Social Icons

vineri, 4 noiembrie 2016

În ultimii opt ani, românii au devenit mult mai economi

Topurile județelor după depozitele și creditele populației
   Românul de azi, învățat cu criza, cu tăierile salariale din criză, atât de „necesare” pentru ca unii, proaspăt ajunși la ciolan, să aibă de unde fura în continuare, e mult mai econom față de acum opt ani.

   Băncile, fripte cu creditele neperformante acumulate, mai ales, după anul 2008, suflă cu prudență acum în orice formă de creditare.

   Rezultatul e că astăzi, spre deosebire de acum opt ani, avem economii nete ale populației mai mari cu peste 57 miliarde de lei ( de la -13,4 miliarde de lei la +43,8 miliarde de lei - vezi tabelele din imagine).

   În luna septembrie a anului curent, gospodăriile populației aveau economii în bănci, sub formă de depozite la termen și la vedere, în lei și valută, în valoare de 155,3 miliarde de lei. Creditele în lei și valută ale populației, conform datelor BNR, erau în valoare de 111,5 miliarde de lei. 

   Față de septembrie 2008, depozitele populației au crescut cu peste 87% (de la 82,9 miliarde lei la 155,3 miliarde lei). Creșterea înregistrată de creditele populației între septembrie 2008 și septembrie 2015 e de aproape 16% (de la 96,3 miliarde lei la 111,5 miliarde lei).

   Capitala și Ilfovul (cele două sunt luate împreună de statistica BNR) dețin cea mai mare pondere în  depozitele populației din România (35,3% - vezi tabelul din imagine), dar și a creditelor (35%). Totuși, ponderea deținută în totalul depozitelor populației de către capitală și Ilfov a scăzut față de acum opt ani, când era de 41,6%.

   Unde sunt cei mai economi și cei mai risipitori români?

   Bucureștenii și Ilfovenii au cele mai mari economii nete de la nivel național (15,8 miliarde lei, reprezentând 36% din economiile nete). 

 În 2008, doar trei județe și regiunea București-Ilfov înregistrau economii nete pozitive (vezi tabelul din imagine). Anul acesta, în toate județele se înregistrază un sold pozitiv între depozitele și creditele populației.

    La popul opus în privința economisirii sunt ieșenii, economiile nete ale acestora ridicându-se la doar 8 milioane de lei în semptembrie anul curent. Oricum, față de acum opt ani, situația ieșenilor e mult mai bună. În septembrie 2008, ieșenii aveau cele mai mari datorii nete de la nivel național (1,5 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). Iașul face notă discordantă și în regiunea Moldovei, unde județe precum Bacău, Suceava, Neamț, Galați sunt în top 10 în privința economiilor nete.

   După regiunea capitalei, în topul celor mai economi români, urmează clujenii, cu economii nete de 2,15 miliarde lei. Pe locul trei se situează constănțenii, economiile nete ale acestora ridicându-se la 1,81 miliarde lei.

   În afară de ieșeni, cu economii nete mai mici de 100 milioane de lei sunt mehedințenii și giurgiuvenii.

   Topul depozitelor populației din luna septembrie e condus de regiunea capitalei (54,8 miliarde de lei), urmată de județele Cluj (8,13 miliarde lei), Constanța (6,69 miliarde lei) și Timiș (5,86 miliarde lei - vezi tabelele din imagine).

   Topul județelor cu cele mai mari sume aferente creditelor acordate populației e condus, de asemenea, de regiunea capitalei (38,98 miliarde lei), urmată de județele Cluj (5,98 miliarde lei), Timiș (5,53 miliarde lei) și Constanța (4,88 miliarde lei - vezi tabelul din imagine).

   Românii pun deoparte bani albi pentru zile negre. Marea problemă e că banii puși deoparte băltesc în bănci, la dobânzi ridicol de mici, iar, în unele cazuri, la dobânzi real negative. 

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu