Social Icons

luni, 21 noiembrie 2016

Cât plătesc românii pe electricitate și gaze în comparație cu locuitorii din alte state

Topurile statelor UE după prețul la gaze și electricitate
   Eurostatul a publicat săptămâna trecută datele privind prețurile medii la electricitate și gaze din statele UE și din alte state din afara spațiului comunitar.

   Prețul mediu plătit de consumatorii casnici pentru energia electrică în UE e de 0,2058 euro pe kWh. Consumatorii industriali din UE plătesc un preț mediu al curentului electric de 0,0839 euro pe kWh. La gaze, prețul mediu plătit de consumatorii casnici în UE e de 17,26 euro pe gigajoule, în vreme ce consumatorii industriali plătesc 7,67 euro (vezi tabelul din imagine).

   Unde sunt cele mai mari și cele mai mici prețuri la electricitate?

   Consumatorii casnici din Danemarca (0,3088 euro/kWh), Germania (0,2969 euro/kWh) și Belgia (0,2544 euro/kWh) au prețurile cele mai mari la electricitate din UE
   Prețul plătit de consumatorii casnici români e de 0,1263 euro/kWh, ceea ce ne situează între statele cu prețuri mici la electricitate. Doar cinci state din UE au un preț mai mic decât cel înregistrat în România. 
   Bulgaria (0,0956 euro/kWh), Ungaria (0,1114 euro/kWh) și Estonia (0,1208 euro/kWh) sunt statele din UE cu cele mai mici prețuri la electricitate plătite de consumatorii casnici (vezi tabelul din imagine). 

   Campioana prețului electricității la consumatorii casnici, Danemarca, are cel mai mic preț pentru consumatorii industriali din UE (0,0602 euro/kWh). Cele mai mari prețuri la electricitate pentru consumatorii industriali din UE sunt în Malta (0,1422 euro/kWh), Marea Britanie (0,1315 euro/kWh) și Irlanda (0,1198 euro/kWh - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici prețuri ale electricității la consumatorii industriali din UE sunt în Danemarca, Suedia și Finlanda
   România, cu un preț mediu la electricitate pentru consumatorii industriali de 0,0635 euro/kWh, e pe locul patru din UE, după cele trei state nordice, în privința celor mai mici prețuri. Conform datelor eurostat, România se situează printre statele cu cele mai mici prețuri la electricitate din UE, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii industriali.
   

   Unde sunt cele mai mari și cele mai mici prețuri la gaze?

   România are cele mai mici prețuri din UE la gaze, atât pentru consumatorii industriali (5,39 euro pe gigajoule), cât și pentru cei casnici (9,24 euro pe gigajoule - vezi tabelul din imagine). Prețurile plătite de consumatorii casnici români sunt la un nivel de 54% față de media UE și la un nivel de 70% în ceea ce privește conumatorii industriali.

   Cele mai mari prețuri la gaze plătite de consumatorii casnici din spațiul comunitar sunt în Suedia (31,35 euro/GJ), Portugalia (25,35 euro/GJ) și Olanda (21,65 euro/GJ).

   Cele mai mari prețuri plătite de consumatorii industriali la gaze din UE sunt în Luxemburg (9,49 euro/GJ), Potugalia (9,24 euro/GJ) și Croația (8,98 euro/GJ - vezi tabelul din imagine). 

   Prețurile la gaze și electricitate din România sunt printre cele mai mici din UE, conform datelor furnizate de Eurostat. Nivelul scăzut actual nu va putea fi menținut pentru mult timp, iar scumpirea electricității și a gazelor, mai ales la consumatorii industriali, va avea loc într-un orizont scut de timp, cu impact asupra majorității bunurilor și serviiclor.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu