Social Icons

luni, 14 martie 2016

Câți turiști străini ți-au vizitat județul anul trecut

Topul județelor după numărul de sosiri și înnoptări ale turiștilor străini în 2015
   Creșterile din turism din 2015, venite și de pe urma scăderii TVA-ului, continuă și anul acesta. În luna ianuarie a anului curent, numărul de sosiri de turiști în structurile de cazare, conform datelor INS, a crescut, față de luna ianuarie a anului trecut, cu 16,6%.
Numărul de sosiri ale turiștilor străini în structurile de cazare a crescut anul trecut cu 16,9% față de anul 2014 (de la 1,91 milioane, la 2,23 milioane - vezi datele din imagine). Creșterea din prima lună a anului curent față de aceeași lună din 2015 e de 19,2%.
   Avem o creștere clară a numărului de turiști, per total, și de turiști străini, în special. Problema e că durata medie a sejurului turiștilor stăini ce s-au cazat în stucturile de cazare anul trecut e redusă, de 2 zile pe turist. Celor 2,23 milioane de turiști străini ce ne-au vizitat țara anul trecut le-au corespuns doar 4,46 milioane de înnoptări.
   La nivel de județe, cele mai vizitate locații de anul trecut au fost: Bucureștiul, Brașovul, Sibiul, Timișul, Mureșul și Clujul. Capitala se distanțează clar, cu un număr de 991,9 mii de sosiri de turiști stăini, circa 44,4% din totalul sosirilor turiștilor străini (vezi datele din tabelele din imagine). La polul opus se situează județele Giurgiu, Vrancea și Teleorman, fiecare cu un număr al sosirilor de turiști străini mai mic de 2,5 mii.
   Când vine vorba de numărul de înnoptări ale turiștilor străini, în topul primelor cinci județe intră Constanța și iese Sibiul.. Capitala este în continuare pe primul loc, cu un număr de înnoptări de 1,7 milioane, iar după ea urmează județele: Brașov, Constanța, Timiș, Mureș și Cluj (vezi datele din tabele). Județele din coada clasamentului după numărul de înnoptări a le turiștilor străini sunt aceleași ca și cele din topul sosirilor, respectiv Vrancea, Giurgiu și Teleorman.
   Cele mai multe zile și-au petrecut turiștii străini în Constanța, Caraș-Severin, Covasna, Olt și Galați. Dintre județele cu un număr mare al sosirilor de turiști străini, cele mai multe zile pe turist (sejurul mediu) s-au înregistrat în Cluj, Timiș și Mureș (vezi harta din imagine). Bucureștiul înregistrează una din cele mai mici durate ale sejurului mediu pe turist străin, de doar 1,72 zile pe turist. Surprinde, de asemenea, durata redusă a sejurului mediu pe turist străin din județul Sibiu (1,75 zile/turist - vezi harta din imagine).
   Față de 2014, în majoritatea județelor s-au înregistrat creșteri ale sosirilor turiștilor străini. Această tendință se păstrează și în prima lună a anului curent față de aceeași lună din anul precedent. România, în contextul instabilității din Turcia și Egipt, poate profita de ocazie pentru a atrage mai mulți turiști străini, dacă își îmbunătățește serviciile și și tarifele. Această ultimă condiție vizează, în special, zona litoralului, zonă mult prea scumpă pentru a putea concura cu ceea ce oferă Bulgaria sau Grecia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu