Social Icons

vineri, 12 august 2016

Ce greutate au economiile capitalelor din statele UE în economiile naționale

Ce pondere au economiile capitalelor din statele UE în PIB-ul național
   Berlinul este capitala din UE cu cea mai mică pondere în PIB-ul național (4% din PIB-ul Germaniei - vezi tabelul din imagine). 

   Deci, dacă peste noapte, capitala Germaniei s-ar evapora, restul Germaniei ar resimți această dispariție, cel mult, ca pe un an de recesiune economică. Și nu unul din cei mai dezastroși în materie de recesiune, dacă ținem cont că în anul de criză economică, 2009, economia Germaniei a scăzut cu 5,9%, conform datelor Eurostat.

   Ultimile date Eurostat, care ne permit aprecierea ponderii economiilor capitalelor din statele UE, adică la nivel de NUTS 3 (echivalentul județelor noaste), sunt aferente anilor 2014 și 2013. Așadar, raportarea PIB-ului produs de capitale la PIB-ul național s-a făcut în acești ani, în funcție de datele disponibile. Oricum, ponderea capitalelor nu variază semnificativ procentual de la an la an. Vorbim despre regiunile de tipul NUTS 3, cum sunt județele noastre, plus capitala, sau departamentele în Franța și nu despre regiuni mari (NUTS 2), cum sunt regiunile de dezvoltare din România sau landurile din Germania.

     Mai trebuie spus că, în unele state mici, precum Cipru și Luxemburg, nu există o împărțire administrativă la nivel de județe. În Malta, stat de dimensiuni mici, există o separare între insula principală, care dă numele țării, și Gozo, cea de-a doua insulă. 
    De asemenea, în cazul Parisului, raportarea PIB-ului produs de capitală s-a făcut la patru departamente de nivel NUTS 3 și nu la toată regiunea Ile de France, ce e mai extinsă și e de nivel NUTS 2. Cele patru departamente se suprapun pe centru Parisului și aria metropolitană restrânsă (vezi tabelul din imagine). 
   Pentru cei curioși, regiunea Ile de France a avut un PIB regional în 2014 de 649,1 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 30,4% din PIB-ul Franței (în  2014, PIB-ul Franței a fost de 2.132 miliarde de euro, iar în 2013 a fost de 2.117 miliarde de euro). 

    Cât cântăresc economiile capitalelor UE în economiile naționale?

    Există o diferență semnificativă între statele mici și cele mari, în sensul că, ponderea economiei capitalei cântărește mai mult în economia statelor cu o populație mică.

   Între statele cu o populație numeroasă (de peste 30 de milioane de locuitori), cea mai mare pondere în economia națională o are Londra, cu 22,6% din PIB-ul Marii Britanii (vezi tabelul din imagine). Parisul, cu cele 4 departamente prinse în analiză, e pe locul doi, cu o pondere în PIB-ul Franței de 22%. Dacă ne-am raporta la întreaga regiune Ile de France, atunci ponderea ar fi de 30,4%. Madridul e pe locul 3, cu 18,8% din PIB-ul Spaniei. Urmează apoi Varșovia, cu 13,2% din PIB-ul Poloniei. Roma e pe penultimul loc, cu 9,3% din PIB-ul Italiei. 

   În cazul statelor de dimensiuni medii după populație (10 - 30 de milioane de locuitori), cea mai mare pondere în economia națională o are Atena (48,2% din PIB-ul Greciei - vezi tabelul din imagine). Lisabona e pe locul doi, cu o pondere de 36,9% din PIB-ul Portugaliei. Bucureștiul și Praga sunt apropiate ca ponderi, cu 24,1%, respectiv 24,3% din economiile naționale. Urmează apoi Bruxelles, cu 18,3% din PIB-ul Belgiei și pe ultimul loc e Amsterdamul, cu 13,4% din PIB-ul Olandei. În cazul Olandei, procentul poate fi mai mic, dacă ne-am fi raportat la Haga, capitala politică a țării.

   În statele cu o populație mai mică de 10 milioane de locuitori ponderea capitalelor e ridicată în majoritatea cazurilor, cu excepția Copenhagăi, ce deține o pondere în PIB-ul Danemarcei de 18,4% (vezi tabelul din imagine). Capitalele vecinilor, Sofia și Budapesta, dețin ponderi însemnate în economiile Bulgariei și Ungariei, de 39,2%, respectiv 37,2%. 

   România, cu o pondere a capitalei de 24,1% din PIB-ul național (exclusiv Ilfovul) se înscrie în rândul statelor UE de dimensiuni medii. Nu se poate spune că există o concentrare excesivă a economiei naționale în capitală, dacă privim această fotografie. Totuși, dacă ne uităm la datele din trecut, puse la dispoziție de INS, din 1995 încoace, ponderea Bucureștiului în economia națională a crescut de la 13,6% la peste 24% (vezi aici evoluția ponderilor deținute de București și județe în economia națională, din 1995 pâna în 2015).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu