Social Icons

joi, 4 august 2016

Câți bani au dat consiliile județene cultelor din România, în prima jumătate a anului

Topul cheltuielilor consiliilor județene pentru plata serviciilor religioase
   Circa 169,6 milioane de lei au totalizat cheltuielile cu serviciile religioase ale consiliilor județene și primăriilor capitalei în prima jumătate a anului, conform datelor existente pe site-ul Transparență bugetară. 

   Cea mai mare parte din această sumă s-a dus pentru contribuțiile la plata salariilor personalului neclerical (144,5 milioane - vezi tabelul din imagine). Restul, de 15,1 milioane de lei, a avut ca destinație susținerea cultelor. Dacă luăm în calcul și sumele cheltuite de Secretariatul de Stat pentru Culte, atunci, la plata personalului neclerical, se mai adaugă 1,6 milioane de lei. Pentru personalul clerical, Secretariatul a cheltuit în prima jumătate a anului 161,1 milioane de lei (vezi tabelul din imagine). 

   Totate aceste sume, ale Secretariatului, primăriilor capitalei și consiliilor județene, nu trebuie confundate cu totalul sumelor chetuite de la bugetul de stat sau bugetele locale pentru culte. La aceste cheltuieli se adaugă cele ale primăriilor de municipii, orașe și comune și cheltuielile instituțiilor centrale cu serviciile relicgioase, care, de multe ori, nu sunt evidențiate cum ar trebui, ci sunt puse la un loc în capitolul „Alte cheltuieli în domeniile culturii, recreerii și religiei”.

   Și totuși, cât se cheltuie pentru susținerea cultelor în România?

   Acum aproape trei luni, estimam veniturile BOR la aproape 800 milioane de lei pe anul 2015 (vezi aici). Dacă ținem cont de faptul că BOR reprezintă circa 86% din populație, prin regula de trei simplă, putem estima veniturile celorlalte culte la mai puțin de 100 de milioane de lei. În total, veniturile anuale ale cultelor din România s-ar ridica la 930 - 950 milioane de lei

   Statul contribuie la această sumă prin Secretariatul Cultelor, care, așa cum vedem, a cheltuit în prima jumătate a anului 173 milioane de lei. De asemenea, statul mai cheltuie, în plus, pentru sprijinirea cultelor prin autoritățile centrale și locale. Aici începe nebuloasa, pentru că, pâna anul acesta nimeni nu știa cât dă primarul său la biserică. Acum există obligația să se facă publice datele, dar nu toți evidențiază aceste cheltuieli, preferând să le bage la capitolul „Alte cheltuieli în domeniile culturii, recreerii și religiei”. 

   De la consiliile județene și primăriile capitalei (cele care au publicat datele), cultele au primit în prima parte a anului 169,6 milioane de lei. Putem estima că vor primi măcar aceeași sumă și în a adoua jumătate a anului, deci va fi un total de 339,2 milioane de lei. De la restul administrațiilor locale nu știm cât s-a dat, aflarea sumei necesitând interogarea pentru fiecare primărie din țară în parte. Oricum, dacă suma ar fi similară cu ce s-a cheltuit de la consilii, deși e sigur mai mare, veniturile cultelor din România, din surse proprii sau de le stat, ar trece 1,6 miliarde de lei. 

   Suma reprezintă un minim. Maximul poate trece de 2 miliarde de lei. Dacă ne referim la suma minimă, asta înseamnă echivalentul veniturilor primăriilor Iași și Constanța (820 milioane lei și 780 milioane lei - vezi aici). Dacă ne referim la suma maximă, atunci ea e echivalentă cu veniturile la buget ale sectoarelor 1 și 2, în 2015 (vezi aici).

   Ce consilii județene au cheltuit cel mai mult pentru susținerea cultelor în prima jumătate a anului?

   În capitală, în prima jumătate a anului, primăriile au cheltuit pentru serviciile religioase 14,2 milioane de lei (vezi tabelul din imagine). În restul țării, consiliile județene, cu cele mai mari alocări pentru plata serviciilor religioase în prima jumătate a anului, au fost: Cluj (7,94 mil. lei), Neamț (7,86 mil. lei), Harghita (7,4 mil. lei), Alba (6,73 mil. lei), Maramureș (6,1 mil. lei), Timiș (6,02 mil. lei), Mureș (5,92 mil. lei), Dâmbovița (5,42 mil. lei), Suceava (5,29 mil. lei) și Iași (5,04 mil. lei  - vezi tabelul din imagine). Vorbim despre sume care sunt evidențiate în execuțiile bugetare publicate ca fiind destinate plății serviciilor religioase.

   Județele cu cele mai mici alocări pentru plata serviciilor religioase, în prima parte a anului, sunt Călărași, Brăila și Ialomița (vezi tabelul din imagine). Un singur județ, Ilfovul, și Primăria Sector 5 nu au publicat  nicio execuție bugetară pe anul în curs. Probabil, asta înseamnă pentru ei „transparența bugetară”.


2 comentarii:

  1. Ar fi interesant sa vedem cat au primit spitalele, pentru a compara putin. In Victoria, judetul Brasov, spitalul a fost inchis. Oamenii merg la Fagaras (30 de km), unde spitalul este foarte slab dotat, sau la Sibiu (50 de km). Banuiesc ca sunt multe asemenea czuri. In cazul urgentelor, va imaginati ca nimeni nu ajunge in 5 minute pentru a salva o viata.Iar bolnavii se imprumuta pentru a se trata in strainatate!

    RăspundețiȘtergere