Social Icons

joi, 31 martie 2016

Cât se cheltuie la nivel regional pe haine, produse de îngrijire personală și alte mărfuri nealimentare

Cât se cheltuie la nivel regional pe haine, produse de îngrijire personală, medicamente
   În primele trei trimestre ale anului trecut, cheltuielile lunare pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare pe o gospodărie s-au ridicat, în medie, la nivel național, la suma de 509,4 lei. Suma e cu aproape 15 lei mai mare decât cea înregistrată în 2014, când cheltuielile lunare pe gospodărie pentru mărfurile nealimentare s-au ridicat la 494,5 lei.
Cel mai probabil, cheltuielile au crescut și mai mult în trimestrul patru (INS-ul încă nu a publicat datele), trimestru cu cele mai mari cheltuieli pentru cumpărarea de produse nealimentare.

   Cei mai mulți bani pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare se alocă lunar în gospodăriile din București - Ilfov (609,6 lei), regiunea Nord-Vest (592,3 lei) și regiunea Vest (543,3 lei - vezi harta și tabelul din imagine). Oltenia și Moldova, respectiv regiunile Sud-Vest Oltenia și Nord-Est, sunt codașele alocărilor lunare pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare. Cea mai mare parte a sumei alocată lunar la nivel național și regional mărfurilor nealimentare este destinată cumpărării de țigări și carburanți și lubrifianți.

   Cine cheltuie cel mai mult pe haine și încălțăminte?

   O cincime din bugetul lunar alocat de o gospodărie din regiunea Nord-Vest pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare se duce pe haine și încălțăminte. Locuitorii din această regiune sunt fruntași atât la cheltuielile pentru îmbrăcăminte (66,6 lei lunar), cât și la cele pentru încălțăminte (52,3 lei lunar - vezi tabelul din imagine). Pe locul doi, în privința cheltuielilor pentru haine, se află regiunea București-Ilfov (56,6 lei lunar), iar în ceea ce privește cheltuielile pentru încălțăminte se află gospodăriile din reginea Vest (44,3 lei lunar).

   Gospodăriile din Sud-Est cheltuie cel mai puțin lunar atât pe haine (37,1 lei), cât și pe încălțăminte (30,1 lei). Trebuie spus că în aceste cheltuieli intră atât mărfurile fiscalizate, cât și cele nefiscalizate, vândute prin piețe sau alte spații nespecializate sau ad-hoc. INS-ul realizează ancheta în gospodării populației, ținând cont de bugetul acestora și nu de modul cum sunt sau unde sunt comercializate mărfurile nealimentare.

   Cine cheltuie mai mult pe produsele de îngrijire personală?

   În medie, o gospodărie din România a cheltuit lunar, în primele trei trimestre ale anului trecut pentru produsele de îngrijire personală circa 42,6 lei (8,4% din totalul cheltuielilor pentru mărfuri nealimentare - vezi tabelul din imagine). În această categorie intră săpunul de toaleta, articolele de parfumerie și cosmetică și alte produse de îngrijire personală.

   Cele mai mici cheltuieli lunare pentru produsele de îngrijire personală le-au avut oltenii și muntenii (reginile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia), de 25,1 lei, respectiv 31,5 lei (5,8% și 6,1% din cheltuielile lunare pentru mărfurile nealimentare). În București-Ilfov și regiunea Centru se înregistrează cele mai mari cheltuieli lunare pentru produsele de îngrijire personală (de 69 lei și 49,5 lei, respectiv 11,3% și 9,3% din cheltuielile totale pentru mărfurile nealimentare - vezi tabelul din imagine).

   Pe ce mai cheltuie românii banii în materie de mărfuri nealimentare?

   Clujenii, bihorenii, maramureșenii, bistrițenii, sălăjenii și sătmărenii, adică regiunea Nord-Vest, cheltuie cel mai mult pe mobilă (11,8 lei lunar pe gospodărie - vezi tabelul din imagine), în vreme ce bucureștenii nu dau cinzeci de bani la propriu pe mobilă și articolele de mobilier, preferând, probabil, minimalismul, tot la propriu.

   Bănățenii (regiunea Vest) cheltuie cel mai mult pe aparatele de uz casnic (15,6 lei lunar pe gospodărie), de peste patru ori mai mult decât locuitorii din Sud-Est (3,91 lei lunar pe gospodărie - vezi cheltuielile detaliate pe regiuni în tabelul din imagine).

   Bucureștenii și Ilfovenii cheltuie pe detergenți cele mai mari sume față de restul regiunilor, iar moldovenii (regiunea Nord-Est) cele mai mici sume. Tot bucureștenii cheltuie cel mai mult pe medicamente (86 lei lunar pe gospodărie), în vreme ce oltenii cheltuie cel mai puțin (51 lei lunar pe gospodărie).

   Românului îi place să circule cu mașina și să fumeze. Acestea sunt ingredientele pentru o sănătate șubredă. 92 lei pe gospodărie, adică 18,1% din cheltuielile pentru mărfurile nealimentare, se alocă lunar de o gospodărie pentru cumărarea de țigări, tutun, articole și accesorii pentru fumători (vezi cheltuielile pe fiecare regiune în tabel din imagine). Pe carburanți și lubrifianți o gospodărie din România cheltuie lunar 12,8% (65,1 lei) din cheltuielile pentru bugetul alocat cumpărării de mărfuri nealimentare. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu