Social Icons

marți, 8 octombrie 2013

Gospodinele isprăvnicese „se pricep”

Vanghelie nu publică bugetul primăriei
   La panourile cu Proștii clasei, din timpurile în care realismul socialist își făcea de cap prin vitrinele frigorifice la Alimentară și prin burțile celor fără pile, găseai poza actualelor gospodine de județ sau din primăriile de sector. Pe cei a căror poză o găseai la Panoul fruntașilor, astăzi s-ar putea să-i găsești pensionați anticipat, în așteptare la cozile cu ajutoare de la UE sau să nu-i mai găsești că și-au luat lumea-n cap și s-au făcut taximetriști în SUA după `90 ori taximetriști pe tarlaua lui Sfântu`Petru. Din scaunele de dregători ai județelor, proștii de ieri, ajunși deștepții de azi, trag pârțuri ironice în direcția Meritocrației, justificându-și poziția de tun flatuant printr-o propoziție ce rezumă existențialismul neaoș: „Dacă m-am priceput!?!”. 
   Ajunse în funcții de pe vremea când Artemis cu păr pe piept, cu mătușă Tamara și cu mici Titulești împrejurui, făcea și desfăcea pe moșia Bunicuței, gospodinele de la județe au rezistat cu stoicism la tentativele de viol, timp de opt ani, ale Corsarului cu apucături de iepure primăvăratec. Între timp, multe s-au prăpădit că „nu s-au priceput”, altele s-au trezit în brațele Corsarului și mai apoi au căzut în păcat cu lătrăii acestuia, dar cele ce-au rămas în picioare după ce Micul Titulescu a devenit ginere, soț, prieten a lui Guiță, aaa, da, și prim-ministru, se văd acum călare pe ditamai bugetele, că de nu, e belea și Titulescu sare la castane până zic ei „Stop!”.
Bugetele administrațiilor locale 2012
   Fauna județelor și sectoarelor capitalei e compusă din: mierlițe ajunse-n funcții cu valul de dinți împotriva Corsarului, cârlănițe în ale politicii, dar în fapt oi mârlite cu viața, și mârlănițe de profesie ce-au înfruntat afronturile și avansurile deopotrivă ale Cotroceniului și a celor din slujba lui. Toată această enumerare are-n cap un singur lucru - „să se priceapă”. Priceperea în acest caz nu are nimic de-a face cu eficiența pe funcție, ci mai degrabă cu menținerea sau accederea spre sfere mai înalte.
Topul bugetelor de venituri proprii 2012
   La sfârșit de an, gospodinele pregătesc isprăvnicia pentru anul ce urmează, dotând-o cu buget. Bineînțeles că nu se ocupă ei de alcătuirea bugetului, dac-ar fi în stare de așa ceva n-ar fi trebuit „să se priceapă” și-ar fi sfârșit în cel mai bun caz pe-un post c-un șef ce ține-n birou o canapea extensibilă pentru restul de angajate și o bibliotecă cu cărți noi primite cadou de ceva ani. De obicei, bugetul e rezultatul concepției celui care îl face, în compilație cu personalitatea celui ce-i râgâie în ceafă. La noi, râgâielile în ceafă sunt de natură să facă un buget pe baze mai volatile decât damful rezultat după o porție de mici în aspic, dat fiind că vorbim de lume aleasă. 
Clasamentul bugetelor administrațiilor locale 2012   Așa că, la nivelul întregii grădini zoologice, avem gospodării ce fac un buget pe baze mai visătoare decât poeziile minulesciene și au la final de exercițiu financiar un grad de realizare a veniturilor situat în preajma lui 60%. În partea cealaltă de baricadă a competenței, baricada e în cazul nostru flancată de-o parte și de alta de proști, apar gospodinele ce pun de-o supă chioară, deși ar avea pentru una grasă și-o tocăniță pe deasupra. La mijloc se află nu chibzuiții ci, mai degrabă, bogații. În această categorie sunt unele excepții reprezentate de Vaslui, Brăila și Ialomița, putând suspecta oarece măsură în alcătuirea unui buget. O categorie specială e reprezentată de Vanghelie - Regele Soare din Zăbrăuți, el nu se încurcă cu bugete, pilotarea primăriei se face după principiul „primul venit, primul servit”, și cum el a fost primul ... Ce rost mai au cifrele?, „care este oricum redundante”.
   La nivel de țară plină de gospodine virtuoase ca Cicciolina, sectoarele capitalei și primăria generală ocupă primele locuri după mărimea veniturilor realizate și proprii, județele ce urmează în clasament respectă oarecum ierarhiile economice și pe cele demografice. În grădina sectoarelor, sectorul 4, condus de The Biggest Loser, este ajutat de bugetul central cu vreo 300 milioane lei. La nivel de județe, cele mai mari sume pentru echilibrarea bugetelor sunt alocate Constanței, Prahovei și Timișului. La polul opus se situează județele Covasna, Giurgiu și Ialomița, sumele virate de la buget au în criteriul demografic o determinantă pentru dimensiunea lor. La finalul anului trecut 21 din cele 47 de administrații luate în calcul au obținut un excedent bugetar, pe primele locuri situându-se Ilfovul, Aradul și Sectorul 6. Deficitele cele mai mari le-au înregistrat Doljul, Timișul și Sectorul 1. Nici excedentul, nici deficitul nu semnifică mare capacitate managerială, gospodinele putând fi incapabile să cheltuie banii, putând să amâne niște plăți sau să cheltuie aiurea-n tramvai ca să nu termine pe excedent, ori din contră, să termine pe deficit administrația și pe excedent niște nenea deștepți „care se pricep”.
   Finalul acestei prezentări de date, compilată cu alegații mitocăniste și rău-voitoare la adresa celor „care se pricep”, duce la concluzia că deocamdată  competența în administrație este o Fata Morgana ce n-are legătură cu cântăreața de manele, deși avem de-a face cu bugete scrise pe note manelistice.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu