PIBului nu se vede in buzunarele oamenilor.
Pentru a momi pe cineva, trebuie să ai ceva de câștigat. În cazul Irlandei, guvernul, adică bugetul,câștiga la fel dacă nu oferea facilități fiscale de genul celor pe care le oferă, dat fiind ciclul economic de creștere. În cazul României, au beneficiat câteva sute de mii de bugetari (nu toți), iar restul populației a început să consume mai mult pentru că economisirea e nestimulată de dobânzile mici. Oricum, în cazul ambelor țări, nici administrația (bugetul), nici populația n-a beneficiat prea mult de pe urma creșterii economice, deși premisele creșterii sunt diferite, în Irlanda e un artificiu statistic, iar la noi e o explozie a consumului.
RăspundețiȘtergere