Social Icons

marți, 28 iunie 2016

Prinși cu Brexitul, nimeni nu discută despre dezastrul de la buget

Dezastru de la buget
     Anul acesta vom asista la o premieră post-decembristă, în sensul că vom avea un buget mai mic decât cel din anul precedent, în condiții de creștere economică și inflație minimă. 

   Dna Dragu, ministru de finanțe, și dl Doroș, șeful ANAF de aproape patru luni, ne arată că atunci când crezi că mai rău nu se poate, te înșeli, se poate.

 Vina pentru slaba colectare a veniturilor la buget e pusă în mod eronat pe seama scăderii TVA-ului

   Am mai spus că nu prea ține această justificare în condițiile creșterii explozive a consumului, dar să mergem pe justificarea lor. Au colectat în primele cinci luni ale anului cu aproape 2 miliarde mai puțin la buget (91,17 mld. lei față de 93,16 mld lei anul trecut - vezi datele din imagine). La TVA au colectat cu aproape 1,9 miliarde mai puțin. 

   Ok, să vă explic de ce nu ține justificarea colectării slabe din cauza reducerii TVA-ului. 

   La un PIB estimat a fi anul acesta cu 44 de miliarde de lei mai mare decât cel de anul trecut (757 mld. lei față de 712,8 mld. lei), dacă n-ai fost în stare să colectezi TVA, ce te-a oprit să colectezi mai mult din celelalte surse? 

   Dacă scoatem TVA-ul din ecuație, ne rămân 68,92 miliarde de lei colectați din celelalte surse în primele 5 luni ale anului curent

   Dacă scoatem din ecuație și TVA-ul colectat anul trecut, ne rămân 68,99 miliarde de lei colectați în primele cinci luni ale anului 2015

   Deci, deși anul trecut PIB-ul a fost cu 44 de miliarde de lei mai mic decât PIB-ul estimat pentru anul acesta, veniturile colectate la buget, exceptând TVA-ul, au fost mai mari cu 70 milioane de lei decât cele colectate anul acesta

   Întrebare: dacă justificarea colectării slabe din cauza reducerii TVA-ului nu ține, și vedem că nu ține, cât ne vom îndatora anul acesta ca să susținem cheltuielile bugetului?


    Odată cu Brexitul, piețele financiare au devenit mult mai volatile. Acum nu e cazul să te împrumuți, mai ales că nu ești într-o criză economică, ci, din contră, ai o estimare de creștere de peste 3% pentru anul acesta. Cu toate acestea, guvernul va fi nevoit să se împrumute, pentru că la Finanțe, tehnocrații noștri se dovedesc incapabili să-și facă treaba la un nivel mediocru. 

   Suntem pe ultimul loc la colectare în UE. Dintr-o sută de lei PIB, noi colectăm circa 32 - 33 de lei. În UE media de colectare e 45 lei dintr-o sută de lei PIB, presupunând că europenii ar avea lei și nu euro. Mai rău decât noi la colectare nu e nimeni. Anul acesta, se pare că mai rău decât noi vom fi tot noi, iar colectarea se va duce sub 30 de lei dintr-o sută de lei PIB. 

  Vom reuși, probabil, „performanța” să ne împrumutăm ca să susținem cheltuielile bugetului pe timp de creștere economică alimentată de consum, așa vom fi unici în istoria economiei. Dacă toamna recolta e slabă, te împrumuți ca să treci iarna. Noi, se pare că vom inventa împrumutul în condițiile unei recolte bune, rămasă neculeasă de niște tehnocrați incompetenți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu