Social Icons

duminică, 7 august 2016

România e pe ultimul loc în UE după populația cu un nivel de educație ridicat

Topul statelor UE după nivelurile de educație ale populației
    Fabricile de diplome, ce turau la maxim motoarele în urmă cu un deceniu, n-au reușit să ne ridice de pe ultimul loc în UE în privința populației cu un nivel ridicat de educație, aici intrând licențiații, masteranzii și doctorii.
Sigur, o diplomă de la Spiru nu-ți ridică nivelul educațional cu mult, dar statistica te va număra ca fiind o persoană cu un nivel ridicat de educație.

   În 2007, anul aderării noaste la UE, în România, procentul persoanelor (segmentul 15 - 64 ani) cu un nivel de educație ridicat era de 9,9%, conform datelor Eurostat. Media UE din acel an era de 20,6%. Anul trecut, procentul ajunsese în România la 15%, iar media UE era de 26,7%. Suntem pe ultimul loc în UE în privința procentului din populație cu un nivel ridicat de educație. Vecinii de la sud, bulgarii, ne depășesc, procentul fiind la ei de 24,1% (vezi tabelul din imagine).


   Franța (30,4%), Marea Britanie (37,6%), Olanda (30,5%), Suedia (34%), Finlanda (35,5%), Spania (32,1%) sunt statele cu economii puternice ce depășesc media UE. Există și excepții. Germania, cu un procent de 23,8% (segmentul 15 - 64 ani) cu un nivel de educație ridicat infirmă relația între procentul din populație cu un nivel ridicat de educație și dezvoltarea economică. Italia, cu un procent apropiat de al nostru (15,5% - vezi tabelul din imagine) infirmă și ea această relație. 

   Dacă analizăm structura populației pe niveluri de educație, în cazul României, populația cu un nivel scăzut (absolvenți de școală primară, gimnazială sau de niciuna din din ele) e dublă decât cea cu un nivel ridicat de educație (29,4% populația cu nivel scăzut de educație față de 15% din populație cu un nivel ridicat). La nivelul UE, cele două niveluri sunt apropiate (26,9% nivel scăzut și 26,7% nivel ridicat). 

   Există situații în care disproporția dintre cele două niveluri e mai mare decât în România. În Portugalia, 54,4% din populația cu vârsta între 15 și 64 de ani are un nivel de educație scăzut (nivelul ridicat e de 20,7%). În Italia, procentul populației cu un nivel scăzut de educație e de 41,9% (procentul deținut de populația cu un nivel ridicat de educație e de 15.5%). Spania, Malta, Grecia sunt alte exemple în care procentul din populație cu un nivel scăzut de educație îl depășește pe cel cu un nivel ridicat
   Putem spune că în aceste state, inclusiv în România, există o polarizare accentuată a populației după nivelul de educație. Fenomenul de polarizare se manifestă și în state din afara spațiului comunitar, precum Macedonia și Turcia (vezi tabelul din imagine).

    În privința procentului din populație cu un nivel mediu de educație (absolvenți de școli profesionale, licee și școli post-liceale), putem spune că majoritatea statelor foste comuniste depășesc media UE (46,4% - vezi datele din tabel). Germania, cu un procent de 56,4%, intră și ea în categoria statelor cu populație majoritar cu un nivel de educație mediu. 

   Se observă că, în majoritatea economiilor dezvoltate, populația cu un nivel ridicat de educație depășește procente de 30%. Excepții de la această regulă sunt Germania și Italia. 
     De asemena, se observă că statele foste comuniste au o populație majoritară cu un nivel mediu de educație. Germania poate fi inclusă în rândul acestor state, de vreme ce are în componența sa peste 20 de milioane de est-germani. 
     O altă observație e cea a polarizării nivelului de educație al populației ce se manifestă mai ales în sudul continentului. Aici intrăm și noi și statele extra-comunitare precum Turcia și Macedonia, despre care avem date.


Un comentariu:

  1. In Spania se spune ca si de asta e somaj mare ca nu i bine sa fie multa lume cu studii superioare ( ex Germania are mai putini cu studiiSup si le merge fff bine)

    RăspundețiȘtergere