Social Icons

marți, 8 martie 2016

Cât a recuperat economia României față de economiile statelor ex-comuniste

Cum se situează România în topul pib-ului pe locuitor între statele ex-comuniste membre UE
   De la aderarea la Uniunea Europeană și până în 2014 (datele Eurostat pentru 2015 nu sunt complete), economia României a recuperat decalaje față de majoritatea statelor ex-comuniste ce-au aderat la UE.
Dacă în cazul pib-ului pe cap de locuitor exprimat în euro nominali, România a recuperat teren față de cinci state din zece și a piedut în fața celorlalte cinci, în cazul pib-ului pe locuitor exprimat în euro la paritatea puterii de cumpărare, economia României a recuperat procentual decalaje față de toate statele ex-comuniste.
   Deși există tentația de face comparații ale pib-ului pe locuitor mai ales în valori nominale, rezultat din cursul de schimb mediu, ce e influențat la rândul său de politica Băncii Naționale, cel mai potrivit indicator pentru comparație între state e, totuși, pib-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare. În cazul pib-ului pe cap de locuitor în valori nominale, cursul de schimb, rezultat din anumite orientări ale politicii monetare, nu constituie un criteriu solid de comparație a productivității, atât între stat diferite, cât și între perioade diferite ale aceluiași stat. Oricum, pentru cine e interesat, seria de date cuprinde atât pib-ul pe locuitor în valori nominale, cât și pe cel la paritatea puterii de cumpărare (vezi datele din imagine).

   Cât a recuperat România din decalajele față de statele ex-comuniste membre ale UE?

   România a recuperat cel mai mult în privința pib-ului pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare (ppc) față de Croația, Slovenia, Cehia și Ungaria, din 2007 până în 2014. Recuperarea este atât în ceea ce privește diferența efectivă de euro ppc, cât și cea procentuală. Croația, deși a aderat în 2013 la UE, trece trece în ultimii ani printr-o perioadă de stagnare economică, după ce s-a confruntat în 2009 - 2011 cu o puternică recesiune economică. Dacă în 2007, pib-ul pe locuitor ppc din România era era cu 4,9 mii de euro mai mic decât cel din Croația, în 2014, diferența e de 900 de euro (vezi datele din tabel). Slovenia, o altă țară ex-coministă și ex-iugoslavă, ca și Croația, avea în 2007 un pib pe locuitor ppc cu 11,4 mii de euro mai mare decât cel de la noi. În 2014, pib-ul pe locuitor ppc din Slovenia era mai mare cu 7,4 mii de euro decât cel din România. Chiar și față de vecinii unguri am recuperat teren (de la o diferență a pib-ului pe locuitor ppc de 4,6 mii euro în 2007, la una de 3,4 mii euro în 2014 - vezi datele din tabel). Față de bulgari ne-am mărit avansul de la 700 de euro ppc, în 2007, la 1.700 euro ppc în 2014.
   Am pierdut teren în ceea ce privește diferența pib-ului pe locuitor ppc față de Polonia și Lituania. Față de România, avansul pib-ului pe locuitor ppc din Polonia s-a mărit cu 500 de euro, iar cel din Lituania s-a mărit cu 600 de euro. Interesant e că față de aceste două state România a recuperat procentual din decalaje. Astfel, față de Polonia, pib-ul pe locuitor în euro ppc din România a crescut de la o proporție de 79% în 2007 (10.700 euro față de 13.600 euro), la 82% în 2014 (15.200 euro față de 18.600 euro). Față de Lituania, pib-ul pe locuitor din România a crescut de la o proporție de 69% în 2007 (10.700 euro față de 15.500 euro), la 74% în 2014 (15.200 euro față de 20.600 euro - vezi tabelul din imagine).

   Avem șansa să recuperăm din decalaje mai ales față de Croația și Ungaria, existând posibilitatea realistă să le depășim în câțiva ani în privința pib-ului pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Însă, cu toate recuperările procentuale sau în euro nominali sau la paritatea puterii de cumpărare, deocamdată, România e tot pe penultima poziție în topul statelor ex-comuniste. În spatele nostru e, ca de obicei, doar Bulgaria. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu