Social Icons

vineri, 5 august 2016

ANAF-ul e pentru buget ceea ce e CNADNR-ul pentru autostrăzi

ANAF-ul se face că lucrează
   Zilele acestea am aflat că ANAF-ul elimină plafonul de 10 mii de lei pentru localurile unde se organizează nunți, botezuri, praznice?, etc. După acest anunț, am mai aflat că maneliștii sunt iar în vizor. Mâine, probabil, vom vedea o bătrână fugărită prin Obor de inspectorii Antifraudă.

   La ANAF nimic nu se schimbă, totul se repetă. Dragoș Doroș, acest tehnocrat marca KPMG, ne arată că la pomul lăudat, dacă mergi cu sacul, îți iei sigur țeapă. Lupta cu evaziunea dusă cu maneliștii, nuntașii și bătrânele ce vând usturoi pe lângă piață e un nou foc de paie marca ANAF. Se fac și ei că lucrează, asta în timp ce marii evazioniști își văd liniștiți de ale lor.

   Treaba e simplă și poate fi explicată în câteva fraze. Avem cel mai slab Fisc din UE. N-o spun eu, o spun statisticile. Gradul nostru de colectare din PIB e cel mai mic din UE (32% din PIB, față de media UE de 45% din PIB). ANAF-ul colectează cam 85% din veniturile la buget, restul, de 15%, reprezintă sume venite de la UE, din diverse participații ale statului, etc. Din ceea ce colectează bravul nostru Fisc, aproape jumătate e colectat de la Marii Contribuabili, deci cam 42,5% din totalul veniturilor la buget. Aici e problema. În statele civilizate, care chiar au un Fisc și nu alergători după usturoiul bătrânelor, colectarea de la Marii Contribuabili ajunge la 65%. 

   Deci, dacă tu ai un PIB de 100 de lei, iar veniturile la buget sunt de 32 de lei, atunci ANAF-ul îți aduce ceva mai mult de 27 de lei. Dacă ai fi avut un Fisc adevărat, ai fi avut la buget în loc de 32 de lei, 45 de lei, din care, 38 de lei ar fi fost aduși de ANAF. Marii Contribuabili ar fi contribuit cu 29 de lei la formarea bugetului și nu cu 13,5 lei, cât contribuie în prezent. 

   Culmea e că lista Marilor Contribuabili se tot scurtează în ultimii ani (2.500 în 2014, 2.400 în 2015, 1.400 în 2016), deci, nu te poți plânge că-s prea mulți. Jumătate din Marii Contribuabili n-au fost controlați de Fisc în ultimul deceniu. Dl Doroș vine dintr-o firmă de audit. Te-ai fi așteptat să ia la puricat actele balenelor din economie, nu să numere cât înseamnă de fapt „fără număr” la nunțile cu maneliști. El preferă să numere firele de usturoi evazioniste și dedicațiile fără număr. Toate acestea se întâmplă în timp ce veniturile la buget în prima jumătate a anului s-au prăbușit sub cele de anul trecut. Suntem într-o perioadă de creștere economică, deci avem un PIB mai mare ca anul trecut, dar reușim „performanța” să colectăm mai puțin. 

   ANAF-ul umblă cu liste ale rușinii, cu maneliști, cu orice, dar cu ce trebuie nu. Banii adevărați, mulți, și care sunt scoși afară sunt la Marii Contribuabili, nu la nunți, botezuri. Fiscul nostru nu face nimic să ia acești bani. Se întâmplă acest lucru de prea mult timp ca să nu te facă să te gândești că balenele din economie sunt specii protejate. De cine sunt protejate? Răspunsul la această întrebare vine din reformarea ANAF-ului din 2014, de când o infuzie de „specialiști” de la principalul serviciu secret al țării îi antrenează pe cei de la Antifraudă. De la venirea „specialiștilor”, aflăm odată la câteva luni de razii prin baruri, pe la nunți, prin ștevia bătrânelor evazioniste, dar nimic despre balene. Ele își văd în continuare de ale lor, știindu-se protejate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu