Social Icons

luni, 6 noiembrie 2017

Cum arată topul județelor după PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din UE

Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor   Anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor de la nivelul UE a ajuns la valoarea de 29,1 mii euro. În România, exprimat în prețuri curente, valoarea acestui indicator a ajuns la 8,6 mii euro.

   Când e exprimat în prețuri la paritatea puterii de cumpărare, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor de la noi se dublează (17,2 mii față de 8,6 mii euro - vezi datele din imagine). PIB-ul exprimat la puterea de cumpărare standard din UE (euro PPS) ține cont de nivelul prețurilor din diferite state și, de aceea, e mult mai relevant decât PIB-ul exprimat în prețuri curente.

   Anul trecut, conform datelor Eurostat, PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard din România era echivalent cu 59% din media UE, fiind la egalitate cu cel din Croația și peste cel din Bulgaria (48% din media UE). 

   Statistica Eurostat oferă date ale PIB-ului pe cap de locuitor la nivel de regiuni de dezvoltare și județe, dar cele mai recente sunt din anii 2015, respectiv 2014. Pentru a avea cifre mai recente de la nivelul regiunilor și județelor, am preluat datele de la Comisia Națională de Prognoză aferente anului 2016 și am calculat PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard de la nivelul județelor

    Topurile județelor și regiunilor după PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE  în anul 2016

   Doar capitala și șapte județe au înregistrat anul trecut un PIB PPS pe cap de locuitor mai mare decât media națională (59% din media UE - vezi harta din imagine). 

    Media națională e ridicată mult de capitală, PIB-ul PPS pe cap de locuitor fiind echivalent cu 156% din media UE. Dacă PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente de la nivelul Bucureștiului era de 22,7 mii euro, deci sub media UE de 29,1 mii euro, atunci când ținem cont de nivelul prețurilor din România, valoarea PIB-ului PPS pe cap de locuitor se dublează (45,3 mii euro PPS - vezi tabelul din imagine), adică 156% din media UE.
   
   Al doilea județ după capitală în ceea ce privește PIB-ul PPS pe locuitor e Constanța, cu o valoare a acestui indicator echivalentă cu 85% din media UE. 
   Locul trei e ocupat de județul Cluj, cu un PIB PPS pe locuitor echivalent cu 76% din media UE
   Timișiul și Prahova sunt județele ce urmează în top, cu un nivel al acestui indicator de 74% din media UE. Peste media națională se mai află județele Brașov, Ilfov și Sibiu, cu un PIB PPS pe locuitor de 70%, 70%, respectiv 61% din media UE (vezi harta din imagine).

    Cele mai mici valori ale PIB-ului PPS pe cap de locuitor de la nivelul județelor s-au înregistrat anul trecut în județele Neamț (32% din media UE), Mehedinți (32%), Teleorman (30%), Botoșani (29%) și Vaslui (27% - vezi harta din imagine).

   Topul regiunilor de dezvoltare după PIB-ul PPS pe cap de locuitor din anul 2016 ne arată că doar două regiuni, București-Ilfov (139% din media UE) și Vest (59% din media UE) înregistrează valori egale sau peste media națională (59% din media UE). Pe locul trei în topul regiunilor s-a situat regiunea de dezvoltare Centru cu o valoare a PIB-ului PPS pe cap de locuitor echivalentă cu 55% din media UE (vezi datele din imagine).
   Cele mai sărace regini ale României erau Sud-Vest Oltenia și Nord-Est, cu valori ale PIB-ului PPS pe locuitor echivelente cu 42%, respectiv 35% din media UE.

   Față de 2015, an din care dispunem de date oficiale ale Eurostat, toate regiunile de dezvoltare de la noi au înregistrat creșteri ale PIB-ului PPS pe locuitor în raport cu media UE (vezi aici datele pentru anul 2015).

   Culmea, cea mai echilibrată regiune e și cea mai săracă, diferențele de productivitate între cele șase județe din regiunea Nord-Est fiind cele mai mici de la nivel regional. Regiunea Centru e mai echilbrată economic decât celelate regiuni mai bogate, la nivelul acesteia fiind două județe cu valori ale PIB-ului PPS pe cap de locuitor peste media națională (Brașov și Sibiu) și unul foarte apropie de medie (Alba). Regiunea capitalei, unde există o diferență mare de productivitate între București și Ilfov, și regiunea Sud-Est sunt regiunile cele mai dezechilibrate economic (vezi harta din imagine). 


4 comentarii:

  1. Pe harta ati trecut la Brasov simbolul BR (ca si la Braila) !
    ... Mai verificati si voi.

    RăspundețiȘtergere
  2. https://i.imgur.com/PgJ6OXS.jpg, la Cluj e exagerat PIB-ul, datele eurostat arata sub Timis si Constanta si pe 2016

    RăspundețiȘtergere
  3. sau nu, greseala mea...sunt tot de pe 2015

    RăspundețiȘtergere
  4. NU ar putea fi actualizata aceasta statistica ?

    RăspundețiȘtergere