Social Icons

luni, 14 noiembrie 2016

În ultimul deceniu, România a înregistrat a doua cea mai mare scădere a ponderii masei salariale în economie din UE

Topul statelor UE după remunerarea salariaților în PIB
   Cu cel mai mare avans al ponderii masei salariale în economie în prima jumătate a anului, România are șanse cala final de an, să depășească Grecia (un stat ce se află de aproape un deceniu în criză).

   Comparând datele din 2015 cu cele din 2005ne rezultă că statele cu cea mai mare deteriorare a ponderii masei salariale în economiei sunt Irlanda (-8 puncte procentuale) și România (-6,6 puncte procentuale - vezi tabelul din imagine).

   În primul semestru al anului, conform datelor INS, remunerarea salariaților a avut o pondere în PIB de 38,8%. Ponderea este în creștere față de cea înregistrată pe tot parcursul anului trecut, de 32,3%, procent ce ne-a situat pe penultimul loc în UE (vezi tabelul din imagine). Media remunerării salariaților la nivelul UE în anul 2015 a fost de 47,4% din PIB, cu 47% mai mare decât cea din România.

   Creșterea spectaculoasă a remunerării salariaților în PIB din primul semestru al anului, cel mai probabil, se va diminua în a doua parte a anului, dacă ținem cont de evoluția de anul trecut. Și anul trecut, masa salarială din economie a avut o valoare mai mare în prima parte a anului (36,6% din PIB), pentru ca, la final de an, să ajungă la valoarea de 32,3%. 

   Dacă raportăm remunerarea salariaților din primul semestru al anului curent (38,8% din PIB) la cea din primul semestru al anului trecut (36,6% din PIB), ne rezultă o creștere de aproape 7%, ceea ce ne poziționează în fruntea creșterilor din UE

   Totuși, chiar și cu creșterea importantă de anul acesta, România rămâne printre ultimile locuri din UE în privința pronderii remunerării salariaților în PIB (vezi tabelul și harta din imagine). Dacă anul trecut, în urma noastră, cu o pondere mai mică, era doar Irlanda (30,65 din PIB față de 32,3% din PIB, cât era ponderea în România), în primul semestru al anului curent, ponderea de 38,8% din PIB ne situa pe locul 21 din cele 24 de state care au transmis date Eurostatului (unele state încă nu au transmis datele).

   Ținând cont de creșterea din primul semestru a masei salariale față de creșterea din primul semestrul de anul trecut (7%), putem estima că ponderea remunerării salariaților în PIB pentru anul acesta se va situa între 34% și 35% din PIB. Cu o astfel de pondere, e posibil să părăsim penultimul loc din UE, cedându-l Greciei

   Salariații români sunt printre cei mai slab remunerați salariați din UE, dacă ne raportăm la ponderea în PIB, dar situația n-a fost întotdeauna așa

   În 2005,  salariații români își însușeau 38,9% din PIB (vezi tabelul din imagine). La vremea respectivă, cu ponderi mai mici decât cele înregistrate în România, erau șase state (Bulgaria, Irlanda, Italia, Slovacia, Polonia și Grecia). 

   În anul 2008, ponderea remunerării salariaților în PIB ajunsese la 39,3% (cel mai mare nivel din ultimul deceniu), dar în urma noastră, cu ponderi mai mici, erau doar cinci state (Irlanda ne-a depășit - vezi tabelul din imagine).

   Situația s-a înrăutățit după anul 2008, ponderea masei salariale din economie scăzând an de an, până la nivelul minim atins în 2013 (31,7% din PIB - cel mai mic nivel din UE în acel an).

   Față de fruntașele UE în privința ponderii masei salariale din economie, România e departe. Danemarca, prima în topul statelor UE din 2015, are o pondere a remunerării salariaților în PIB de 52,9%. Locul doi în topul statelor UE după ponderea remunerării salariaților în economie e ocupat de Franța, cu 52,1% din PIB. Germania e pe locul trei, cu 50,7% din PIB. Tot cu un procent mai mare de 50% din PIB e și Belgia (50,3% - vezi tabelul din imagine). 

   Se observă (vezi harta din imagine) că statele bogate din nordul și vestul Europei (cu excepția Irlandei) distribuie o mai mare parte din PIB către salariați. Și nu vorbim doar de state renumite pentru politicile sociale, cum sunt statele scandinave. În estul și sudul Europei, munca este remunerată într-o măsură mai mică, capitalului revenindu-i cea mai mare parte a caimacului. 
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu