Social Icons

miercuri, 24 ianuarie 2018

După un an de scamatorii fiscale, ar cam fi timpul să renunțăm la circ

De ce ar trebui să ne scutească PSD-ul de actualul ministru de finanțe
   Se face un an de cânt Ionuț Mișa ocupă o funcție în Ministerul de Finanțe, întâi ca  secretar de sat și mai apoi ca ministru. Anterior acestor funcții, a ocupat timp de aproape patru ani funcția de director general al Direcției Generale a Marilor Contribuabili (DGAMC) din ANAF. 

   Ce-a făcut domnul Mișa la DGAMC? Citiți aici un raport al unui expert FMI din mai 2016, dată la care Ionuț Mișa era director al acestei direcții de trei ani și câteva luni, timp suficient pentru a constata deficiențele direcției și a le corecta. Raportul ne spune că cel mai neperformant Fisc din UE (ANAF-ul nostru) are și cea mai neperformantă direcție de gestionare a marilor companii. 

   Da, dacă nu știați, ANAF-ul nostru se poate lăuda cu cea mai slabă colectare din PIB de la nivelul UE. De câțiva ani, cu o colectare mai slabă e Fiscul irlandez, dar acest lucru se întâmplă pentru că Irlanda și-a umflat PIB-ul în 2015 cu aproape 25%, iar în anul 2016 cu încă peste 5%. Umflarea statistică a PIB-ului a survenit de pe urma relocărilor unor mari companii în această țară, iar exportul net al Irlandei s-a umflat peste noapte, ceea ce s-a reflectat și în PIB. Anterior, acestei umflări statistice de PIB , Fiscul irlandez colecta mai mult decât Fiscul nostru. Așadar, putem spune cu mâna pe inimă că ANAF-ul nostru e repetentul clasei.

    Să revenim la raportul expertului despre DGAMC. Raportul ne spunea în mai 2016 că și DCAMC-ul din ANAF e o mare varză în materie de colectare de taxe, varză peste care, binențeles, domnea Ionuț Mișa de peste trei ani. Trebuie să fim conștienți că șeful de la finanțe e, de asemenea, responsabil de o mare parte din abrambureala fiscală din ultima jumătate de an, de când ocupă funcția de ministru.
   Din concluziile raportului aflăm că fostul șef DGAMC coordona singur peste o sută de subordonați, adică nu se făcea niciun control la o mare companie fără avizul său. Subalternii lui erau nespecializați pe un domeniu, adică habar n-aveau cum se fraudează statul într-un domeniu anume, cum ar fi cel al carburanților sau al industriei tutunului. Nu, Gigel de la sculăria DGAMC era chitit pe treabă dacă primea ordin de la șef și controla PETROM-ul ca și pe Philip Morris sau Kaufland. Mai grav e că Gigel controla aceste mari companii ca și pe SC Miți SRL, căutând de zor fraude cu TVA, deși în marile companii, acest tip de fraudă, ușor de identificat, nu se practică, pentru că metodele de eludare a statului sunt ceva mai sofisticate.

   Raportul e blând pentru că a fost comandat chiar de ANAF, dar e suficient de explicit pentru a face lumină de ce gradul de colectare în această direcție din ANAF e atât de slab. DGAMC-ul asigură circa 40% - 45% din încasările ANAF. În UE, direcțiile corespondente asigură 60% - 70% din veniturile fiscurilor.
    Culmea e că, în ultimii ani, acest procent de 40% - 45% nu s-a modificat mult, deși numărul de mari contribuabili a variat de la aproape 3.000, de la aproape 1.500 și apoi la peste 2000. Ai putea spune, că orice ar face DGAMC-ul, fie că administrează 3.000 sau 1.500 de mari contribuabili, la final, îi rezultă același nivel de colectare.

  Ultima boacănă a plângăciosului de la Ministerul de Finanțe e cea cu declarația 600. După ce a băgat-o la șmechereală pe final de an, acum vrea s-o ia înapoi, dar nu prea știe cum. Așa că, s-a avântat cu niște promisiuni vagi, ce cuprindeau salariați, venituri suplimentare și eliminarea declarațiilor, iar toată lumea stă și se scarpină în cap să înțeleagă ce-a vrut să zică abramburiciul. 
   E mai mult ca sigur că anul acesta, pe la jumătate, geniile de la finanțe își vor da seama că e cam groasă și vor modifica și alte modificări, iar Ionuț Mișa, dacă va mai ocupa postul de ministru, va fi maestrul de ceremonii la băgat contribuabilii în ceață. 
    Personajul e subțire nu doar în materie de comunicare, dar și în materie de meserie. Poate c-ar fi timpul ca PSD-ul să facă o concesie și să ne scutească de acest abramburici. Nu de alta, dar de clovni de genul asta nu cred că duce lipsă partidul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu