Social Icons

miercuri, 22 iunie 2016

Cel mai bun lucru pentru Uniunea Europeană e un Brexit

Brexitul e o soluție pentru salvarea UE
   Da, o Uniune Europeană fără un Gică Contra are șanse mai mari de supravețuire în contextul actual, decât una în care fiecare trage la căruță în ce direcție vrea mușchii lui. 

   Încă de la aderarea la Comunitatea Economică Europeană în 1973, după ce Charles de Gaulle i-a respins candidatura în 1963 și 1967, Marea Britanie s-a comportat întocmai ca huliganul pe care nu-l vrei la petrecere și, după ce l-ai refuzat respectuos de două ori, găsește un geam deschis și-ți intră în casă. 

   După ce intră în casă, să te ții bine! Întâi, are pretenția să-i dai înapoi din sticla de băutură, băută deja pe jumătate, pe care a adus-o la petrecere. După aceea, țipă că nu-i place muzica, și nu-i plac nici invitații tăi. E țâfnos că trebuie să-i suporte și pe invitații săraci. Când aude că trebuie să împartă puțin din felia de tort, ca să ajungă la toți, inclusiv la cei mai săraci, nu vrea și pace. Zice că îi trebuie o perioadă de gândire și de adaptare la gândul că trebuie să-și împartă felia de tort. 

   După toate aceste nazuri, se apucă s-o facă pe agentul de pariuri și-ți atrage invitații la un fel de alba-neagra, a cărei finalitate nu are cum să fie fericită pentru buzunarele tuturor. El e fericit că ține casa și, se știe, casa întotdeauna câștigă. Când îi spui să se liniștească și să nu se mai joace cu banii invitaților tăi, pariind pe orice poate avea o miză, țipă la tine că ești dictator. Când și invitaților tăi li se taie cheful de pariuri și-ți dau dreptate, țipă că face un referendum să vadă dacă va mai rămâne la petrecere. Răsufli ușurat și-l lași să-și făcă referendumul. Când vede că e pe cale să-și tragă singur un șut în fund și să se autoexcludă de la petrecere, țipă tot la tine să-i sari în ajutor. 

   Ești într-o dilemă, să-l lași să-și tragă singur un șut în fund și să închizi bine ușa în urma lui sau să-l ții la petrecere în continuare, conștient fiind că n-o să se schimbe, iar petrecerea ta va continua să fie violată de derbedeu?

   Uniunea Europeană nu are șanse să suprevețuiască în actuala formulă. Fie se adună și acționează ca un tot, pentru a conta, cât de cât, la masa puterilor mondiale, fie continuă drumul spre destrămare, fiind trasă în toate părțile de fiecare membru în parte. Liderul celor ce vor să tragă doar pentru ei e Marea Britanie. O Uniune Europeană fără Marea Britanie nu e la fel. E adevărat, dar asta nu înseamnă că nu poate fi mai bună.

Un comentariu:

  1. 1. UE fără UK, nu e UE, e o făcătură, care poate fi înțeleasă din Ro, dar nu din alte state.
    2. spiritul european actual este unul protestant, bazat pe discuții, lege și îndoială - permanenta punere în discuție a deciziilor birocrației de la B a dus UE înainte și nu capul plecat

    Sper ca UK să rămână în UE, și din interior să continue să critice excesele birocrației.

    RăspundețiȘtergere