Social Icons

duminică, 28 august 2016

Topul cheltuielilor pentru reprezentare și protocol în administrația centrală

Cât au cheltuit instituțiile din administrația centrală pentru reprezentare și protocol
   9,6 milioane de lei reprezintă totalul cheltuielilor pentru reprezentare și protocol în administrația centrală în primele șapte luni ale anului curent.

   Prin administrație centrală înțelegem: Administrația Prezidențială, Senatul, Camera Deputaților, Secretariatul General al Guvernului și ministerele (vezi tabelul din imagine).

    Ce instituții conduc în topul cheltuielilor de protocol și reprezentare?

   Ministerul Afacerilor Externe conduce în topul cheltuielilor de reprezentare și protocol, cu 2,69 milioane de lei în primele șapte luni ale anului (27,9% din total - vezi tabelul din imagine). Băieții de la externe se tratează.

   Pe locul doi în privința acestor cheltuieli e Ministerul de Interne, cu 2,43 milioane de lei (25,3% din total), semn că și băieții de la interne se tratează. Cele două ministere depășesc 53% din totalul cheltuielilor de protocol ale instituțiilor centrale în primele șapte luni ale anului. La distanță mare, pe locul trei în top, urmează Camera Deputaților, cu 785 mii lei (8,1% din total). 

    Administrația prezidențială e pe locul patru, cu 778 mii lei (8% din total). La Cotroceni nu se mai petrece cum se petrecea odată. Înainte de criză, în primul mandat al lui Băsescu, bugetul cheltuielilor de protocol era de zece ori mai mare, atingând valoarea de 8,2 milioane de lei în 2005 (vezi aici bugetele de protocol între 2004 și 2014). 
    Odată cu accentuarea conflictului între Băsescu și Tăriceanu, bugetul de protocol a fost diminuat semnificativ, ajungând la 1,29 milioane de lei în 2008. În timpul guvernării lui Boc, bugetul de protocol n-a mai fost făcut public, dar se poate estima pe baza capitolelor de cheltuieli. Oricum, acesta a crescut de câteva ori față de anul 2008 (vezi aici). Ponta a tăiat în carne vie, bugetele de protocol din 2013 și 2014 ajungând la 0,78 milioane de lei, respectiv 0,74 milioane de lei. Acum, la șapte luni, bugetul e mai mare, dar nu semnificativ mai mare, pentru că și actualul buget a fost conceput de guvernul Ponta.

   
   Pe locul cinci în top se află Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cu un total al cheltuielilor de protocol și reprezentare în primele șapte luni de 678 mii lei (vezi tabelul din imagine). Secretariatul General al Guvernului și Senatul se află pe pozițiile șase (470 mii lei), respectiv zece (218 mii lei  - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici cheltuieli cu protocolul le-au înregistrat în primele șapte luni Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (2,1 mii lei) și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (1,7 mii lei).

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu