Social Icons

luni, 28 martie 2016

Cât cheltuie statele UE pe protecția socială, educație, sănătate și cât cheltuim noi

Topul statelor UE după cheltuielile bugetare alocate protecției sociale, sănătații, educației
   Eurostatul a dat publicității săptămâna trecută datele privind alocarea cheltuielilor bugetare pe capitole în statele membre UE (vezi aici comunicatul detaliat). 

   Aproape o cincime (19,5%) din PIB-ul statelor membre UE  se alocă pentru cheltuielile cu protecția socială. 4,9% din PIB-ul statelor membre UE se alocă pentru cheltuielile educației și 7,2% merge către sănătate (vezi situația detaliată pentru celelalte capitole de cheltuieli în tabelul din imagine). 
   
   România, statul cu cel mai mare procent de populație săracă din UE, alocă doar 11,4% din PIB pentru protecția socială și 3% din PIB pentru educație. E cel mai scăzut nivel al alocărilor dintre statele membre UE. Suntem printre statele codașe și în privința  sănătății, cu alocări de 4% din PIB. La acest capitol însă ne salvează de ultimul loc Slovacia și Cipru, state ce alocă procente mai mici din PIB cheltuielilor pentru sănătate. Alocăm mai mult decât media statelor UE pentru capitolele de ordine publică și siguranță, facilitățile publice și locuițe și pentru capitolul economie (aici intrând transporturile, combustibilii și energia, etc. - vezi tabelul din imagine)

   De ce România alocă cele mai mici procente din PIB pentru cheltuielile cu educația și protecția socială?

   Avem cele mai mici cheltuieli totale bugetare raportate la PIB dintre statele membre UE (34,9% din PIB în 2014, conform Eurostat). Acest fapt e cauzat de gradul redus de colectare din PIB a veniturilor totale la bugetul centralizat (32,1% din PIB în 2014). Media de colectare a veniturilor la buget la nivelul UE e de 45,2% din PIB. Cheltuielile sunt mai mari (34,9% din PIB - vezi tabelul din imagine) din cauza deficitului bugetar. Suntem cei mai săraci din UE, dar și cei mai slabi la colectare. 
   
   Scuza guvernanților pentru cheltuielile mici alocate educației și protecției sociale e că nu sunt capabili să colecteze mai mult la buget, iar deficitul convenit cu UE nu trebuie să depășească 3% din PIB. Scuza asta ține până la raportarea cheltuielilor cu educația și protecția socială la cheltuielile totale ale bugetului. România nu e pe ultimul loc atunci când raportăm la cheltuielile totale, ci pe locul 20 din cele 28 de state la procentul din cheltuielile bugetului alocat protecției sociale (32,7% din cheltuilelile totale ale bugetului).  În urma noastră în privința procentului din cheltuielile bugetare alocat protecției sociale sunt Croația, Bulgaria, Malta, Ungaria, Estonia, Cehia, Letonia și Cipru. Niciun stat dezvoltat nu alocă mai puțin decât noi pentru protecția socială. Media la nivelul statelor UE e de 40,5%. 
Rămânem, totuși, pe ultimul loc atunci când ne referim la cheltuielile pentru educație (8,6% din totalul cheltuielilor bugetului - vezi situația detaliată aici ).

    Așadar, suntem săraci, suferim de impotență cronică atunci când vorbim de gradul de colectare, iar guvernul nu e capabil să ne ofere mai multă protecție socială, dar nici o educație mai solidă, care să ne scoată din sărăcie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu