Social Icons

vineri, 11 martie 2016

Topul statelor UE după creșterile economice de anul trecut

Locul României în topul statelor UE după creșterile economice din 2015
   O știre de la TVR mi-a atras atenția săptămâna aceasta. Știrea suna: „Paradox - România, deși are una din cele mai mari creșteri economice din UE, rămâne țara cu cei mai mulți săraci”.
La auzul acestei știri, m-am gândit la paradoxul de a fi televiziunea cu cei mai mulți angajați din România (cam cât toate celelalte televiziuni importante la un loc - vezi aici datele detaliate) și cele mai mari datorii și, totuși, să ai audiențele comparabile cu Agro TV.

   Lăsând TVR-ul la o parte și eventualul faliment, a cărui evitare ne va mări abonamentul, tot săptămâna aceasta, am aflat de la Eurostat cât au crescut economiile statelor membre anul trecut (vezi tabelul din imagine).

   Irlanda, Malta, Suedia, Cehia, Slovacia, acestea sunt statele ce au avut o creștere economică mai mare decât a României. Luxemburgul încă nu și-a publicat datele, dar, cu datele pe care le avem, vedem că suntem pe locul șase după creșterea economică înregistrată anul trecut (de 3,8% - vezi datele din imagine).

   Dacă avem curiozitatea să vedem cât de mare e economia noastră în comparație cu celelalte economii ale UE, vedem că suntem pe locul 17 din cele 28 de economii, cu un PIB, în 2014, de 150 miliarde de euro și de 160 de miliarde de euro, în 2015.

   Suntem pe penultimul loc din UE în privința PIB-ului pe locuitor, în euro nominali sau în euro la paritatea puterii de cumpărare (vei aici) și „contribuim” cu cinci regiuni în totalul celor mai sărace 21 de regiuni din UE (vezi aici).

   Suntem, în schimb, pe primul loc în privința sărăciei (vezi aici), depășind chiar și Bulgaria, și pe ultimul loc în ceea ce privește raportul remunerării salariaților în PIB, adică, cât din ceea ce se produce, se distribuie angajaților (vezi aici).

   Cu alte cuvinte economia românească e un chel cu două fire de păr în cap, căruia i-a mai crescut peste an încă un fir. Sporul sau creșterea, de la an la an, e de 50%, realitatea e că economia e tot cheală, chiar și cu un spor de 50% de la un an la altul.

   Depinde la ce bază te raportezi. În Germania, unei creșteri reale a economiei de 1,3% din 2015 i-a corespuns o creștere nominală a PIB-ului cu 110 miliarde de euro (de la 2.916 miliarde euro la 3.026 miliarde euro - vezi tabelul din imagine). Nouă, la o creștere reală a economiei de 3,8%, ne corespunde un spor nominal de 10 miliarde de euro. Nu e nici un paradox, e realitatea unui spor mare la un Produs Intern Brut mic, ce, la final, dă tot un PIB mic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu