Social Icons

miercuri, 8 noiembrie 2017

Cum ar arăta România dacă ar fi evoluat economic precum județul Teleorman

Cum a evoluat economia Teleormanului de când Dragnea a ajuns la frâiele acestui județ
   Un PIB de 61 de miliarde de euro, un salariu mediu net de 148 euro și o rată a șomajului de 6,3% - așa ar arăta în linii mari economia României dacă ar fi avut o evoluție precum cea a județului Teleorman.

   Județul păstorit de Dragnea a înregistrat o creștere reală a PIB-ului între anul 1996 și 2017 de doar 13%, în timp ce economia națională va ajunge anul acesta la o creștere reală de aproape 82% (vezi tabelul din imagine). De ce 1996? Pentru că în acel an Liviu Dragnea a început să facă politică mare la nivel de județ, fiind numit prefect al județului din partea PDL. 

   România a atins un nivel de creștere economică cumulată precum cea a județului condus Dragnea pe parcursul anului 2004, an în care PIB-ul național, exprimat în euro, era de trei ori mai mic decât cel estimat pentru anul curent (61 față de 183 miliarde euro).

   Asta înseamnă că, dacă am fi evoluat ca stat precum județul Teleorman, indicatorii economici ar fi arătat exact ca în anul 2004
   PIB-ul ar fi avut doar 61 miliarde de euro, PIB-ul pe cap de locuitor ar fi atins valoarea de 3,1 mii euro (cel mai mic din UE), salariul net ar fi ajuns la aproape 148 euro, iar rata șomajului ar fi fost de 6,3% (vezi tabelul din imagine) 

    Cu un asemena nivel al PIB-ului pe cap de locuitor ne-am situa sub țări precum Macedonia, Albania, Kosovo, Georgia, și puțin peste Moldova și Ucraina
   Salariul net din luna septembrie a fost echivalent cu 517 euro, de aproape trei ori mai mare decât cel din 2004. Șomajul, în schimb, nu e cu mult diminuat, rata acestuia fiind de 4,2% în luna august a anului curent, cu 2,1 puncte procentuale sub cea din anul 2004.

   De ce Teleormanul e un exemplu de „așa nu” în materie de evoluție a economiei?

   La mijlocul anului am mai abordat evoluția economiei din județul Teleorman (vezi aici articolul). Datele culese de la INS ne arătau că ponderea acestui județ în economia națională a scăzut între 1996 și 2017 de la 1,66% la 0,94%. Această scădere economică în raport cu restul țării e pusă în evidență și de creșterea reala a economiei acestui județ, care, așa cum am spus, a fost doar de 13% pe parcursul a 22 de ani (1996 - 2017 inclusiv). Economia României a crescut în termeni reali în aceeași perioadă cu aproape 82%, deci o creștere cumulată de peste șase ori mai mare decât cea realizată în Teleorman.

   În august a anului acesta, rata șomajului în acest județ era de 10,2%, cu șase puncte procentuale peste cea de la nivel național (4,2%). Chiar și față de anul 1996, rata din luna august a anului curent e mai mare, atunci fiind de 6,4%, sub cea de la nivel național, care era de 6,6%. 
   În 1996, județul Teleorman avea un efectiv de salariați de 87 de mii de salariați. În august, anul acesta, efectivul de salariați din acest județ a ajuns la 55,6 mii, din care aproape 30% activau în sectorul public.

   Chiar și față de anul 2000, an în care Dragnea a preluat toate frâiele județului, situația economică din prezent a județului dunărean arată mai rău

   Efectivul de salariați din acel an era de 64,8 mii, rata șomajului era 9%, iar ponderea PIB-ului județului în economia națională era de 1,41%. Creșterea cumulată a economiei județului între 2000 și 2017 e de 48%, la aproape jumătate față de creșterea reală a economiei naționale (91%). 

   Toate aceste cifre ne arată că Dragnea e un conducător dezastruos pentru mediul economic. Probabil și la nivel de Teleorman „a beneficiat” de consilierea unui Vâlcov local. Rezultatele din Teleorman se văd. Partea nasoală e că, de acum și până la alegerile viiloare, le vom vedea și, mai ales, simți și la nivel național.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu