Social Icons

luni, 14 octombrie 2013

Lake Land

Principalii indicatori Facebook Inc 2011 2012 2013
   Sunt un Columb în pantaloni scurți, tricou, tastatură cu PC atașată, în căutarea unui amărât de like, sau a mai multora. Adaptând expresia „ mare leneș” ce mi-o adresa vecinul meu bulgar, astă vară, când am dat o fugă pe la el, după ce tăbărâsem în mod repetat în mormanul cu de-ale gurii și după ce mă invitase în mod repetat să fac mișcare, iar eu molfăind ceva îi răspunsesem un „No” cu gura plină, stomacul la fel și creierul în deficit de neuroni după atâtea cocktailuri, aș zice că sunt „mare bou”.
Păi, altfel, cum un om în toată firea ar achiesa la jocul de-a datu de like-uri și, mai grav, ar jubila interior când vede cum numărul lor crește, simțindu-se un lord al like-urilor pe un tărâm unde doar privilegiații sorții au acces? Te simți un Zuckerberg cu ceva miliarde minus în cont, cu păr mai puțin, în cazul meu, cu zero investitori nervoși pe randamentul scăzut al acțiunilor, dar cu o traistă de like-uri ce-ți înseninează ziua. Ce n-au reușit de aproape de un secol psihiatria de după Freud, nici lanțurile de farmacii cu pilule ce-ți prind în pioneze IQ-ul la nivel de moluscă, a reușit Muntele de Zahăr, și dolari aș adăuga, să te facă să te simți mai bine în pielea ta, aceea de muncitor prost plătit, student mediocru, sau mamă cu deficit de atenție. Și toate acestea doar cu un like. Cazurile fericite nu intră în discuție, ei își primesc like-uri de la viață în fiecare zi. Așa că, dă-i dracului de norocoși!

Situațiile financiare Facebook Inc 2011 2012 2013
   Mojo-ul oferit de un like face ca oglinda să te iubească mai mult, iar tu să fii ca o fetiță proastă ce-i zâmbește tâmp. Reversul apare când like-urile se împuținează și apare nevoia de recunoaștere, așa insignifiantă cum e cea a unui like. Atunci, asemeni unui copil ce face o poznă gustată de auditoriu, vei încerca din lipsă de idei aceeași poznă. Dacă pozna constă în trasul scaunului de sub fundul bunicii, iar imaginea babei cu roțile-n sus a părut foarte amuzantă altor copii, vei face același lucru și în fața părinților. Like-ul așteptat s-ar putea să se transforme-n două palme la fund sau s-ar putea să prindă și-a doua oară. Atunci sigur baba e nesuferită, iar tu vei rămâne cu impresia că orice scaun tras de sub fundul unei persoane e o chestie amuzantă. Și-așa ia naștere idiotul de meserie, a cărui respect față de sine crește proporțional cu numărul de scaune trase de sub fundul altora. 
   Există și varianta în care nesățiosul se manifestă prin contorizarea numărului de like-uri și nașterea unor mecanisme de genul „dă-mi să-ți dau” sau „nu-ți dau că nu mi-ai dat”. Aici avem de-a face cu prostul cronic ce vede în like-uri doar un troc și la fel va face-n viață: va iubi doar dacă este iubit, va aprecia doar dacă este apreciat, ce mai, va fi o rață atașată doar de propriile pene ce-i servesc contactului cu apa - mediul din care se hrănește.
Prețul acțiunilor Facebook de la listare până în prezent
   Cel ce ne-a adus like-ul în viața noastră, Facebook a surprins anul trecut prin fiasco-ul de la listarea pe bursă. Vedeta așteptată de traderi s-a dovedit a fi un interpret de bodegă ce cântă după partituri transcrise fonic, limbile străine fiindu-i chiar străine. Rezultatele financiare de anul trecut au dezamăgit investitorii în ciuda veniturilor mai mari cu 37%, dar cu o reducere a marginii operaționale de la 47% la 11% și o reducere a profitului operațional cu aproape 70%, în condițiile creșterii costurilor totale de 57%, față de anul anterior. Ce lipsește Facebook-ului pentru a fi curtată de investitori? Lipsește în primul rând capacitatea de a face bani la un nivel comparabil cu rivalii din mediul online. La peste un miliard de utilizatori, cifrele reprezentate de veniturile încasate sunt prea mici pentru a face un investitor să prefere acțiunile Facebook în defavoarea celor emise de Google. Creșterea înregistrată anul acesta s-a datorat evoluțiilor pozitive din prima jumătate a anului, finalul de an va susține  trendul de creștere dacă perspectivele îmbunătățite ale indicatorilor se adeveresc.
   Chiar dacă fiasco-ul de pe bursă a companiei nu a pus sub semnul întrebării viitorul acesteia la modul serios, fiind interpretat ca un fel de „oops!”, dezvoltarea pe partea de mașinărie de bani e de dorit de investitori, în perspectiva atingerii unui nivel de utilizatori ce nu oferă șanse mari de creștere pe viitor. Pe partea creșterii respectului de sine în tandem cu numărul de like-uri primite, eu și ceilalți căutători de like-uri ofer un „like” pentru a-i crește stima proprie a companiei după ce-a tras scaunul de sub fundul investitorilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu