Social Icons

vineri, 25 noiembrie 2016

Gogoși de campanie

Gogoși de campanie
   Avem o campanie plictisitoare, pigmentată de gogoși oferite de politicieni versați, mult prea versați și, parcă, de prea mult timp. Poate că ar fi timpul ca unii să-și ia pensiile speciale și să ne lase să gustăm din gogoșile altora sau să intrăm la dietă.

   Tăriceanu ne promite c-o să fim a șaptea putere economică din UE. Nu știi dacă să râzi sau să-l iei în serios. Anul trecut, conform datelor Eurostat (accesează aici datele), dacă scoatem din ecuație Marea Britanie, eram pe locul 16 în UE după mărimea PIB-ului exprimat în prețuri curente și pe locul 9 după PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare. 

   În promisiunea lui, Tăriceanu nu ne spune la care economie se referă. Dacă se referă la PIB-ul în prețuri curente, adică iei PIB-ul pe anul trecut în lei și-l transformi în euro la cursul mediu de schimb (160,3 miliarde de euro), atunci am o veste proastă pentru el. 

   Vestea proastă e că anul acesta o să depășim Cehia (166,9 mld. euro), ne mai trebuie vreo doi ani ca să depășim Grecia (175,7 mld. euro) și Portugalia (179,5 mld. euro), vreo cinci ani să depășim Finlanda (209,1 mld. euro), vreo opt ani să depășim Irlanda (255,8 mld. euro), vreo zece ca să depășim Danemarca (271,8 mld. euro), vreo douăzeci de ani să depășim Austria (339,9 mld. euro) și vreo treizeci de ani să depășim Belgia (410,4 mld. euro). Deci ne trebuie cam trei decenii să fim a șaptea putere economică din UE, presupunând că toate aceste țări sunt niște elevi mediocri la materia economie, care vor sta pe loc ca să-i ajungem noi.

   Dacă Tăriceanu se referă la PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumpărare, atunci trebuie să depășim doar Suedia (348,7 mld. euro ppc) și Belgia (379,2 mld. euro ppc). Noi am avut anul trecut un PIB la paritatea puterii de cumparare de 323,5 mld. euro. Avansul celor două state care stau între noi și dorința arzătoare a dlui Tăriceanu poate fi recuperat doar dacă ele își încetinesc ritmul, pentru că deocamdată au ritmuri de creștere ale PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare apropiate de al nostru. 

   Dacă Marea Britanie se răzgândește și rămâne în UE, atunci dl Tăriceanu trebuie să-și ajusteze cu un loc în spate promisiunea, pentru că n-avem nicio șansă să depășim Olanda, stat cu un PIB la paritatea puterii de cumpărare de 623,6 miliarde de euro.

   Tăriceanu știe că nu prea avem șanse să ajungem pe locul șapte în UE în cazul PIB-ului în prețuri curente, decât dacă se hotărăsc să iasă din UE încă vreo cinci state aflate la mare distanță în fața noastră. A ales PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare, pentru că e o țintă mai realistă, iar realizarea ei nu depinde decât de creșterea economică a noastră, care să fie mai mare decât a lor, iar prețurile să n-o ia razna. De remarcat totuși faptul că a venit în campanie cu o gogoașă digestibilă și nu cu un slogan penibil de abstract precum „România „i”nainte!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu