Social Icons

marți, 9 august 2016

Deficitul comercial crește ca Făt-Frumos, iar capitala contribuie la formarea acestuia cu 127%

Topurile jdețelor după exporturi și importuri
    Dacă scoatem contribuția Bucureștiului din exporturile și importurile României, pe primele patru luni ale anului, ne rezultă o balanță comercială pozitivă

   România, fără capitală, a exportat mărfuri în valoare de 15,70 miliarde de euro și a importat mărfuri în valoare de 14,94 miliarde de euro. În aceste condiții, ne rezultă un excedent comercial pe primele patru luni ale anului de 758 milioane de euro.

   Cum nu putem scoate Bucureștiul din ecuație,  atunci suntem pe deficit. În primele patru luni ale anului, România a avut exporturi totale în valoare de 18,57 miliarde de euro (cu 4,4% mai mari decât în aceeași perioadă din 2015) și importuri în valoare de 21,36 miliarde de euro (cu 7,8% mai mari decât în 2015 - vezi tabelul din imagine). Ne rezultă, așadar, un deficit comercial pe primele patru luni ale anului de 2,79 miliarde de euro (cu 37,7% mai mare decât cel înregistrat în primele patru luni din 2015).

   Capitala a înregistrat un deficit comercial de 3,55 miliarde de euro în primele patru lui ale anului, ceea ce e echivalent cu 127% din deficitul total al României (vezi tabelul din imagine). Restul județelor nu reușesc să acopere deficitul provocat de București. 
   Și mai interesant e că, în primele patru luni ale anului curent, deficitul a crescut cu 764 milioane de euro față de aceeași perioadă din 2015. În capitală, deficitul a crescut cu 737 de milioane față de anul trecut. Putem spune că peste 96% din avansul deficitului comercial al României din primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut e cauzat de capitală.

   În ce județe s-a înregistrat cel mai mare avans al exporturilor?

   Față de primele patru luni ale anului trecut, exporturile României de anul acesta au crescut cu 787 milioane de euro (4,4%). Cele mai mari contribuții la această creștere le-au avut județele Argeș (270 milioane de euro), Timiș (189 milioane de euro), Sibiu (119 milioane de euro) și Arad (112 milioane de euro). 
    Capitala e din nou oaia neagră, exporturile acesteia din primele patru luni ale anului s-au prăbușit față de cele de anul trecut cu 296 milioane de euro (2,865 miliarde de euro în 2016 față de 3,161 miliarde de euro în 2015 - vezi tabelul din imagine). Care va să zică, ca să se acopere gaura din exporturi provocată de București, celelalte județe ar fi trebuit să-și crească exporturile cu 296 milioane de euro. În realitate, și-au crescut exporturile cu 1,08 miliarde de euro, rezultând, la final, un surplus de 787 milioane de euro față de primele patru luni din 2015.

   În ce județe s-a înregistrat cel mai mare avans al importurilor?

   Bucureștiul a înregistrat un avans al importurilor, în primele patru luni ale anului, de 441 milioane de euro față de anul trecut (de la 5,97 miliarde de euro la 6,41 miliarde de euro - vezi tabelul din imagine). Îngrijorător e faptul că județele cu excedente comerciale mari, precum Argeșul și Timișul, au înregistrat un avans al importurilor mai mare decât cel al exporturilor. Aceste două județe încă au o balanță pozitivă, dar excedentul e în scădere față de anul anterior (vezi tabelul din imagine).

    La nivel național, avansul importurilor din primele patru luni a fost de 1,55 miliarde de euro față de aceeași perioadă din 2015. Cele mai mari contribuții la acest avans l-au avut Bucureștiul (441 milioane de euro), Argeșul (326 milioane de euro), Timișul (220 milioane de euro), Aradul (126 milioane de euro) și Brașovul (107 milioane de euro).
   O contribuție importantă la scăderea avansului importurilor l-a avut județul Constanța (-210 milioane de euro). Importurile totale ale acestui județ pe primele patru luni ale anului au ajuns anul acesta la 58% din cele înregistrate în aceeași perioadă din 2014 (vezi datele din tabel).

   28 de județe au înregistrat în primele patru luni ale anului excedente comerciale. Restul de 13 județe, plus capitala, au înregistrat, cumulat, deficit comercial de două ori mai mare decât excedentul cumulat al județelor net exportatoare. România consumă tot mai mult, iar acest consum accelerează importurile. Ne îndreptăm cu pași repezi către un nou an 2008, la finalul căruia ne așteaptă o ajustare dureroasă. Partea și mai nasoală e că, în 2008, intrările de capital în economie erau mult mai mari decât acum, deci, ajustarea care stă să vină va durea și mai tare.


Un comentariu:

  1. Pana la urma faptul ca ai deficit nu e neaparat un lucru rau, atata timp cat el este generat de importul de tehnologie sau de mijloace de productie cu grad inalt de tehnologizare. Dar avand in vedere ca deficitul e generat de Bucureti, tare mi-e ca banii se duc pe masini de lux si bunuri de life style.
    Totusi o veste mai buna, se pare ca din iunie s-a inversat trendul. Tinem pumnii.

    http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ritmul-anual-crestere-exporturilor-fost-importurilor-iunie-data-ultimul-an-1_57a98c695ab6550cb899b3ae/index.html

    RăspundețiȘtergere