Enumerarea propriilor realizări de către Ionuț Mișa în ședința de guvern în care s-a adoptat Revoluția Fiscală ne-a făcut să ne simțim la început mici, apoi rușinați, iar, la final, de-a dreptul pocăiți.
Am mai căutat odată pe net să vad dacă nu cumva anul trecut sau anul acesta Mișa al nost` cel patriot, ce-și iubește năpraznic țara pe cale să rămână pustie, n-a luat câteva Nobeluri pentru economie. Ghinion, n-a luat încă, dar comitetul de la Stockholm pare c-ar fi în joc de gleznă să i-l dea anul viitor pentru cea mai ineptă măsură fiscală de la facerea lumii încoace.
M-am căutat apoi suspicios în buzunar să văd dacă ceva din sutele de milioane de euro culese de la o multinațională nesimțită luată la puricat de El nu s-a rătăcit și pe la mine. Ghinion din nou. Se pare că milioanele s-au dus pe salariile primarilor. Chiar și așa, tot au rămas fără buget, semn că Mișa ar face bine să călărească mai multe multinaționale, dacă nu vrea ca primarii să ia salarii de acum înainte doar două luni pe an. La ce salarii s-au votat în primării, nici călărirea fiscală a lui Microsoft, Apple, Google nu ar ușura prea mult plata acestora.
Din capul mesei guvernului, cu un glas proaspăt dres cu ciorbă de potroace, Tudose tună împotriva acelorași multinaționale, ce stau cât e ziua cât e de lungă și se plâng că n-au autostrăzi, dar externalizează într-o veselie veniturile pe sub nasul lui Mișa. În tot acest timp, Mișa nu contenea cu laudele la adresa sa. Era cel mai mare fan al său. Tudose mai tună odată împotriva băncilor, care, așa cum se știe, sug sângele poporului și-și trimit casierii în Piața Victoriei să demonstreze împotriva Revoluției Fiscale.
La un moment dat, am avut impresia că și Daea vrea să spună ceva de genul „Râd impozitele și contribuțiile la soare sau la oaie sau la altceva ce rimează cu oaie”, dar n-a fost lăsat de madam Olguța, tocurile de metal ale acesteia și anunțul că mărirea salariului minim e în procedură de transparență decizională, adică va deveni mărirea tot mai transparentă până n-o va mai vedea nimeni.
Transmisiunile televiziunilor s-au mutat în stradă, iar în stradă erau mult mai puțini luptători împotriva Revoluției Fiscale decât partizanii împotriva reformelor justiției conduse de Tudorel, semn că românul e cu adevărat un idealist, dând un stomac flămând la schimb cu o Codruță veșnică.
Ce nu ne-a spus Ionuț Mișa, cel care a condus vreo patru ani Direcția Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, este că un raport din mai 2016 al unui expert FMI chemat să investigheze de ce această direcței e cea mai slabă în materie de colectare dintre totate direcțiile similare din celelalte state UE, trăgea niște concluzii care ne arătau un management de toată jena (accesează aici raportul).
Marile companii din economiile dezvoltate asigură între 60 și 70% din veniturile fiscului. La noi, Direcția Marilor Contribuabili condusă de Mișa a avut anul trecut un aport la veniturile totale ale ANAF-ului de aproape 42%. Performantă direcție, nu?
Raportul expertului FMI venea după trei ani și ceva de la preluarea frâielor acestei direcții de către Mișa și din el am înțeles că lăudaciul de profesie habar n-avea de delegarea atribuțiilor, adică prea mulți subordonați care-i raportau direct (oare de ce?). Inspectorii erau total pe dinafara unui sector anume, având o specializare generală, fără a ști specifiul fraudelor din diferite activități economice. Amuzant era faptul că subordonații lui Mișa căutau de zor fraude cu TVA, deși în companiile mari acest tip de fraudă e rar întâlnit.
Acum, după ce nu mai are în subordine această direcție, Mișa moare de grija externalizărilor de profit, chestiune ce trebuia să-l preocupe mai ales atunci când căuta fraude cu TVA.
Da, deci băiatul e subțire tare în materie de meserie, dar compensează din plin cu tupeu și auto-lăudări, cam ca toată clica de acum din PSD.
România va experimenta anul viitor cel mai probabil o decelerare a creșterii economice, care va pune și mai mult presiune pe buget. Deci, dacă v-ați pus centurile de siguranță, lăsați-le așa, pentru că Revoluția Fiscală e un organism viu ce evoluează și, după mintea unuia ca Daea, râde ca proasta la Mișa, iar Mișa îi întoarce serviciul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu