Social Icons

luni, 22 august 2016

După tehnocrați, potopul! Cu cât a crescut serviciul datoriei în următorii trei ani

Serviciul datoriei guvernamentale e în creștere cu 14,6 miliarde de lei
    Anul viitor, serviciul datoriei guvernamentale va fi cu 7,35 miliarde de lei mai mare decât ce se programase la finalul anului trecut

   La finalul lui 2015, seviciul datoriei guvernamentale programat pentru anul 2017 era de 34,46 miliarde de lei (vezi datele din imagine). Șase luni mai târziu, în iunie, serviciul crescuse la 41,81 miliarde de lei. Creșteri au înregistrat și plățile programate în anii 2018 și 2019, de 1,91 miliarde de lei, respectiv 5,35 miliarde de lei (vezi datele din imagine).

   Așadar, în șase luni de zile, guvenul Cioloș a reușit performanța să crească serviciul datoriei publice pe următorii trei ani cu 14,6 miliarde de lei față de cât era programat la finalul anului trecut.

   Datoria guvernamentală a crescut, de la finalul anului trecut până în luna iunie, cu 890 milioane lei. Dacă datoria guvernamentală a crescut cu mai puțin de un miliard de lei, dar serviciul datoriei a crescut cu 14,6 miliarde de lei, asta înseamnă că guvernul a refinanțat o parte din datoria guvernamentală ajunsă aproape de scadență. Această refinanțare nu e pe termen mediu, ci pe termen scurt
   
   Cine vine după tehnocrați va fi nevoit să facă față unei datorii mai mari sau să facă același lucru ca și Cioloș, adică să rostogolească datoria. La un moment dat, vor trebui să refinanțeze datoria pe termen mai lung sau s-o crească.

   Dna Dragu, ministrul de finanțe, nu vrea să ne arate că a dat cu oiștea-n gard în materie de buget și apelează la un truc ieftin, dar și necinstit față de următorul guvern, pentru a acoperi deficitul bugetar. Deficitul e tot opera dnei Dragu, dar și a „marelui finanțist” dl Doroș de la ANAF, care se prefigurează a fi unul dintre cei mai dezastruoși șefi ai Fiscului din ultimul deceniu. Mai mult, dl Cioloș vine țanțoș și ne explică cum a făcut el o rectificare bugetară pozitivă pe toată linia. Omite însă să ne spună și costul acestei rectificări bugetare de colecție, și anume, + 14,6 miliarde de lei (3,25 miliarde de euro) de plată în următorii trei ani. E bine să te dai competent când știi că alții îți vor plăti oalele sparte.

   Ce e grav e că majoritatea guguștiucilor din presa economică n-au sesizat măgăria, sau dacă au sesizat-o, au tăcut complice. Opoziția, care o mai fi aceea, a tăcut și ea, înclin să cred că din prostie și nu din complicitate. Oricum, vedem că actualul guvern se comportă precum guvernul Boc, care s-a remarcat în anul electoral 2009 printr-o creștere substanțială a datoriei publice, iar în 2010 prin tăieri de salarii și majorări de taxe. La cum arată situația în prezent, istoria se va repeta. Suntem cu execuția bugetară doar la jumătatea anului și nu-i exclus ca serviciul datoriei pe ultimii trei ani s-o ia razna până la finalul anului.


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu