Social Icons

joi, 17 octombrie 2013

Umbrelă cu motor

Numărul de autoturisme din București- numărul de metri liniari de parcat pentru o mașină
   Umbrelele cu motor, scoase pe străzi la fiecare ploicică, pictează intersecțiile satului cu maidanezi, despre care nu se mai vorbește, în expresii ale realismului cu tâmpiți în intersecții sau intersectați. Tâmpiți c-au votat cu fundul și nu cu capul, că n-au auzit de metrou, autobuz sau tramvai, că și-au ales Bucureștiul ca adresă pe buletin, și că mămicile lor i-au născut în România. Bă, dacă ești prost, stai acasă, nu în intersecții! Bă, tot tu, dacă ești idiot nu te mai du` la vot! Bă, puță, că mă enervezi de-acum, dacă tot stai în București, fă-ți casă-n Bragadiru! Și dacă tot te-a adus barza și mă-ta în România, de ce nu te muți în altă țară?!

   Dimineața. Dimineața-mi sună telefonul că n-am ceas ca oamenii. Mă ridic, îl opresc și mă cațăr în jos spre baie. Sună din nou, doar l-am amânat, îl las să sune. Plouă. Umbrelele se ambalează-n spatele blocurilor în sunet de picamer. Pauză ... aud metroul cum vine. Aud mirosurile cum vin cu el: miros de stătut în casă, de votac prost, de Bragadiru sau de străin în Bragadiru, sau toate la un loc. Sunt un casnic ce miros a prost, la votul de odată la patru ani, un bragadirean, bragadirez? străin într-un univers paralel cu non-absurdul. Sunt umbrela fără motor ce mă plimb pe-un miros de metrou într-un cartier fără de galerii, doar cu umbrele. Sunt demiurgul, Hyperion, Cătălina și Cătălin, sunt Tot. Controlorul RATB: Cartela la control vă rog! A, da, poftim. Cobor.
   O dată la patru ani votăm. Votez. Alegem intersecții libere, parcări, spațiu verde, maidanezi lipsă, și-atât. Nu cerem decât acestea. Și ni se oferă posibilitatea să le votăm la fiecare patru ani. Și noi le votăm din nou, iarăși, și iarăși din nou. Suntem niște Sisifi ai cabinei de vot. Soluții? No. Ia-ți antirabic să fii sigur că-l ai, ia-ți concediu la țară să-ți iei porția de aer curat, distolocalm ia-ți pentru intersecții și parcări. Pentru parcări ia-ți și o bâtă de baseball că poate dai peste unul cu parcarea lui mă-sa sau poate dă el peste tine. Ia-ți toate astea și fii nehotărât politic.

P.S.: În tabelul din fotografie, cifra de 3,38 metri liniari reprezintă spațiul de parcat pe marginea străzii dacă înmulțești cu doi numărul de km de străzi din București, apoi îl poderezi cu 0,8 (0,2 = estimare optimistă a intersecțiilor și a restricțiilor) și împarți la numărul de autoturisme sporit cu 0,3 din cele din Ilfov. Numărul locurilor de parcare existente e oarecum anulat de celelalte tipuri de autovehicule înmatriculate sau aflate temporar pe teritoriul Bucureștiului. Deci, dacă ai mașină, ai 3,38 metri liniari s-o parchezi pe stradă. Mult noroc la parcat!



2 comentarii:

  1. Ar trebui marite taxele pentru parcarile din Bucuresti. Pur si simplu, cui nu-i convine sa-si vanda masina. Oprescu in loc sa curete Bucurestiul de poluare face tot posibilul sa-l polueze si mai mult. Face si pe dracul in patru ca sa faca pe plac soferilor, dar nu se gandeste deloc la pietoni sau biciclisti. Mai vine si cu idei traznite, gen pasaj subteran la Piata Romana pe motiv ca pietonii incurca traficul din intersectie. Intersectie ce este mereu aglomerata din cauza celor 10 secunde pe care le ai la dipozitie sa traversezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am votat de două ori pe Oprescu, nu-l mai votez a treia oară. Eu am interdicție noaptea pe unele străzi de lângă bloc, ce duc la non-stop, că mă rup maidanezii. Nu pot trece pe trotuare de mașini și plimbatul cu bicicleta e adevărat sport extrem. E de cinci ani și mă freacă cu pasajele aeriene.

    RăspundețiȘtergere