Social Icons

marți, 28 noiembrie 2017

Care au fost județele cele mai vizitate de turiști în primele nouă luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști
   Datele INS aferente primelor nouă luni ale anului ne arată o creștere cu 11% a numărului total de turiști și cu 12% a numărului de turiști străini față de aceeași perioadă a anului trecut.

   Numărul de înnoptări ale turiștilor în structurile de cazare a crescut în primele nouă luni ale anului cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Înnoptările turiștilor străini au înregistrat o creștere mai mare, de peste 9%
   Faptul că avem o creștere a sosirilor de turiști mai mare decât cea a înnoptărilor, atât per total turiști, cât și în cazul turiștilor străini, ne arată că sejurul mediu pe turist s-a scurtat în primele nouă luni ale anului (de la 2,4 la 2,3 nopți/turist și de la 2 la 1,9 nopți/turist străin).

   Care au fost județele cele mai vizitate de turiști în primele nouă luni ale anului?

   Aproape 9,5 milioane de turiști s-au cazat în structurile turistice în primele trei trimeste ale anului. Cifra e mai mare cu  926 de mii de sosiri de turiști (11% - vezi tabelul din imaginea 1) decât cea înregistrată în aceeași perioadă din 2016. 

  Capitala conduce în topul sosirilor de turiști în spațiile de cazare, cu un număr de 1.53 milioane. Pe locul doi e județul Constanța, cu un număr al sosirilor de turiști de 1,18 milioane. Podiumul e completat de județul Brașov, cu 950 mii de turiști în primele nouă luni ale anului. 
   La ceva distanță, urmează apoi județele Cluj (481 mii sosiri), Sibiu (436 mii), Mureș (416 mii), Prahova (401 mii), Bihor (367 mii), Timiș (305 mii) și Suceava (295 mii - vezi tabelul din imaginea 1).
   După mulți ani, județul Prahova pare să iasă din top 5 al celor mai vizitate județe de turiști.

Care au fost județele cele mai vizitate de turiști în primele nouă luni ale anului   Topul județelor după numărul de înnoptări ale turiștilor în spațiile de cazare din primele nouă luni ale anului e condus de județul Constanța (4,55 milioane înnoptări). Urmează apoi capitala (2,49 milioane) și județele Brașov (1,92 milioane), Bihor (981 mii) și Cluj (930 mii - vezi tabelul din imaginea 2).

   Ce județe conduc în topul turiștilor străini?

   42% din numărul de turiști străini ce ne-au vizitat țara în primele nouă luni au avut ca destinație capitala (906 mii din 2,17 milioane de sosiri - vezi tabelul din imaginea 1). La distanță mare, în topul sosirilor de turiști străini, urmează județele Brașov (167 mii sosiri), Sibiu (138 mii), Cluj (107 mii) și Timiș (96 mii - vezi tabelul din imaginea 1).

   Topul înnoptărilor de turiști străini în primele trei trimestre ale anului e condus tot de capitală, cu 1,53 milioane de înnoptări. Brașov (359 mii înnoptări turiști străini), Cluj (232 mii), Sibiu (222 mii) și Timiș (221 mii - vezi tabelul din imaginea 2) sunt județele care urmează în acest top.

   Dintre județele aflate în topul sosirilor de turiști din primele nouă luni ale anului, cele mai mari creșteri procentuale ale numărului total de turiști față de aceeași perioadă din 2016 le-au înregistrat județele Cluj (+ 27%), Brașov (+ 15%) și Sibiu (+ 14%). În cazul sosirilor de turiști străini, județele Cluj (+ 38%) și Timiș (+ 30%) au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale față de aceeași perioadă de anul trecut.

   Anul trecut, cheltuielile turiștilor străini în România s-au ridicat la valoarea 1,56 miliarde de euro, conform datelor Eurostat. Cheltuielile turistice ale românilor în alte țări s-au ridicat la valoarea de 1,94 miliarde de euro, ceea ce a condus la un deficit al balanței cheltuielilor turistice de 380 milioane de euro. România e singura țară ex-comunistă din UE care înregistrează deficit al balanței cheltuielilor turistice. Asta spune multe despre competitivitatea noastră pe piața turistică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu