Social Icons

joi, 30 iunie 2016

Topul regiunilor după bunurile de folosință îndelungată ale gospodăriilor

Topul regiunilor după înzestrarea gospodăriilor cu bunuri durabile
   INS-ul a dat publicității în urmă cu mai bine de o săptămână ancheta privind Veniturile și consumul populației în 2015. Ancheta s-a desfășurat la nivelul a 9.504 locuințe, pe durata a trei luni consecutive. În cadrul acesteia s-a evaluat și gradul de înzestrare a gospodăriilor cu bunuri de folosință îndelungată. 


   Am unele rezerve privind modul de eșantionare a gospodăriilor la nivel de regiuni, întărite de faptul că, în cazul autoturismelor pe gospodărie, regiunea București - Ilfov e pe locul 5 între cele 8 regiuni, cu o medie de 27,7 autoturisme la 100 de familii (vezi datele din imaginea 1). Asta ar echivala cu 10,8 mașini la 100 de persoane (gospodăria medie în București-Ilfov are 2,553 persoane). Dacă înmulțim cu populația după domiciliu, ne-ar rezulta circa 250 de mii de autoturisme ce aparțin persoanelor din această regiune. Ori, conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la finalul anului trecut, din totalul de 5,15 milioane autoturisme înmatriculate în România, 1,06 milioane erau înmatriculate în București și Ilvof (vezi aici). 
   
Topul regiunilor după bunurile de folosință îndelungată ale gospodăriilor   Trecând, peste această „neconcordanță”, am alcătuit un top al regiunilor după înzestrarea gospodăriilor cu bunurile de folosință îndelungată. Înainte de a trece la rezultate, trebuie să explic metodologia de ierarhizare.

   Înzestrarea cu bunuri pe regiuni, în majoritatea cazurilor, a fost notată cu un punctaj de la 1 la 8, cu 1 fiind notată regiunea cu cea mai slabă valoare, iar cu 8 fiind notată reginea cu cea mai mare valoare. În cazul egalității, punctajul acordat a fost la fel, iar următoarea regiune, în ordine descrescătoare, e notată cu o valoare mai mică cu 2 puncte. 
   În cazul unor bunuri, notate în tabel, din cauza demodării lor (de exemplu magnetofon și radiocasetofon sau televizor alb-negru), notarea a fost inversă, în sensul că, reginea cu valorile cele mai mari a luat cel mai mic punctaj, iar regiunile cu valorile mici au luat cel mai mare punctaj. 
   La final, s-au adunat punctajele obținute (vezi imaginea 2), rezultând regiunea cu cel mai mare punctaj, care, conform acestei ierarhizări, stă cel mai bine din punct de vedere al înzestrării gospodăriilor cu bunuri de înzestrare îndelungată.

   Ce regiuni au cele mai înzestrate gospodării cu bunuri de folosință îndelungată?

   Regiunea de Nord-Vest conduce în topul înzestrării gospodăriilor cu bunuri de folosință îndelungată (147 de puncte - vezi tabelul din imaginea 2). Dacă regiunea București-Ilfov ar conduce în topul dotării cu autoturisme (așa cum ar fi normal), punctajul maxim, în loc de cel aferent locului 5, ar fi poziționat-o pe primul loc. 
    Așa cum ați ghicit, pe locul doi sunt gospodăriile din regiunea București - Ilfov, cu un punctaj total de 143 de puncte. Locurile 3 și 4 sunt ocupate de regiunile Vest și Centru, cu punctaje de 133 de puncte, respectiv 126 de puncte. Urmează apoi regiunile Sud - Vest Oltenia și Sud - Muntenia cu 101, respectiv 99 de puncte (vezi datele din imaginea 2). Regiunile cu cele mai slab înzestrate gospodării cu bunuri de folosință îndelungată sunt Sud - Est și Nord - Est, cu 84, respectiv 76 de puncte.

   Ce regiuni conduc la înzestrarea gospodăriilor cu bunuri demodate?

   Mașina de spălat rufe neautomată, televizorul alb - negru, magnetofonul și radiocasetofonul au fost incluse în categoria de bunuri demodate din cauza scăderii înzestrării gospodăriilor de la un an la altul la nivel național (statistica INS cuprinde și datele din 2014). 
   Regiunea Vest are cele mai înzestrate gospodării cu bunuri demodate, obținând un total de 14 de puncte (în cazul bunurilor demodate, ierarhia e făcută în funcție de punctajul cel mai mic). Regiunile Sud - Vest Oltenia și Sud - Muntenia urmează în acest top, cu punctaje de 15 puncte, respectiv 16 puncte. București - Ilfov și Nord - Vest sunt la egalitate, cu câte 17 puncte. Regiunile cu o înzestrare mai redusă a gospodăriilor cu bunuri demodate sunt Centru și Nord - Est (20 puncte fiecare) și Sud - Est (25 de puncte - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Unde sunt cele mai high-tech gospodării?

   În categoria high - tech am introdus camera video, CD player-ul, computerul, conectarea la internet și telefonul mobil. Punctajele cele mai mari semnifică o înzestrare mai bună. București - Ilfov e regiunea ce conduce în acest top, cu 40 de puncte obținute (vezi tabelul din imaginea 2). La polul opus, cu cea mai slabă înzestrare a gospodăriilor cu bunuri high - tech, e regiunea Sud - Est, cu doar 8 puncte obținute. Podiumul e completat de reginile Centru (32 puncte) și Nord - Vest (30 puncte).
   Celelalte regiuni au obținut punctajele: Vest (24 puncte), Sud - Muntenia (18 puncte), Sud - Vest Oltenia (15 puncte) și Nord - Est (14 puncte vezi datele din imaginea 2).

   Ierarhizarea regiunilor după înzestrarea gospodăriilor cu bunuri de folosință îndelungată nu e corelată cu ierarhia dezvoltării economice. Astfel, regiunea București - Ilfov e sub regiunea de Nord - Vest, deși PIB-ul pe locuitor în regiunea capitalei e mai mult decât dublu (vezi aici statistica PIB-ului pe regiuni). Același lucru se poate spune și despre regiunile de Vest (a doua regiune pe țară ca PIB pe locuitor) și regiunea Nord - Vest sau între regiunile Sud - Muntenia și Sud - Est, pe de o parte, și regiunea Oltenia (penultima regiune din țară după PIB-ul pe locuitor).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu