Social Icons

marți, 8 noiembrie 2016

Câți bugetari are România față de alte state

Top state UE după numărul de bugetari
   OECD-ul (Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică) a realizat o statistică a populației ocupate în sectorul public în mai multe state. Statistica e inclusă în capitolul „Employment in the public sector” din studiul „Government at a Glance 2015”. 

   În statistica ponderii populației ocupate în sectorul public în totalul populației ocupate nu sunt cuprinse state importante precum Germania, Olanda, SUA, motivul fiind indisponibilitatea datelor. Nici România n-a fost inclusă în această statistică, deși există date disponibile, dar putem să facem o comparație cu statele incluse în statistică, preluând datele disponibile ale INS-ului. Cele mai multe date sunt aferente anului 2013, dar, în unele cazuri, sunt folosite și date din 2012 și 2011 (vezi tabelul din imagine). 

   Statistica OECD are ca subiect ponderea deținută de populația ocupată în sectorul public în totalul populației ocupate. Am extins această statistică, cu ajutorul datelor preluate de la Eurostat și INS, pentru a avea numărul populației ocupate în sectorul public din țările analizate și pentru a le putea raporta la populația rezidentă totală.

   În cazul României, datele populației ocupate preluate de la INS (aferente anului 2013) cuprind și populația ocupată în sectorul mixt (de stat și privat), în număr de 145,6 mii.
   Pentru a  elimina discuțiile privind creșterea artificială a populației ocupate cu numărul celor din sectorul agricol (în număr de 2,38 milioane în anul 2013), am calculat separat și ponderea populației ocupate în sectorul public în populația totală ocupată fără cei ocupați în agricultură, cu excepția efectivului de salariați din acest sector, în număr de 108,2 mii în 2013. A rezultat astfel o populație totală ocupată de 6,259 milioane în loc de 8,531 milioane.

   Cum stă România comparativ cu alte state în privința numărului bugetarilor?

   Din cele 22 de state luate în calcul, din care patru state nu fac parte din UE (Norvegia, Elveția, Turcia și Japonia), România e pe antepenultimul loc în privința ponderii populației ocupate în sectorul public în populația totală ocupată (16,09% - vezi tabelul din imagine). În urma noastră, cu ponderi mai mici ale populației ocupate în sectorul public în totalul populației ocupate, se află Turcia (12,86%) și Japonia (7,94%).

   Dacă raportăm populația ocupată în sectorul public din România la populația ocupată fără cei ocupați în agricultură, cu excepția efectivului de angajați din agricultură (6,26 milioane față de 8,53 milioane), atunci România e pe locul 14 din 22 de state, cu o pondere de 21,93% (vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari ponderi ale populației ocupate în sectorul public raportat la totalul populației ocupate sunt în Danemarca (34,89%), Norvegia (34,62%), Letonia (31,20%), Suedia (28,10%), Slovacia (27,19%) și Ungaria (26,84%).

   Câți bugetari avem la mia de locuitori comparativ cu celelalte state?

   Dacă raportăm populația ocupată în sectorul public la populația totală rezidentă din România, ne rezultă un număr de 69 de bugetari la o mie de locuitori. Suntem pe locul 20 din cele 22 de state luate în considerare. În urma noastră, cu un număr mai mic de bugetari, sunt Turcia (45 la mia de locuitori) și Japonia (35 la mia de locuitori - vezi tabelul din imagine). În restul celorlalte 19 state, dintre care doar 2 nemembre UE, numărul bugetarilor la mia de locuitor e mai mare

   Cei mai mulți bugetari la mia de locuitori, dintre statele luate în considerare, sunt în Danemarca (180 la mia de locuitori), Norvegia (179 la mia de locuitori), Letonia (152 la mia de locuitori), Suedia (146 la mia de locuitori) și Slovacia (136 la mia de locuitori - vezi tabelul din imagine).
   În toate statele membre UE, inclusiv cele a căror populație rezidentă totala e mai numeroasă decât cea a României (Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Polonia), numărul bugetarilor la mia de locuitor e peste cel înregistrat în România la nivelul anului 2013 (vezi tabelul din imagine). 

   România nu are un număr exagerat al bugetarilor, ba din contră, ar mai fi loc. Raportat la populația totală, numărul acestora e cel mai mic dintre statele membre UE cuprinse în statistică

   Chiar dacă am raporta la populația ocupată fără cea din agricultură, cu excepția efectivului de salariați din agricultură, suntem tot în a doua jumătate a clasamentului

   PS:

   Dacă există cârcotași ce ar dori o raportare la numărul mediu de salariați sau la efectivul de salariați, trebuie să știe că cele mai multe state in UE și Eurostatul nu calculează acești doi indicatori, ci doar populația ocupată (person employed, conform definției Eurostatului, e corespondentul persoanei ocupate și nu a persoanei salariate). 

   

2 comentarii:

  1. Germania cu cata tehnologie are sigur are f mic nr de bugetari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Germania nu are un număr mic de bugetari, din contră, are una din cele mai mari ponderi ale populației ocupate în sectorul public în totalul populației ocupate. Am găsit ulterior pe Institutul German de Statistică că populația ocupată în sectorul public din Germania e de 13 milioane, în timp ce populația totală ocupată e de 43 de milioane. Așadar, avem o pondere a populației ocupate în sectorul publlic în totalul populației ocupate de 30%.

      Ștergere