Social Icons

duminică, 18 iunie 2017

Cum i-a mers Teleormanului de când Dragnea face politică la nivel înalt

Evoluția economiei județului Teleorman
   Între 1996 și 2000, Liviu Dragnea a fost prefect al județului Teleorman. De la numirea în această funcție, influența politică în județ a crescut an de an, până la atingerea statutului de baron local în guvernarea lui Adrian Năstase.
   
   În 1996, județul Teleorman avea o pondere în PIB-ul național de 1,66%, o rată a șomajului de 6,4% (media națională era de 6,6%), iar salariul mediu net era echivalent cu 92% din salariul mediu net de la nivel de economie (vezi tabelul din imagine). 
   La 21 de ani distanță, în 2017, economia județului Teleorman cântărește 0,94% din PIB-ul național, conform estimărilor pentru anul în curs ale Comisiei Naționale de Prognoză, rata șomajului din luna martie atingea procentul de 9,9% (la nivel național era de 4,8%), iar salariul mediu net era echivalent cu 75% din cel existent la nivelul întregii economii.

   Să zicem că, în calitate de prefect (1996 - 2000), Liviu Dragnea nu putea face mare lucru pentru județul său, dar după alegerile din 2000 putea, pentru că a devenit președinte de consiliu județean. 

   În anul 2000, județul Teleorman avea o pondere în PIB-ul național de 1,41%, deci tot mai mare decât cea din prezent (0,94% - vezi tabelul din imagine). Rata șomajului din anul 2000 în județul Teleorman era de 9%, de asemenea mai mică decât cea din prezent (9,9%) și, totodată, mai mică decât cea înregistrată în acel an la nivel național (10,5%). Salariul mediu net lunar din acel an în județul Teleorman era echivalent cu 94% din salariul net de la nivel național, deci, tot la un nivel superior celui din luna martie a anului curent (75% din media națională).
   Raportat la situația generală a economiei din țară, Teleormanul anului 2000 arăta mult mai bine decât cel din ziua de azi

   Chiar și față de anul 2012, de când PSD a revenit la putere, iar Dragnea a lăsat frâiele județului pe mâna unui discipol de-al său pentru a se dedica exclusiv politicii la nivel înalt, economia județului dunărean din prezent arăta mai rău. Ponderea deținută în PIB-ul național în anul 2012 era de 1,06%, rata șomajului era de 9,1% iar salariul mediu net era echivalent cu 78% din salariul mediu net de la nivelul întregii economii (vezi tabelul din imagine).

   Teleormanul e un județ roșu, procentele obținute de PSD în acest județ la ultimile alegeri locale și parlamentare sunt cu mult peste media de la nivel național obținută de acest partid. Voioșia cu care este votat PSD-ul în acest județ patronat de Dragnea te-ar face să crezi că rezultatele economice vorbesc de la sine. Acestea vorbesc, doar că sunt de 21 de ani într-un declin continuu, în opoziție cu cele din declarația de avere a d-lui Dragnea. Între averea lui Dragnea și economia județului Teleorman, de mai bine de două decenii, există o relație de sens contrar. Culmea e că, există și o relație de sens contrar între evoluția economică a județului și procentele obținute de PSD la alegeri în acest județ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu