Social Icons

miercuri, 24 august 2016

Brâncuși e al meu și al tău și circulă cu CFR-ul

Campania Cumințenia Pământului
   Campania pentru Cumințenia Pământului a ajuns într-un punct dincolo de care ridicolul devine ceva palpabil, cert, e alb-negru și se plimbă cu trenul. Pe un câmp, doi copii se uită când tâmp, când nervoși, la o mocăniță poluantă în care stă Mița Baston și râgăie șampanie și un general rus ce râgâie urdă de oi. 

   Ăștia de la Papaya Advertising au idei puține și musai sunt despre Brâncuși (tot ei au făcut și reclama cu Brâncuși la CEC Bank). Pe câmpul ăla în care cei doi copii stau desculți, mișună istoria mai ceva ca un maidanez scăpat din plasa hingherilor. Pe lângă mocăniță trec tancuri, ostași, navetiști ce pierd trenul și fug pe lângă el. În tot acest timp, cei doi copii desculți stau în fund și se minunează de capodopera celor de la Papaya Advertising. N-am înțeles de ce sunt desculți sau dacă trebuie să rămânem noi desculți ca să cumpărăm Cumințenia Pământului sau, poate, ei sunt din romanul Desculț al lui Zaharia Stancu.

   Clipul începe cu o mocăniță pufăitoare ce vine fără restricție de viteză, dar, totuși, face vreun secol și ceva până la destinație. Deci, e clar că e vorba de România. Doi copii desculți stau pe câmp și se uită la mocăniță, iar în spate se vede o bojdeucă cu wc-ul în fundul curții. Din nou e clar că suntem în România. 

   În tren, o pițipoancă și un Irinel cu favoriți beau de sting, iar afară, în frig, cei doi copii stau și se uită. Cine are, are, cine nu, stă și se uită. România. 

   După asta, mai vine un tren cu lingouri de aur și Cloșca cu puii de aur. Din nou, cei doi copii se uită tâmp ca niște bravi români cum le pleacă bogățiile din țară. 

  Vedem apoi cum niște militari fug de colo-colo, mai vedem niște avioane pe cer și apoi un general rus duhnind a votcă, brânză telemea și roșii de la țară. Băiatul desculț se încruntă la el, dar nu face nimic. Așa arată rezistența pasiv-agresivă a românilor față de ruși și comunismul adus de aceștia. 

    Imaginea se schimbă și face loc galeriei echipei Steaua. Steaguri multe pe mocăniță, stea în fruntea  mocăniței și dinamoviști deghizați în galerie defilează prin fața celor doi copii desculți. După defilarea galeriei, doi navetiști întârziați fug după tren și-l prind, pentru că tocmai s-a băgat restricție de viteză pe tronsonul respectiv. Cineva a furat iarăși câteva traverse, pentru că, nu-i așa, suntem în România. Copii se plictisesc când văd cât de încet merge trenul și adorm. 

   Finalul e apoteotic, apare CFR Marfă, se deschide vagonul și Cumințenia Pâmântului se dezvăluie în toată splendoarea-i, precum Minunea de la Maglavit. Desculți, cei doi copii înaintează spre ea, iar ea la zice absent, fără niciun semn al exclamării „Hai că se poate. Trebuie să se poată.” Mesajul devine clar: „Băi, desculților, scoateți bani, că vă ia mama dracului” cu punct și nu semnul exclamării, ca să nu bage spaima în tinerii frumoși fără bacul luat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu