Social Icons

marți, 29 noiembrie 2016

Cumințenia Pământului se transformă într-un produs de economisire cu dobândă negativă

Eșecul Campaniei Cumințenia Pământului
   Guvernul, prin ministrul culturii, vrea să introducă o listă de amendamente pentru modificarea OUG privind achiziția Cumințeniei Pământului. 

   Acum, Parlamentul, care inițial a fost fentat prin ordonanță de urgență, e chemat să modifice fenta. Știți, bă băieți, noi ne-am cam grăbit cu ordonanța Cumințeniei, am cam comis-o că, deh, suntem tehnocrați, dar acum scoateți-ne din rahat, c-altfel se lasă cu dosar penal. Penibil.

   Din vehicul de campanie, pe vremea când Cioloș nu se hotărâse dacă mai vrea să fie premier, campania Cumințeniei Pământului se transformă în piatră de moară cu iz penal. N-a existat nicio urgență pentru promulgarea OUG-ului, și nimeni n-a cerut ca banii să fie restituți până la finalul anului curent, dacă colecta publică eșua. Totuși, Cioloș, consiliat prost de ministrul culturii, justiției și finanțelor, a vrut neapărat să-și bătă un cui în picior. Acum trebuie să danseze, așa șchiop cum e. 

   Cei ce-au donat la îndemnul a „n” personalități în campania ineptă, cu trenuri, comuniști și copii desculți abandonați pe câmpurile nelucrate pot fi numiți deținători involuntari de certificate de depozit la Fondul Campaniei Eșuate a Cumințeniei Pământului, cu scadență la ... cât o vrea să modifice Parlamentul OUG-ul în cauză sau pot fi numiți păgubiți de o schemă executiv-legislativă fără norme de aplicare. Dacă Parlamentul nu modifică OUG-ul și finalul de an vine, fără ca să se fi făcut nicio restituire, se intră pe tărâmul penalului. Se ridică deja serioase semne de întrebare vis-a-vis de modul de negociere a sumei de vânzare și de oportunitatea achiziției, de vreme ce opera era inclusă în patrimoniul național, deci nu putea părăsi țara.

   La o dimensiune mai redusă, mecanismul de modificare al OUG introdus în Parlament seamănă cu manevrele lui Victor Ponta, atunci când a vrut să transforme HG-ul memorandumului ștergerii unei părți din datoria KazMunaiGaz în lege votată de Parlament. Pentru acea încercare, deci încercare, eșuată din cauza deciziei CCR, Victor Ponta e anchetat de DNA. Ceea ce se încearcă acum, prin modificarea OUG-ului, e, în linii mari, aceeași manevră de atragere a Parlamentului în acoperirea unei înțelegeri ilegale între guvern și niște persoane sau companii private.

    Mai devreme sau mai târziu, când cineva va dori să-l scoată pe tușă pe Cioloș, se va ocupa de această ordonanță. În România, țara unde se anchetează cazuri după un deceniu de la săvârșirea faptelor, OUG-ul Cumințeniei Pământului va fi o prospătură și peste trei sau patru ani. Așa că, Cioloș s-a trezit cu o tinichea de coadă care poate fi anchetată oricând. Nici miniștrii culturii, finanțelor și justiției nu sunt scutiți de viitoare neplăceri din cauza acestei ordonanțe. Atunci când interesele o vor cere, DNA-ul se va apleca temeinic aupra acestei ordonanțe. Presa aliniată va descoperi „cu stupoare” că, de fapt, campania la care și ei au pus umărul a avut o bază penală. 

   Până atunci, românii, donatori de bună-credință, vor fi furați de stat (nu că ar fi prima oară când pățesc asta) începând cu 1 ianuarie, zi de zi, cu fiecare zi de întârziere a restituirii sumelor donate. Dacă modificările ordonanței vor fi votate de Parlament, atunci, donatorii vor deveni, fără să vrea, cumpărători ai unui nou produs de economisire, cu scadență la sfârșitul anului viitor, numit CECP (Campania Eșuată a Cumințeniei Pământului). Date fiind costurile asociate returnării banilor, sumele returnate donatorilor vor fi mai mici decât donația ințială. În acest fel, produsul de economisire va avea o dobândă negativă. Vom intra, astfel, în lumea bună a finanțelor, alături de băncile elvețiene, care fac același lucru, adică oferă dobânzi negative la unele produse de economisire. 

   Dacă guvernul vrea să compenseze costurile de returnare, se intră iarăși pe tărâmul penalului, pentru că vorbim de un prejudiciu adus bugetului cuantificabil și asumat politic, pe baza unei ordonanțe inițiale, ce poate fi suspectată ca fiind un act de corupție. Oricum ar fi, viitorul sună a dosare penale pentru cei ce-au pus la cale achiziția eșuată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu