Social Icons

duminică, 14 august 2016

România lucrului contrafăcut sau neterminat

Despre cele două aspecte ale României: contrafacerea și lucrul neterminat
   România are două fețe și nu, nu e o curvă, sau dacă e, e destul de proastă încât își plătește singură clienții, la prețuri exagerate, și primește la schimb satisfacția lucrului nefinalizat sau contrafăcut. 

   Avem munți, câmpii, deltă, mare și cam atât cu lucurulile terminate. De astea au avut grijă orogenezele geologice. Avem și autostrăzi neterminate, centuri ocolitoare neterminate, canalizări neterminate, magistrale de metrou neterminate, necropole regale neterminate, catedrale ale mântuirii neamului neterminate sau pe care nu vrem să le terminăm, săli polivalente neterminate pentru că încă n-au început, clasă politică neterminată. Pe toate acestea le-am făcut noi, nu natura, și, oricât am da vina pe soartă, popoare migratoare, otomani, ruși, niciuna din aceste vini nu ne va ajuta să le finalizăm.

   Avem sărmăluțe, mititei, borșuri, ii, călușari, fanfare, țuici de prune. Pe toate acestea le au și vecinii, și ei se jură, ca și noi, că ei le-au inventat. Cineva minte și sperăm ca ei să fie aceeia și nu noi. Noi avem dezinfectanți Hexi Pharma, avem echipamente contrafăcute la Rio, avem reactivi contrafăcuți la analize de sânge, avem doctorate contrafăcute, avem tehnocrați contrafăcuți, avem, inclusiv, regi contrafăcuți, și nu e vorba de regii și împărații romilor, ci de dudele noastre de toate zilele și monarhiile. Toate acestea nu le disputăm cu nimeni dintre vecini. Putem fi siguri și mândri că sunt ale noastre și numai ale noastre.

   Avem tineri frumoși care ies în stradă și se iau cu politicul de gât, după care se duc și se culcă și dorm adânc până după alegeri, de parcă ai zice c-au fost la un Untold de trei luni și-au dansat cu Boc și soția lui în cârcă. În ziua votului, visează, mai abitir decât în filmul Inception, la o țară ca afară cu politicieni deștepți, onești, și cu doctoratele pe bune, cărora li se inoculează ideea că așa ar putea arăta clasa politică. 
   Când se trezesc din reverie, văd un Cherecheș ce-și depune jurământul de după gratii, văd un Dragnea condamnat ce se gudură ca un câine prost pe lângă Majestatea Sa Duda, văd un guvern de tehnocrăcănați ce dau în garduri de competență, și mai văd o Clotide Armand ce țipă la toți și toate, crezându-se că e acum un veac și ceva în urmă pe undeva prin Cote d`Ivoire. Ce să vezi, țara e ca afară, doar că nu știm exact la care afară ne referim.

   Avem cea mai mare creștere economică din UE, conform Eurostat. Avem și cele mai mici venituri la buget, conform Ministerului de Finanțe și datelor Eurostat. Economia crește, dar veniturile la buget, nu. Crește în schimb datoria publică. Cu cât a crescut în ultima lună nu știm, pentru că datele privind datoria publică pe luna iunie ale Ministerului de Finanțe întârzie să apară. Cică așa stă treba cu transparența. Știm că în primele cinci luni datoria publică a crescut cu peste 4 miliarde de lei, iar cu rectificarea de acum sigur va mai sări cu vreo trei miliarde. Deci, economia crește, datoria publică crește și veniturile la buget scad. Când nu va crește economia, oare veniturile la buget vor crește și datoria publică va scădea? E că tehnocrații noștri sunt și ei contrafăcuți?

   Tragem linie, și vedem că avem o clasă politică și tehnocrată contrafăcută și o țară neterminată. Cred că, mai degrabă vor termina țara și pe noi odată cu ea, decât să devină o clasă politică autentică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu