Social Icons

miercuri, 17 august 2016

Cum arată la nivel teritorial situația depozitelor și creditelor populației și companiilor

Topurile județelor după economiile nete ale populației și ale companiilor
   56,6% din depozitele (în lei și în valută) companiilor (societăți nefinanciare) din România aparțin companiilor din București și Ilfov (statistica BNR ia cele două entități administrative împreună).

   35,2% din depozitele gospodăriilor populației (în lei și în valută) sunt, de asemenea, localizate în București și Ilfov. Per total, 46,7% din depozitele populației, societăților nefinanciare și ale altor sectoare de la nivel național sunt localizate în București și Ilfov (vezi datele din imaginea 1).
   
   La nivel național, în luna iunie a anului curent, depozitele companiilor (societăți nefinanciare) erau în valoare de 89,5 miliarde de lei, în vreme ce, creditele acordate acelorași societăți aveau valoarea de 104,1 miliarde de lei. Gospodăriile populației aveau depozite de 155,6 miliarde de lei și credite în valoare de 110,7 miliarde de lei

    Depozitele deținute de populație, societăți nefinanciare și alte sectoare instituționale totalizau, la finalul lunii iunie, 273,3 miliarde de euro (vezi tabelul din imaginea 1). Creditele acordate populației, companiilor (societățil nefinanciare) și altor sectoare instituționale se ridicau la valoarea de 220,6 miliarde de lei.

   Ce județe conduceau în topul depozitelor populației și companiilor?

   După București și Ilfov (50,6 mld. lei), în topul depozitelor deținute de companii (societățile nefinanciare) urmeză județele Sibiu (4,3 mld. lei), Timiș (3,5 mld. lei), Cluj (3,2 mld. lei) și Constanța (2,5 mld. lei - vezi tabelul din imaginea 1). 

   În topul depozitelor deținute de populație, după București-Ilfov (54,7 mld. lei), urmau județele Cluj (8,1 mld. lei), Constanța (6,6 mld. lei), Timiș (5,9 mld. lei) și Brașov (4,9 mld. lei - vezi topul detaliat în imaginea 1).

   Ce județe conduceau în topul creditelor acordate populației și companiilor?

Topurile județelor după economiile nete ale populației și ale companiilor   Cele mai îndatorate companii erau in București și Ilfov, cu credite totale ce ajungeau la valoarea de 45,2 miliarde de lei. Pe locul doi, la finalul lunii iunie, erau companiile (societățile nefinanciare) din Cluj, cu credite totale de 4,8 miliarde lei. În top urmau județele Timiș (4,2 mld. lei), Brașov (3,6 mld. lei) și Constanța (3,5 mld. lei - vezi tabelul din imaginea 2).

   Gospodăriile populației din București și Ilfov aveau cele mai mari credite în luna iunie, suma ridicându-se la valoarea de 38,6 miliarde de lei. Clujul (5,9 mld. lei), Timișul (5,4 mld. lei) și Constanța (4,9 mld. lei - vezi situația creditelor pe județe în imaginea 2) erau județele cu cele mai mari sume reprezentând creditele acordate populației.


Cum arată la nivel teritorial situația depozitelor și creditelor populației și companiilor   Ce județe conduceau în topul soldului dintre depozitele și creditele populației și companiilor?

   Doar cinci județe, în afara Bucureștiului și Ilfovului, înregistrau un sold pozitiv între depozitele companiilor (societățile nefinanciare) și creditele acordate acestora
   Companiile din zona capitalei aveau un surplus între depozite și credite de 5,4 miliarde de lei (vezi tabelul din imaginea 3). Solduri pozitive se mai înregistrau în județele Sibiu (2,2 mld. lei), Mureș (321 mil. lei), Prahova (207 mil. lei), Argeș (51 mil. lei) și Covasna (23. mil. lei). 
    Cele mai îndatorate companii, după soldul între depozite și credite, erau în Iași (- 1,99 mld. lei), Bihor (-1,98 mld. lei), Dolj (-1,69 mld. lei) și Cluj (-1,68 mld. lei - vezi tabelul din imaginea 3).

   Cele mai mari economii nete le aveau la finalul lunii iunie ilfovenii și bucureștenii, soldul depozitelor și creditelor populației fiind de 16,1 miliarde lei. Clujenii (2,2 mld. lei), prahovenii (1,9 mld. lei), constănțenii (1,7 mld. lei) și sucevenii (1,4 mld. lei) urmau în topul economiilor nete ale populației. Cele mai mici economii nete ale populației erau în județele Iași (72,5 mil. lei), Mehedinți (69,8 mil. lei) și Giurgiu (37,4 mil. lei - vezi situația detaliată pe județe în imaginea 3).


   În România, economiile nete ale populației (44,9 mld. lei) și economiile nete ale altor sectoare instituționale (22,4 mld. lei - vezi datele din imaginea 3) compensează îndatorarea netă a companiilor (societăți nefinanciare) în valoare de  14,6 mld. lei, conducând la un sold total pozitiv de 52,7 miliarde de lei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu