Social Icons

luni, 13 noiembrie 2017

Câte miliarde de euro au trimis muncitorii români din străinătate anul trecut și din ce țări

Topul statelor UE după sumele trimise de muncitorii din străinătate   Între 2007 și 2016, muncitorii români au trimis în țară 28,9 miliarde de euro. În aceeași perioadă, remintențele muncitorilor străini din Românnia către alte state s-au ridicat la valoarea de 2,8 miliarde de euro. Asta înseamnă că balanța remitențelor muncitorilor are un excedent de 26,1 miliarde de euro.

   Datele Eurostat privind remitențele muncitorilor din statele membre UE pentru anul trecut ne arată că muncitorii români aflați în străinătate au trimis în țară 2,45 miliarde de euro, în timp ce muncitorii străini de la noi, în mare parte expați ai multinaționalelor, au trimis în țările de origine 213 milioane de euro. Balanța remitențelor a înregistrat anul trecut în cazul României un excedent de 2,23 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine).

   Dacă în anii 2007 și 2008 sumele trimise de muncitorii români din străinătate erau de 5 și peste 5 miliarde de euro, în ultimii ani aceste sume s-au redus semnificativ. Cea mai mică valoare a sumelor trimise în țară a fost atinsă acum trei ani (2 mld. euro). În 2015 și 2016 sumele au crescut puțin, ajungând la 2,18 miliarde euro, respectiv 2,45 miliarde euro. 
   Pe partea de debit a remitențelor, adică sumele trimise de expații aflați în România către țarile de origine, în ultimii ani asistăm la o creștere. Dacă în 2011, valoarea sumelor trimise din țară atingea 168 milioane de euro, în 2015, sumele trimise de muncitorii străini din România spre țările de origine s-au ridicat la valoarea de 429 milioane euro, iar anul trecut sumele au scăzut la 213 milioane euro.

   De unde trimit cei mai mulți bani muncitorii români aflați la muncă în străinătate?

   Din cele 2,45 miliarde de euro cât reprezintă sumele trimise în țară de muncitorii români din străinătate (partea de credit a remitențelor - vezi tabelul din imagine), 2,14 miliarde de euro provin din statele membre UE. Interesant e că valoarea remitențelor muncitorilor români aflați la muncă în SUA (164 mil. euro) e mai mare decât în multe state precum Franța sau Belgia.

    Pe state, cele mai mari sume trimise anul trecut au provenit din Italia (674 mil. euro), Germania (514 mil. euro), Marea Britanie (311 mi. euro), Spania (243 mil. euro), SUA (164 mil. euro),  Franța (111 mil. euro) și Belgia (102 mil. euro vezi tabelul din imagine).

   În contul de debit al remitențelor muncitorilor, adică ceea ce trimit afară expații de la noi, din totalul celor 213  milioane de euro, cea mai mare parte se îndreaptă către statele din UE (138 mil. euro). Pe state, cele mai mari sume trimise de expații de la noi s-au îndreptat către Germania (29 mil. euro), SUA (26 mil. euro) și Italia (24 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   Balanța remitențelor din 2016 ne arată că, din câștigul net al României de 2,23 miliarde de euro, 90% provine de la statele din UE (2,14 mld. euro). Italia e țara cu cea mai mare valoare a câștigului net pentru România (650 mil. euro). Germania e pe locul doi, diferența între sumele primite și trimise fiind de 485 milioane euro. În soldul balanței remitențențelor muncitorilor urmează Marea Britanie (287 mil. euro), Spania (221 mil. euro), SUA (137 mil. euro), Franța (100 mil. euro) și Belgia (96 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

    Cum arată topul statelor UE după valoarea remitențelor muncitorilor aflați în străinătate?

   La nivelul spațiului comunitar, anul trecut, balanța remitențelor muncitorilor străini a înregistrat un deficit de 19,7 miliarde de euro. Muncitorii străini din statele UE au trimis în afara spațiului communitar 39,9 miliarde de euro, iar muncitorii străini din afara UE au trimis în statele comunitare 20,2 milirde de euro.

   La nivel de state UE, cele mai mari deficite ale remitențelor muncitorilor s-au înregistrat în Franța (9,4 mld. euro), Marea Britanie (4,6 mld. euro), Italia (4,4 mld. euro), Germania (4,2 mld. euro) și Irlanda (776 mil euro). Trebuie spus că nu toate statele comunitare transmit date privind remitențele câtre Eurostat.
   Cele mai mari excedente ale balaței remitențelor muncitorilor s-au înregistrat în Portugalia (2,8 mld. euro), Polonia (2,4 mld. euro), România (2,2 mld. euro), Bulgaria (860 mil. euro) și Lituania (666 mil. euro - vezi tabelul din imagine).
   
   Cele 26,1 miliarde de euro ce reprezintă excedentul remitențelor muncitorilor înregistrat de România în perioada 2007 - 2016 e aproape egal cu beneficiul net al României în raport cu bugetul UE din aceeași perioadă (27,6 mld. euro - accesează datele beneficiarilor neți de la bugetul UE aici).
   România și alte state mai puțin dezvoltate sunt beneficiare nete de pe urma balanței remitențelor muncitorilor. Libertatea de mișcare a forței de muncă compensează, în cazul nostru, doar puțin din libertatea de mișcare a bunurilor din interiorul UE, unde am înregistrat un deficit comercial în creștere în ultimii ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu