Social Icons

joi, 23 iunie 2016

If you stay, behave yourself!

Rezultatele Brexitului
   Cel mai urât scenariu pentru rezultatele refendumului din Mare Britanie e, ca la anunțarea rezultatelor, procentele să fie foarte apropiate, deși tabăra câștigătoatea e cea pro UE. Cameron, păcăliciul care a pus la cale acest referendum, deși nimeni nu i-o cerea, va mai presa cancelariile europene să obțină mai multe derogări. 

   Pe vremea când David Cameron anunța ținerea referendumului, Nigel Farage, alt păcălici grotesc, era ocupat cu depunerea documentației la Parlamentul European pentru a primi o indemnizație atunci când nu va mai fi europarlamentar. Așa își manifesta Farage euroscepticismul. Acum Nigel e în stare să renunțe la renta câștigată, după ore de stat la coadă cu adeverințe de salarii și copii xerox, numai să-și scape țărișoara de sub jugul, cătușele și biciul Angelei. Și-a luat ca aliat un alt buhai de baltă, până mai ieri primar al Londrei. Pentru cine nu știe, londonezii, cei mai pro-europeni britanici, l-au ales ca primar în 2008 pe Boris Johnson, cel ce face campanie cot la cot cu Nigel Farage. Cam asta e tabăra pro Exit.

   În partea cealaltă, David Cameron, cu actualul primar al Londrei, cu toate vedetele și, pe surse, cu regina, e pe baricada ridicată tot de el. De fapt, el a ridicat și frontul, iar acum, după ce a găsit doi netoți pentru a sta pe partea cealaltă de baricadă, e viteaz nevoie mare. Dacă diseară câștigă la scor, e ca și cum ar mai fi câștigat un mandat, deși mai are ceva timp până la alegerile parlamentare. Nu m-ar mira, ca în eventualitatea unui scor strâns, să mai pună odată pe tapet exitul peste doi ani. Personajul e un fel de Băsescu. Și lui Băsescu îi plăceau referendumurile, fie că erau pentru demiterea sa, fie că erau pentru reducerea numărului de parlamentari.

   În ultimile săptămâni am asistat la un festival de prostie din partea guguștiucilor de la tv. Ne-au fost prezentate „n” statistici cu cât de bine o duce Marea Britanie și cât de rău o va duce dacă pleacă din UE, de parcă am fi votat noi. Alți idioți au plusat cu statistici în ceea ce privește impactul asupra bugetului UE. Am auzit aberații care mai de care, cifre scoase din burtă sau de pe wikipedia. Prea puțini s-au obosit să intre pe site-ul Comisiei Europene și să-și ia datele corecte. 
   Impactul net asupra bugetului UE e de peste 8 miliarde de euro. Atât e contribuția netă a Marii Britanii la bugetul UE. E o sumă mare, dar nu e nicidecum insurmontabilă. Noi am pierdut până la finalul lui 2015 circa 7,5 miliarde de euro prin slaba atragere de fonduri în exercițiul financiar 2007 - 2013 (60% rată de absobție). Mai avem încă timp să le atragem, dar mă îndoiesc că vom reuşi. Ne facem griji că ni se vor tăia fonduri din exercițiu financiar 2014 - 2020. Eu zic să stăm liniștiți. Până acum, din cele 22,4 miliarde de euro la cât se ridică fondurile de coeziune, am atras, țineți-vă bine!, 57 de milioane de euro. Deci, putem sta liniștiți, ieșirea marii Britanii nu ne afectează deloc.

   Dacă e cineva afectat, acestea sunt economiile Greciei și Spaniei. Accizele încasate de pe urma vânzărilor de alcool din aceste țari au șanse să scadă cu 80%, dacă li se introduc vize englezilor. Malia (Creta) și Magaluf (Mallorca) sunt stațiuni pe care scrie Faliment. Zece nemți nu pot compensa într-o săptămână cât bea un englez într-o noapte. Totuși, e și o parte bună în introducerea vizelor. Cretanii, de exemplu, ce cultivă câmpurile din jurul Maliei cu dovlecei, pepeni galbeni și legume, vor recolta chiar dovlecei și legume și nu englezi rătăciți și căzuți la datorie pe câmp.

   Mâine, după anunțarea rezultatelor, vor începe problemele. Dacă scorul e strâns, de sub 5 procente, dar, totuși, pentru rămânerea în UE, atunci Cameron va încerca să câștige aliați și să reducă UE la statutul actual al ONU, adică, există, dar nu interesează pe nimeni. Dacă scorul e de aproape de 10 procente în favoarea pro-europenilor, Cameron se va umfla în pene ca un curcan, zicând că e meritul lui că a salvat țara și UE de la un dezastru pus la cale tot de el. După ce se va dezumfla, va continua să preseze pentru mai multe derogări. Cu el ai impresia că te uiți la un film cu tâmpiți care cad încontinuu, călcând pe o coajă de banană.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu