Social Icons

luni, 22 ianuarie 2018

Costurile cu salariile din sectoarele privat și public din Romania au înregistrat cele mai mari creșteri din UE între 2012 și 2017

Cu cât a crescut costul salariilor din sectorul public si privat din statele UE din 2012 încoace   România e campioana UE a creșterii costului cu salariile din sectoarele privat și public între 2012 și timestrul trei de anul trecut. Față de anul 2012, costul salariilor plătite în economia privată în trimestrul III din 2017 a fost cu 50% mai mare. În sectorul public, creșterea costului față de anul 2012 e mai mare, de 106%.

   Datele Eurostat ne arată că nicio altă țară din spațiul comunitar n-a mai înregistrat asemenea creșteri ale costului cu salariile plătite în sectoarele privat și public între 2012 și 2017 (trim. III). Datele se referă doar la costul aferent salariilor plătite în sectoarele public și privat, fără a include și cotizațiile sociale plătite de angajatori.
  Cea mai importantă creștere a costului salariilor din România s-a înregistrat în ultimul an (vezi tabelul din imagine). La nivelul trimestrului trei de anul trecut, costul salariilor din sectorul public era mai mare cu 34% decât în anul anterior. La nivel de salarii plătite în mediul privat, costul salariilor plătite a crescut doar cu 14% față de anul 2016.

    România nu e singura țară în care salariile din sectorul public au crescut mai mult decât cele din mediul privat. În alte 13 state comunitare, avansul costului salariilor plătite în administrația publică, apărare, asigurări sociale publice, educație, sănătate și asistență socială și activități culturale a fost mai mare decât cel înregistrat de salariile plătite în sectorul de business (vezi tabelul din imagine). Totuși, în România s-a înregistrat cea mai mare discrepanță între creșterile salariilor din cele două sectoare (50% și 106% față de anul 2012).

   În ce state comunitare, în afară de România, s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale costului salariilor plătite în sectoarele public și privat?

   La nivelul UE, între 2012 și trimestrul III de anul trecut, costul salariilor plătite în mediul privat a crescut cu 10%, iar în mediul public creșterea e de 8,3% (vezi tabelul din imagine).
   Cele mai mari creșteri ale costului cu salariile plătite în mediul privat între 2012 și 2017 (trim. III) s-au înregistrat în România (50%), Bulgaria (42,1%), Lituania (40,4%), Estonia (39,2%) și Letonia (37% - vezi tabelul din imagine).
   Costurile cu salariile plătite în sectorul public au crescut cel mai mult în aceeași perioadă în România (106%), Estonia (43,1%), Bulgaria (40,3%), Ungaria (39,2%) și Letonia (39,2%).

   În Cipru, Irlanda și Italia, costul cu salariile în sectorul public a scăzut în perioada 2012 - 2017 (trim. III). În Grecia s-a înregistrat cea mai severă scădere a costurilor cu salariile din sectorul privat în perioada analizată (-15,1% - vezi tabelul din imagine).
   Interesant e faptul că, în state cu o economie solidă, precum Germania și Olanda, costurile cu salariile din sectorul public au crescut mai mult decât cele cu salariile din mediul privat

   România nu e singura țară din UE în care salariații din sectorul poublic sunt mai bine plătiți decât cei din sectorul privat.

   Cu toate creșterile salariale din ultimii ani, România rămâne în coada statelor UE în privința mărimii salariului mediu (accesează aici datele). Marea problemă a noastră e faptul că există o diferență mare între salariile plătite în sectorul public și cele din mediu privat. Dar nu suntem singurii în această situație.

    Contrar părerii generale, nu doar la noi salariații din sectorul public erau mai bine plătiți decât cei din mediul privat (accesează datele aici). Situații asemănătoare se mai întâlnesc în state ca Slovenia, Cehia, Polonia, Bulgaria.

   În Slovenia, de exemplu, salariul mediu din sectorul public era cu 26% mai mare decât cel din sectorul privat la începutul anului 2017. La noi, în 2016, salariații din sectorul public primeau cu 21% mai mult decât cei din mediul privat.
   În Germania, salariile din sectorul privat sunt peste cele din sectorul public la nivel de stat, dar la nivelul landurilor estice, cele care formau fosta RDG, situația e inversă (accsează datele aici).

    După avansul spectaculos al salariilor din sectorul public din 2017 e de așteptat ca, în anii următori, salariile din sectorul privat din România să recupereze din ecartul ce le separă, mai ales că majorări salariale semnificative în sectorul public nu mai sunt anunțate.
   

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu