Social Icons

miercuri, 10 august 2016

Totul până la salariile directorilor BNR!

Salariile din BNR
   Dacă, Doamne apără și păzește!, se află cât câștigă directorii din BNR, suntem pierduți! 

   Am aflat, cu chiu cu vai, cât câștigă Șefu`, și asta ar trebui să ne ajungă pe vreun deceniu de-acum înainte. Dincolo de el, la directori, dacă suntem curioși cât câștigă, atunci chiar suntem impertinenți. Dacă află Goldman Sachs ce valori stau ascunse în funcții la BNR, cu cât sunt plătiți lunar, și ni-i fură, dându-le mai mulți bani, nu-i beleaua cât rezerva BNR?

   Apropo, știi câți bani a dat statul BNR-ului ca să ajungă la rezeva actuală de 35 de miliarde de euro? Nu știi, atunci, fă gura mică! 

    Taci, că ne spune dl Isărescu ce și cum. Cică a primit la început doar 35 de milioane de dolari. Și de-acolo a ajuns la 35 de miliarde de euro. Ce uită să ne spună dl Isărescu e că a primit atașat și o tiparniță de lei. Când dolarul era jos, tiparnița de lei funcționa și BNR-ul cumpăra dolari. Când dolarul era sus, tiparnița lua o pauză și BNR - ul cumpăra lei sau îi retrăgea din piață, scăzând cotația dolarului, după care, punea repede tiparnița în funcțiune, și iar cumpăra dolari. Și tot așa, până la apariția euro. Acțiunea s-a mutat pe euro, dar metoda a rămas aceeași. Și uite așa, rezerva BNR creștea, indiferent de ce se întâmpla în jur. 

   Dacă aș avea și eu o tiparniță de la stat și statul m-ar lăsa să-mi fac de cap cu ea, m-ar durea în cot de cei 35 de milioane de dolari dați de stat la început. Vorba ceea: „Am tiparnița mea, deci sunt Mare Bancher. Fără număr! Fără număr!”.

   În anii `90, când băncile făceau concurs de falimente, dl Isărescu se plângea că nu are destulă putere pentru a interveni. Gaura de la Bancorex n-a fost acoperită de BNR, așa cum ar fi trebuit, ci de stat. 

    După 2000, când a avut destulă putere, a permis băncilor să se împrumute în draci de la bancile mamă, pe niște dobânzi de-a dreptul obscene. Când situația s-a împuțit în 2009, România a dat fuga la FMI, ca să acopere ieșirile masive de capital din sitemul bancar sub forma returnării împrumuturilor către băncile mamă. BNR-ul avea atunci legislație, dar, ca de obicei, l-a durut undeva de economia națională. 

    Tragem linie și ne întrebăm: Cine dracu` vrea să ne fure directorii din BNR? Sigur nu vrea să ni-i fure nimeni. Cine dracu` ar avea nevoie de așa catastrofe? 
   Mergem mai departe și ne întrebăm: Cine vrea să ni-l fure pe Mugurel? Nimeni, poate doar cineva din Sudanul de Sud, țară nou apărută pe harta Africii, ce vrea să se facă remarcată în lume prin câteva Bancorexuri și împrumuturi la FMI.

   În ultimul timp s-au înmulțit contestațiile la adresa dlui Isărescu. O mare parte din acestea vin din partea sistemului care l-a propulsat în funcție. 

   Când toată lumea îți spune că ești obosit, inclusiv Zâna Măseluță cu steluțe pe umăr și Moș Ene - „Marele Arhitect” al Somnului Financiar, atunci îți iei o pereche de pijamale și te apuci să tragi la aghioase
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu