Social Icons

duminică, 20 martie 2016

Orice evaluare în sitemul bugetar eșuează din cauza sistemului de pile

Orice evaluare în sitemul bugetar eșuează din cauza sistemului de pile
   Cioloș ne explică odată la câteva zile că urmează să se evalueze prestația angajaților din sistemul bugetar. În urma acestei evaluări, o parte din angajați ar urma să degajeze terenul. Cei rămași, presupus a fi cei performanți, vor face din administația românească a opta minune a lumii, vor fi mai bine plătiți și toată lumea ne va lua de exemplu.


   Dacă e ceva ce-i cunoscut de toată lumea e că în posturile din administrație și în cele ale companiilor de stat, sistemul de pile e baza selecției personalului. Care va să zică, dacă n-ai pile, n-o să lucrezi în viața ta la CNADNR, la parlament, guvern, în vreo primărie de oraș mare, sau pe vreo funcție de conducere oriunde, etc. N-ai cum. Sistemul e construit pe pile, iar competența e ceva abstract, pe care vor s-o măsoare Cioloș și Dâncu.

   Cum? Cum se va putea desfășura o evaluare corectă când evaluatorii sunt cei ce i-au angajat pe piloși? Nu se va putea, iar rezultatul va fi o reducere a schemei de personal în administrație și nicidecum o eficientizare a acesteia. Cei fără pile, sau cei ce-au intrat cu pile, dar nu le mai au din diferite considerente, vor fi găsiți ca fiind cei mai neperformanți.

   Un sfert din salariați lucrează în sectorul public (vezi aici situația pe județe a bugetarilor), asta fără a lua în calcul cadrele militare și personalul asimilat din MAN, MAI și SRI, care nu sunt incluse în statisticile INS-ului. Deci, 1,2 milioane de angajați publici vor fi luați la puricat de către cine? Vor merge comisii de evaluare de la nivel central? Nu. Evaluarea se va face la fața locului de către șefii acestor angajați. Oricâte criterii obiective de evaluare se vor gândi, când vine vorba de aplicare, vorba ceea „nu contează cine are salamul, ci cine are cuțitul pentru a-l felia”, rezultatul final va fi că piloșii vor rămâne în funcții indiferent de performanța lor.

   Anul trecut, conform execuției bugetare, cheltuielile de personal s-au ridicat la 52 de miliarde de lei dintr-un total al cheltuielilor bugetului centralizat de 244 miliarde de lei. Asta înseamnă peste 21% din totalul cheltuielilor bugetului general centralizat. Anul acesta, în ianuarie, cheltuielile cu pesonalul au crescut cu 26% față de luna ianuarie a anului 2015 (4,77 miliarde lei față de 3,79 miliarde lei). Guvernanții zic că vor mai avea loc creșteri salariale în sectorul public după ce se vor aplica criteriile de evaluare, deci, cu alte cuvinte, după ce se vor reduce schemele de personal.

   Dacă din cei 1,2 milioane de angajați publici, vor mai rămâne în urma evaluării circa 1 milion, atunci cheltuiala medie anuală pe angajat public va crește de la 50 de mii lei, cât a fost în 2015, la 60 mii lei, în 2016, dacă ținem cont de creșterile salariale și reducerea numărului de bugetari. Ne vom trezi, așadar, cu mai puțini salariați publici, mult mai bine acoperiți în pile, îi vom plăti mai mult, iar performanța per total va fi mai slabă decât cea anterior evaluării, pentru că cei care munceau n-au trecut testul evaluării. Oricâte evaluări ai face, atâta timp cât nașul își evaluează fina sau soția pe soț, grilele și criteriile de evaluare nu fac cât o ceapă degerată, iar rezultatul va fi o selectare a celor mai puternice pile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu